Randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani a atins, la începutul acestei săptămâni, maximul ultimilor şaisprezece ani, de 4,34%, într-o nouă etapă a mişcării ascendente demarată acum mai bine de doi ani. Titlurile de stat sunt considerate active cu risc zero, aşa că întrebarea este de ce ar trebui cineva să investească în acţiuni, ale căror randamente ar putea să nu fie atât de mari sau doar puţin mai mari, când există o clasă de active care garanteză un randament anual de 4%, conform unui articol publicat de CNBC.
Rupert Thompson, economist-şef la Kingswood Group, spune: "Numerarul (n.r. echivalentele de numerar - investiţii pe termen foarte scurt, foarte lichide) are acum un randament de 5% în Statele Unite, obligaţiunile pe termen scurt au randament de peste 5%, aşa încât, pentru prima dată după mult timp, acţiunile au o concurenţă adevărată".
În general, dacă evoluează bine, randamentele acţiunilor sunt peste cele ale activelor fără risc, tocmai pentru că performanţa lor nu este sigură. Este vorba despre prima de risc, adică randamentul suplimentar care ar trebui să recompenseze investitorii pentru că şi-au asumat riscul de a pierde bani. Bob Pisani de la CNBC Pro spune că , în prezent, prima de risc este de sub 1%. Or, istoric, a fost între 2% şi 4%. Cu alte cuvinte acţiunile sunt, în momentul de faţă, mai puţin atractive decât de obicei, faţă de titlurile de stat, scrie CNBC.
În plus, randamentele ridicate pot îngreuna treaba Rezervei Federale. Torsten Slok, economistul şef al Apollo Global Management, a avertizat că "majorarea ratelor (n.r. titlurilor) cu maturităţi lungi aduce într-adevăr ceva mai multe provocări în ceea ce priveşte aterizarea lină a economiei. "În vreme ce Fed poate controla ratele cu maturităţi scurte, creşterea ratelor cu maturităţi lungi poate induce un risc semnificativ pentru economie, cum ar fi recenta retrogradare de către Fitch şi înăsprirea cantitativă", a afirmat Slok, la CNBC.
Dar nu există motive de panică cred analiştii chestionaţi de publicaţia americană. Adam Turnquist, strateg la LPL Financial, crede că bursa din Statele Unite este într-o fază de retragere a unei pieţe în creştere (engl. Bull market), ceea ce înseamnă că este prea devreme pentru a avea o perspectivă negativă pentru acţiuni.
Afirmaţia sa apare în condiţiile în care, în această lună, piaţa americană a dezvoltat o mişcare de corecţie în trend ascendent, care a stârnit temeri că tendinţa de creştere demarată la finele anului trecut este pe cale să se încheie.
Ed Yardeni, preşedintele Yardeni Research, este de părere că piaţa se va menţine în apropierea nivelurilor actuale iar "un raliu de final de an va duce S&P 500 înapoi cam la 4.600 (n.r. de puncte)". Este o creştere de circa 5% faţă de nivelul de marţi al indicelui care, cu toate că este departe de a fi sigură, ar favoriza ieşiri de fonduri din titlurile de stat, conform CNBC.
Ben Kirby, unul dintre şefii de investiţii de la Thornburg Investment Management, spune că, pe termen lung, acţiunile au o performanţă mai bună decât cea a activelor mai puţin riscante.
"Unul dintre portofoliile pe care le administrez a avut un randament (n.r. anual) de 9,5% în ultimii 20 de ani, din care 5% reprezintă venit şi 4,5 - 5% provine din creşterea de-a lungul timpului. Dacă privim pe perioade foarte lungi de timp, acţiunile tind să crească în opt din zece ani, iar investiţiile în numerar, fonduri ale pieţei monetare sau ceva similar reprezintă de fapt cel mai riscant lucru pe care poţi să-l faci, din perspectiva randamentului pe termen lung, în încercarea de a-ţi atinge obiectivele financiare", a afirmat Kirby la CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 07:19)
pT Ca dc tii cont si de inflatie, randamentul e ZEROOOO. Real , randamentul e zero. De-aia mai bn investesti in alte active.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 08:19)
Randamente mai mari implică riscuri mai mari.
O corecție de 60% îi va lecui pe mulți dintre luptătorii cu inflația. :
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 11:08)
EU ma refer pe termen lung. ca habar n-am de asa zisele corectii pe termen scurt. de fapt si eu ma astept la o corectie, asa ca am lichidat si inca mai lichidez pozitii zilele astea, in afara de h2o si un pic de tel, care au avut rezultate prea bune. dar nu iau bonduri, sa-mi blochez banii pe cine stie cat timp , ii tin la banca cu doabanda cv mai mica dar sa-i am lichizi dc vine vreo ocazie buna de cuparare. asa zisa lupta cu inflatia nu exista. si dc ai sa zicem actiuni sau imobiliare sau ce ai, dc e inflatie toate cresc in tandem, si tu poate ai senzatia ca ai castigat, dar cand vinzi actiuni, vezi ca tot un apartament iti iei, sa zicem. adica de fapt infaltia in zilele noastre e data de prabusirea valorii monedei, din motive de printare de bani. capisci. dar oricum in inflatie, sa tii bani cash sau bonduri pe temen lung e cel mai prost. pe termen lung e cel mai bine investit in active. nu in bani tinute economiile. acum ce active fiecare decide. bunicu-mio, la revolutie avea bani cash de 2 dacii, si nu nu era securist, era taran mai harnic. toti banii i-a pierdut prin nflatie in cativa ani. toti. si a facut economii la sange sa puna ban pe ban. nu e gluma cu inflatia. sa se joace cine vrea cu asta.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 23:25)
Oh, investitorul marmeladă, crește inflația, crește casa, oricum zero e zero. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 08:18)
sant doar interviuri
cifrele conteaza
la obligatiunile de stat = cand randamentul(dobanda ) creste = pretul lor scade
de exemplu = pretul la IEF ( un ETF pentru obligatiunile de stat americane pe durata de 7-10 ani ) =
pretul acum este de 94 $
acest pret a fost atins prima data in primavara lui 2015 adica acum 8 ani
deci castigul in ultimii 8 ani a fost zero = de fapt investitorul a pierdut datorita inflatiri cumulate ale ultimilor 8 ani !
in aceeasi perioada S&P 500 ) = s-a dublat ! de la 2200 la 4400 in prezent
acelasi IEF a atins un varf de 117$ in vara lui 2020 , acum 3 ani
la 94 $ cat este acum = scadere de 20 % ! pe ultimii 3 ani
in vara lui 2020 = S&P 500 era la 3400 acum e la 4400
la fel putem vorbi de TLT care este un ETF pentru obligatiunile de stat americane pe durata de 20-30 de ani
pretul acum pentru TLT = 95 $
a fost atins prima data acest pret in vara lui 2012
deci cine a cumparat acum 11 ani nu a castigat nimic , mai mult a pierdut datorita inflatiei cumulate din ultimii 11 ani
S&P 500 a fost la 1400 acum 11 ani si acum e la 4400 !
pentru TLT varful a fost in primavara lui 2020 la 167 $
acum e la 95 $ adica o scadere de 43 % !
in aceeasi perioada S&P 500 a fost 2200 ( martie 2020 ) sau 3400 ( vara lui 2020 )
si acum e la 4400 !
deci cifrele nu mint = pe long term bursa este mult mai buna decat obligatiunile de stat
si aceste obligatiuni NU sant SIGURE !
sigur e doar ca iti vezi inapoi banii dupa expirarea duratei dar acesti bani sant de fapt erodati de inflatia pentru acea perioada
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 08:44)
continuare
deci singurele variante OK pentru obligatiunile de stat sant cele pe termen scurt 1-3 ani in speranta ca randamentul lor va depasi inflatia pe acea perioada = adica real pozitiv
pe termen lung categoric bursa este varianta cea mai buna
si in acelasi timp bursa este cea mai buna investitie pentru a lupta impotriva inflatiei
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 09:42)
Doar că S&P a crescut iar obligațiunile au stagnat în ultimii x ani, nu înseamnă că același lucru se va întâmpla și în viitor. Există perioade de zeci de ani în care S&P nu s-a mișcat semnificativ în sus sau jos.
Strategia cea mai bună: portofoliu diversificat cu reguli clare și simple de exit. Că niciodată nu știi ce-ți rezervă viitorul pe axul timpului.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Om în data de 24.08.2023, 09:46)
Dar dacă dobânzile scad? Ce se intampla cu prețul obligațiunilor pe termen lung?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 10:05)
Acțiunile se duc la vale. :
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 12:26)
atunci preturile obligatiunilor vor creste
dar asta este un pariu ca bancile centrale vor incepe sa cumpere obligatiuni adica QE
in acest moment FED-ul face opusul QE = adica QT
si inca ridica ratele = cel putin nu a anuntat in mod oficial ca nu vor mai ridica ratele
nici nu se pune problema in acest moment sa lase ratele in jos sau/si sa faca QE
dar se poate intimpla si opusul = adica ratele la 5,10 ,30 de ani ale obligatiunilor sa creasca in continuare si implicit pretul lor sa scada in continuare
totusi , daca apar probleme sa speram ca fed-ul va face ceea ce rrebuie sa faca
de exemplu in primavara cand au cazut ceva banci mici Fed-ul a facut QE temporar in loc de QT
si anul trecut cand sistemul de pensii din Marea Britania era sa se prabuseasca din cauza prabusirii valorii obligatiunilor de stat britanice = banca angliei a intervenit si a facut temporar QE in loc de QT doar ca sa sustina preturile si sa nu se prabuseasca.
la fel BOJ ani de zile
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 24.08.2023, 10:36)
Ce sa mai investim? Gloata abia mai are bani pentru mancare.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 12:29)
ce treaba are gloata cu investitiile ?
bani frumosi fac firmele care vand la bogati nu la gloata !
firme gen LVMH, Ferrari ...
cand Becali sau Radoi isi cumpara un bentley nou fac mai mult profit la firma care le vinde masina si la firma care face masina decat 1000 de saraci care isi cumpara lapte si paine
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 12:48)
DN Agrar
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 18:01)
Sunt bani!
Depozitele populaţiei şi ale companiilor au crescut în iulie cu 9,2% an/an, până la 530 mld. lei. Depozitele în lei au urcat cu 18,6%, iar cele în valută s-au redus cu 6,3%. Economiile în lei ale populaţiei s-au majorat cu 23,6%.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 11:24)
Pe 20 de ani cred ca orice suma ai avea investita iti mănâncă inflația banii. Daca folosești un calculator de investiții cu 50 dolari investiti lunar pe 20 de ani cu 7% randament anual si 1000 dolari lump sum de inceput o sa ai 28000 de dolari peste 20 de ani ce mai sunt acești bani. Banii de fac pe stock picking asta cu investit pe 20 de ani e marea vrajeala aruncata omului de rand.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 12:35)
1.de ce trebuie sa faci stock picking ? cumpara un index gen SPY sau QQQ sau MID sau SOXX
2.lupta nu este sa te imbogatesti neaparat = lupta este cum sa iti aperi banii de inflatia produsa de stat
in lupta impotriva inflatiei = actiunile la bursa sant numarul 1 , mult inaintea obligatiunior de stat care de obicei iti dau un pic mai putin decat inflatia actuala
3.si daca investesti la bursa , si daca iti banii in cash sau la banca = tot iti maninca inflatia valoarea banilor
intrebarea este ce faci sa ii protejezi de inflatie ?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 22:12)
Îi dai altuia și scapi de stres. :
Exact cum faci cumpărând acțiuni. :
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 22:51)
Cheltui tot ce cistigi si scapi de stres. Investitiile sint vanitate si trufie. Crape diem!
Ce rost are sa-ti muncesti creierul cu termeni stupizi, "stock picking", "lump sum", SPY sau QQQ sau MID sau SOXX?
Maninca, bea, iubeste! Vita nostra brevis est!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2023, 23:24)
Sau fredonezi cum faci tu bani din stock picking cumpărând înainte de prăbușiri. :