RAPORT AL COMISIEI EUROPENE: Monitorizarea MCV continuă pentru ţara noastră

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 9 iunie 2021

Decizia Comisiei Europene este normală, în condiţiile în care ieri majoritatea din CCR condusă de Valer Dorneanu a decis să nu respecte decizia CJUE din 18 mai 2021

Monitorizarea din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va continua pentru ţara noastră pânâ când autorităţile de la Bucureşti vor implementa toate recomandările care nu au fost puse în aplicare, arată Comisia Europeană, în raportul adoptat ieri cu privire la evoluţia situaţiei din ţara noastră în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei.

"De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante. Comisia aşteaptă cu interes ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative şi de altă natură. Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai 2021 oferă un cadru clar şi o direcţie clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referinţă ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept şi a dreptului UE în general. Este esenţial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislaţie care urmează să fie adoptată", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, care stabileşte practic coordonatele de urmat pentru decidenţii de la Bucureşti în legătură cu MCV în perioada următoare.

Referitor la raportul respectiv, Stelian Ion, ministrul Justiţiei a precizat: "Avem ca obiectiv ideea de a ridica cât mai curând acest MCV. În cadrul raportului, Comisia apreciaza proiectul depus de Guvern la Parlament cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. (...) Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne; ni s-a lăsat libertatea de a face acest lucru. E foarte important ca noi, politicienii, să găsim soluţia pentru desfiinţarea grabnică a SIIJ. Referitor la legile justiţiei, care au fost atent monitorizate şi analizate, (...) există aşteptarea din partea Comisiei Europene ca această procedură să fie finalizată. Nu există un termen impus în vreun fel, pentru că Comisia Europeană apreciază procedurile parlamentare transparente, deschise. Proiectele de lege sunt în discuţie şi până la sfârşitul sesiunii parlamentare vor fi finalizate".

Cu toate progresele înregistrate de Comisia Europeană, sistemul judiciar din ţara noastră a făcut ieri un nou pas înapoi după ce majoritatea din cadrul Curţii Constituţionale a României, condusă de fostul social-democrat Valer Dorneanu, a decis că "rapoartele MCV, întocmite în baza Deciziei 2006/928, prin conţinutul şi efectele lor, astfel cum acestea au fost stabilite prin Hotărârea CJUE din 18 mai 2021, nu constituie norme de drept european pe care instanţa de judecată să le aplice cu prioritate înlăturând norma naţională".

Mai mult, judecătorii CCR au stabilit că "legea fundamentală (n.red. - Constituţia) îşi prezervă poziţia ierarhic superioară în virtutea art.11 alin.(3) din Legea fundamentală, art.148 neatribuind dreptului Uniunii prioritate de aplicare faţă de Constituţia României", deşi în decizia CJUE din 18 mai 2021 se afirmă contrariul, magistraţii europeni declarând caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928 pentru autorităţile din ţara noastră.

Amintim că prin hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai se stabileşte că dreptul comunitar are prioritate în aplicare, în faţa reglementărilor de rang constituţional şi a deciziilor Curţii Constituţionale, mai ales cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind statul de drept din ţara noastră. Magistraţii europeni au stabilit că Decizia 2006/928 privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare "este obligatorie în toate elementele sale pentru România atât timp cât nu a fost abrogată".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cand esti Colonie de mana a 14-a populata cu iobagi necesari pt "plantatiile" din UE si avand in frunte niste slugoi nevertebrati de ultima spetza, cam asta se intampla!

    1. Si prea multe cozi de topor in pozitii de putere. Ne-au corupt justitia, clasa politica si serviciile care ar trebui sa ne apere. Am ajuns ai nimanui

      Solutia? Revolutie si RoExit!

    Refuz sa mai citesc porcaria asta doar dupa subtitlu. Mare dezinformare, chiar ticalosie.

    "Decizia Comisiei Europene este normală, în condiţiile în care ieri majoritatea din CCR condusă de Valer Dorneanu a decis să nu respecte decizia CJUE din 18 mai 2021"

    Asta este un fals. Cine face asta nu este jurnalist ci mincinos. Dezinformeaza. 

    1. I-ar recomanda persoanei care a scris dezinformarea sa citeasca explicatiile min de just din Romania numita "Analiza hotărârii CJUE din 18 mai 2021"

      Acolo se scrie asa despre Sectia speciala: "Apoi, CJUE cere expres ca înființarea unei astfel de secții specializate să fie însoțită de două tipuri de garanții: 1) prin care să fie eliminat orice risc ca secția să poată fie folosită ca instrument de control politic al activității judecătorilor și procurorilor susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, 2) prin care să se garanteze că atribuțiile SIIJ vor fi exercitate asupra judecătorilor și procurorilor anchetați cu respectarea deplină a dreptului la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, a prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare astfel cum acestea decurg din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene." 

    Constitutia Romaniei, art Art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană carte prevede ca

    - "(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare." 

    (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene. 

    Devci prevederile tratelor samd fac p[arte integrala din legislatia romaneasca, cf insesi Constitutiei.  

    De asemnea careva nu prea stie ce virbeste facand vorbire despre o asa-zisa Sectie Speciala cand de fapta este vorba despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Ihanoranta cu inetntoe de manipulare politica fand tromotere la regimul de la Vichy. 

    Deco ognoranta si manipulare rau voitoare ...  

    Ca cica ca cum SIIJ, „care ar putea fi mai supus intervenții externe și presiuni, din punct de vedere politic" ...

    Hm .. hm! Insa SIIJ este condusă de un procuror șef de secție ded plenul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.  

    Insa Procuror șef al DNA si adjunctii sai sunt pusi in functie de Presedintele Romaniei (care este om politic!) la propunera ministrului justitiei (care face parte dintr-un guvern ales politic!) iar CSM isi da doar cu parerrea , adica este strict consultativ! 

    Adica e nitel csampe dis decat cred aia de la CJUE .

    Sau p[oate ii deranjeaza ca politicul nu are controlul SIIJ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb