BURSA Analytics

Randament de 0,52% pentru BET, faţă de o scădere de 0,73% în cazul BET-FI

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 29 aprilie

Randament de 0,52% pentru BET, faţă de o scădere de 0,73% în cazul BET-FI

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 APRILIE 2024

Acţionarii votează dividendele propuse de conducerile companiilor

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 0,52%, în perioada 18 - 25 aprilie, evoluţie diferită faţă de cea a indicelui BET-FI, ce grupează fostele SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a înregistrat o scădere de 0,73%, în intervalul avut în vedere.

Discrepanţa apare în perioada în care au loc adunările de bilanţ ale companiilor, în care acţionarii aprobă bugetele de venituri şi cheltuieli pentru acest an dar, mai ales, propunerile de dividende. Astfel, performerii din BET alocă bani către acţionari, în unele cazuri cu randamente semnificative.

BRD-Groupe Societe Generale, emitent ale cărui acţiuni au avut o creştere de 2,21% în intervalul 18 - 25 aprilie, va distribui suma de 817 milioane lei, echivalentul a 50% din profitul anului trecut. Dividendul unitar este de 1,1725 lei, ce reprezintă un randament brut de 5,6% faţă de preţul curent al acţiunii.

La Sphera Franchise Group dividendul este de 1,05 lei pe titlu, dar conducerea a anunţat că intenţionează să mai vină cu o propunere similară, astfel încât se conturează un dividend de 2,1 lei, echivalentul unui randament de 6,5%. Acţiunile operatorului lanţurilor de alimentaţie publică au urcat cu 1,88%, în perioada 18 - 25 aprilie.

În cazul Fondului Proprietatea, acţionarii se întâlnesc mâine pentru aprobarea unui dividend cu randament de 11,5%, în vreme ce la Romgaz s-a aprobat o alocare ce echivalează cu un randament de 2,7%, conform estimărilor noastre ce iau în considerare capitalul majorat al companiei la data de înregistrare. OMV Petrom va aloca un dividend cu randament de 6% şi este posibil propună o distribuţie suplimentară, iar acţionarii Hidroelectrica vor decide astăzi cu privire la un dividend cu randament brut de 10,5%.

Pe de altă parte, în indicele BET-FI, acţiunile Fondul Proprietatea şi-au pierdut din importanţa după vânzarea Hidroelectrica, iar grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments nu distribuie dividende. În plus, cei mai importanţi investitori de la BVB, fondurile de pensii Pilon II, nu deţin şi nu achiziţionează acţiuni ale celor trei foste SIF-uri, ale căror titluri sunt slab tranzacţionate în piaţa "regular".

Energopetrol - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de la BVB, în intervalul 18 - 25 aprilie 2024, se situează titlurile Energopetrol, ce au crescut cu 16,23%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Armatura, cu o creştere de 13,51%, iar pe locul al treilea se află titlurile Zentiva, cu o apreciere de 7,05%.

Fonduri de investiţii - randament de 1,87% pentru BT Index Austria ATX

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 17 - 24 aprilie 2024, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,87%. Titlurile FDI SanoGlobinvest au înregistrat o apreciere de 1,45%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L, care au urcat cu 1,41%.

Bitcoin - creştere de 1,55%

Bitcoin s-a apreciat cu 1,55%, în intervalul 18 - 25 aprilie 2024, în raport cu moneda euro.

Cotaţia aurului a coborât cu 2,8%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb