Randamentul agregat al dividendelor oferite de companiile listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins anul trecut un maxim al ultimilor patru ani, dar s-a menţinut sub randamentul titlurilor de stat cu scadenţa la cinci ani, potrivit unei analize a Erste Group, preluată de NewsIn.
Randamentul agregat al dividendelor în 2008, calculat pe baza ratei de repartizare a profiturilor obţinute în 2007 de către 103 de companii de la BVB, a urcat la aproape 9,4%, nivel maxim din 2004, dar se menţine cu mult sub randamentul generat de titlurile de stat cu scadenţa la cinci ani, de 13%.
Analiştii Erste apreciază că perspectiva de creştere a randamentelor companiilor de pe Bursă este negativă, în condiţiile în care în 2009 sunt aşteptate presiuni asupra ratelor de profitabilitate şi capitalurilor de lucru.
Potrivit raportului Erste, piaţa de capital de la Bucureşti este atractivă din perspectiva multiplului de profit (P/E), adică valoarea de piaţă a acţiunilor companiilor raportată la câştigurile pe acţiune.
La sfârşitul anului 2008, valoarea medie a multiplului de profit (P/E) a companiilor de la Bursă a ajuns la 10,7%, ceea ce arată o subevaluare a companiilor româneşti. Totuşi, o potenţială comprimare a profiturilor în acest an poate să alimenteze în continuare pesimismul asupra investiţiilor în piaţa de capital autohtonă.
Analiştii grupului Erste iau în calcul o creştere medie cu 10% a profiturilor companiilor de la BVB, în următorii trei ani, ceea ce ar spori atractivitatea acţiunilor pentru investitori pe termen lung.
Bursa de la Bucureşti este considerată o piaţă cu valoare mică, spre medie. Potrivit cifrelor de la sfârşitul anului trecut, erau doar două companii listate care aveau capitalizări mai mari de 1 miliard de euro şi o singură companie cu o valoare de piaţă în intervalul 500 milioane euro - 1 miliard euro.
De asemenea, doar 18 firme aveau capitalizări care depăşeau pragul de 50 milioane euro.