BURSA Analytics

Randament de 29,4% pentru titlurile Şantierul Naval Orşova

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 13 februarie 2024

Randament de 29,4% pentru titlurile Şantierul Naval Orşova

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 02 - 09 FEBRUARIE 2024

Sea Container Services şi SIF Muntenia au majorat preţul din oferta publică pe care o realizează pentru acţiunile SNO, la 7 lei pe titlu

Circa 95.000 de acţiuni fuseseră vândute în ofertă până ieri la ora 17:00, echivalentul a 9% din toate titlurile vizate

Acţiunile producătorului de nave fluviale Şantierul Naval Orşova (SNO) au înregistrat un randament de 29,41%, în raport cu moneda euro, în perioada 2 - 9 februarie 2024, situându-se astfel pe poziţia a treia în topul celor mai mari creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Mişcarea a fost propulsată de anunţul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat majorarea preţului ofertei derulată de Sea Container Services şi SIF Muntenia (SIF4) de la 5,1 lei la 7 lei, precum şi prelungirea perioadei de desfăşurare a operaţiunii de piaţă până la 21 februarie, faţă de 14 februarie, data care fusese stabilită în primă fază.

Ulterior, acţiunile Şantierul Naval Orşova au urcat cu 14,4% în sesiunea bursieră din data de 8 februarie şi cu 14,3% în şedinţa următoare, încheind săptămâna trecută la preţul de 6,8 lei pe unitate, ceea ce arată presiune mare la cumpărare. Probabil, achiziţiile au fost făcute pentru a vinde mai scump în ofertă.

În plus, titlurile producătorului de nave fluviale au o lichiditate relativ redusă, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Şantierul Naval Orşova îşi va prezenta rezultatele financiare preliminare aferente anului trecut în data de 26 februarie

Oferta, ce a demarat la data de 1 februarie, a fost lansată pentru circa un milion de acţiuni SNO, echivalentul a 8,8% din producătorul de nave fluviale. La finele lunii noiembrie a anului trecut, Sea Container Services şi SIF Muntenia au notificat piaţa că, în urma încheierii unui acord de cooperare până la finele lunii aprilie a acestui an, deţin împreună 91,2% din Şantierul Naval Orşova, Sea Container Services având aproape 50% din companie iar SIF-ul 41,2%.

Sea Container Services a cumpărat pachetul de acţiuni SNO de la Transilvania Investments, la jumătatea lunii noiembrie 2023 pentru circa 29,1 milioane de lei. Tot în acea zi, SIF Muntenia ajunsese la o deţinere de 41,2% din Şantierul Naval Orşova, după ce achiziţionase pachetul de 28% din societate deţinut de Infinity Capital Investments, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 16,3 milioane lei. Lion Capital controlează SIF Muntenia, prin administratorul SAI Muntenia Invest, fapt recunoscut de Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar în realitate şi conducerea Infinity Capital Investments, pe care a impus-o în urmă cu trei ani.

Dacă în urma ofertei SIF-ul şi Sea Container Services vor reuşi să depăşească pragul de deţinere de 95% în Şantierul Naval Orşova, vor putea demara procesul de delistare a companiei.

Până ieri la ora 17:00, fuseseră vândute 94.445 de acţiuni în ofertă, echivalentul a 9% din toate titlurile vizate, respectiv 0,8% din capitalul social al companiei, conform datelor culese de noi din platforma unei societăţi de brokeraj.

Sea Container Services (fostă Property Development) a fost înfiinţată în anul 1998, începându-şi activitatea ca operator de mărfuri containerizate, ulterior diversificând-şi gama de servicii prestate în Portul Constanţa, între care operaţiuni de descărcare/încărcare a mărfurilor pe nave maritime şi fluviale, vagoane feroviare şi auto, depozitare mărfuri, manipulare, etc.

Conform publicaţiei Ziua de Constanţa, asociaţii Sea Container Services sunt: Stone Group SRL reprezentată de Codruţa Dana Bogatu şi Dumitru Teşeleanu - 50% şi Lenuţa Pilcă şi Marius Făinărea câte 25% fiecare, compania fiind administrată de Ion Dumitru.

Pe 26 februarie, producătorul de nave fluviale îşi va prezenta rezultatele financiare preliminare aferente anului trecut, ce se anunţă excelente în condiţiile în care, pentru primele nouă lui ale lui 2023, compania a raportat un profit net de aproape patru milioane lei, faţă de o pierdere de 2,3 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2022.

Indici - BET s-a apreciat cu 0,27%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 2 - 9 februarie 2024, cu 0,27%.

Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,03%, în intervalul 2 - 9 februarie 2024. Indicele BET XT s-a apreciat cu 0,19% în perioada menţionată.

Acţiuni - COMCM Constanţa pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 2 - 9 februarie 2024, de acţiunile COMCM Constanţa care au crescut cu 97,58%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează UCM Reşita, ale cărui acţiuni au crescut cu 43,21%.

Fonduri de investiţii - randament de 11,93% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 - 8 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 11,93%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BRD Global Clasa A ce a înregistrat o apreciere de 1,27%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest Dinamic, care au urcat cu 1,13%.

Bitcoin - creştere de 10,69%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 10,69%, în intervalul 2 - 9 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,08%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb