VIDEO/ CONVERSAŢIE CU UN BRAD Gunoiul, balamucul, zidul şi Clotilde
Cornel CodiţăEditorial / 9 iunie 2021
Cornel CodiţăEditorial / 9 iunie 2021
A.V.Internaţional / 9 iunie 2021
• Înstrăinarea Oslo Market Solutions către Infront vine în condiţiile în care Euronext restrânge activităţile Oslo Bors, pe care a preluat-o în 2019, urmărind să se concentreze pe operaţiunile de bază • Euronext, într-un parteneriat cu un fintech britanic
Operatorul bursier paneuropean Euronext a finalizat recent vânzarea operaţiunilor de date de piaţă, relaţii cu investitorii, soluţii de portofoliu şi de tranzacţionare din cadrul Bursei din Oslo (Oslo Bors), pe care a achiziţionat-o în 2019.
George MarinescuPiaţa de Capital / 9 iunie 2021
• ASF îl obliga în 2020 pe preşedintele Consiliului de Administraţie, Constantin Ştefan să convoace AGOA la solicitarea lui Tudor Dumitru, unul dintre acţionarii semnificativi ai Electroargeş SA, cu motivarea absolut suprinzătoare că nicio cerere de convocare/completare AGOA nu poate să fie refuzată sau cenzurată de societate, indiferent de conţinutul acesteia • ASF l-a amendat cu 110.000 lei pe Constantin Ştefan pentru neconvocarea AGOA • Curtea de Apel Piteşti a respins, luna trecută, în totalitate, cererea de autorizare AGOA depusă de acţionarul Tudor Dumitru reţinând, contrar poziţiei ASF, că solicitarile de convocare AGA pot fi refuzate sau cenzurate de către emitent
Călin RecheaMacroeconomie / 9 iunie 2021
George MarinescuPolitică / 9 iunie 2021
Finanţarea IMM-urilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este cea mai mică din toată Uniunea Europeană, atât timp cât doar 0,04% din totalul companiilor mici şi mijlocii din ţara noastră vor primi sprijin din fondurile europene alocate, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Octavian DanSport / 9 iunie 2021
Accesul pe un stadion de fotbal nu mai este la fel de uşor ca în urmă cu doi ani, ca să nu mai vorbim de relaxarea de acum 20-30 de ani. Spectatorul are nevoie de un ghid ca să ajungă la meci, iar în cazul în care face greşeala să nu-l consulte, are şanse foarte mari să vadă respectiva partidă la televizor. Lucrurile sunt tot mai complicate şi cu cât complexitatea pătrunderi într-o arenă creşte, cu atât bucuria scade. Situaţia impune măsurile şi trebuie să admitem că decât deloc, e bine şi aşa. Vaccinuri, teste, aplicaţii, brăţări, măşti toate fac parte din arsenalul spectatorului modern. Vremurile doar cu bilet şi fular au apus.
O.D.Miscellanea / 9 iunie 2021
Învăţământul a intrat în secolul XXI din anumite puncte de vedere. Digitalizarea forţată de pandemie a determinat actorii implicaţi în educaţie să apeleze cât mai mult la instrumentele moderne de comunicare. Reprezentanţa Comisiei Europene în ţara noastră împreună cu echipa de la Spaţiul Publicul European vin în sprijinul elevilor care susţin Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul cu o serie de 8 filme ce conţin recomandări pentru probele scrise la Limba şi Literatura Română şi Matematică. Subiecte ca "Atenţie la neatenţie", "Tips&Tricks" sau "BAC de 10" vor putea fi urmărite până pe 20 iunie, pe paginile de Facebook ale Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi ale Spaţiului Public European.
A.I.Piaţa de Capital / 9 iunie 2021
O.D.Miscellanea / 9 iunie 2021
M.G.Macroeconomie / 9 iunie 2021
• Banca Transilvania estimează o creştere a PIB de 6% în acest an, cel mai rapid avans din 2017
Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat estimările privind dinamica economiei din primul trimestru din 2021, statisticile indicând un ritm trimestrial de creştere de 2,8% după creşterea de 4,8% din trimestrul al patrulea din 2020 şi cea de 6,1% din cel precedent. Revenirea economică după ieşirea din perioada de lockdown de anul trecut a fost stimulată de politicile fiscale şi monetare relaxate implementate de Guvern şi BNR. Pentru 2021 nu mai este aşteptat nici acel impact negativ asupra economiei care a venit anul trecut din partea sectorului agricol, afectat în 2020 de o secetă severă.
O.D.Companii / 9 iunie 2021
Lumea culturală are parte de o nouă controversă legată de drepturile de autor, mai exact de plata acestora - taxarea canalelor de distribuţie (televiziuni, radiouri, reţele de internet), dar şi a utilizatorilor finali: hoteluri, restaurante, firme de transport public, magazine. Centrul de Informare şi Asistenţă în Afaceri - INFObiz, ca reprezentant ai mediului de afaceri, reclamă modul prin care instituţiile CREDIDAM, UPFR şi UCMR-ADA înţeleg să taxeze utilizatorii din turism, alimentaţie publică/ restaurante, baruri, unităţi de cazare, transport, transport public de persoane, reţele de magazine/ spaţii comerciale.
Mihai GongoroiInternaţional / 9 iunie 2021
• Achim Wambach, preşedintele institutului ZEW: "Declinul înregistrat de componenta aşteptări se datorează în mare parte evaluării considerabil mai bune a situaţiei curente, care acum se află la nivelurile pre-criză"
Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a scăzut în mod neaşteptat în luna iunie după o creştere puternică în luna mai, evoluţie ce indică o temperare a aşteptărilor privind evoluţia economiei în perioada următoare. Luna iunie a adus totuşi o îmbunătăţire a situaţiei curente, potrivit companiilor germane, după relaxarea restricţiilor anti-Covid-19 şi accelerarea campaniei de vaccinare.
Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 9 iunie 2021
Banca Naţională a României (BNR) nu a mai cumpărat titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în luna mai, după achiziţiile cumulate de 247,4 milioane de lei din lunile martie şi aprilie, potrivit raportul statistic publicat de către banca centrală. Achiziţiile din lunile trecute au venit pe fondul costurilor de finanţare pe termen lung mai mari cerute de finanţatori în condiţiile recalibrării aşteptărilor inflaţioniste şi a celor privind dinamica economică, atât la nivel local cât şi la nivel global, recalibrări care au provocat turbulenţe şi majorări de dobânzi pe mai toate pieţele de datorie suverană.
Cristian DogaruBănci-Asigurări / 9 iunie 2021
În iunie au fost lansate noi emisiuni de tilturi de stat pentru persoanele fizice în cadrul programului Tezaur. Se pot subscrie titluri pe 1,3 şi 5 ani, randamentele fiind de 2,95%, 3,35% şi 3,65%, în ordinea lungimii scadenţelor. Recent, BNR a estimat că inflaţia va continua să crească în 2021, de la valoarea anualizată de 3,2% din aprilie urmând să urce la 4,1% în decembrie. Or, la 4,1% inflaţie, cine ar dori să piardă nişte bani în termeni reali investind în titlurile Guvernului? Mai mult, sunt destui analişti ce par să se fi pus de acord că inflaţia nu va fi un fenomen tranzitoriu şi că ne vom confrunta o perioadă mai lungă cu creşteri de preţuri după programele masive de stimulare a economiilor mari ale lumii, programe care au oferit însă combustibil băncilor pentru speculaţii în pieţele de capital, preţurile materiilor prime fiind puse acum sub presiune.
G.M.Politică / 9 iunie 2021
• Decizia Comisiei Europene este normală, în condiţiile în care ieri majoritatea din CCR condusă de Valer Dorneanu a decis să nu respecte decizia CJUE din 18 mai 2021
Monitorizarea din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va continua pentru ţara noastră pânâ când autorităţile de la Bucureşti vor implementa toate recomandările care nu au fost puse în aplicare, arată Comisia Europeană, în raportul adoptat ieri cu privire la evoluţia situaţiei din ţara noastră în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei.
G.M.Politică / 9 iunie 2021
Social-democraţii doresc să pună în practică promisiunea de anul trecut a prim-ministrului Florin Cîţu cu privire la necesitatea reducerii indemnizaţiilor membrilor consiliilor de administraţie de la companiile de stat, reducerii numărului acestora şi a mandatelor deţinute. PSD a depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege privind plafonarea indemnizaţiilor respective, precum şi limitarea numărului mandatelor membrilor consiliilor de administraţie.
Macroeconomie / 9 iunie 2021
Gabriela BucataruBănci-Asigurări / 9 iunie 2021
Gabriela BucataruBănci-Asigurări / 9 iunie 2021
A.V.Internaţional / 9 iunie 2021
George Marinescu
Emilia Olescu
A.I.
Cătălin Avramescu
A.I.
F.A.
Euro | 4.9765 |
Dolar SUA | 4.8238 |
Franc elveţian | 5.2821 |
Liră sterlină | 5.8800 |
Gram de aur | 420.2344 |
convertor valutar
»=Piaţa de Capital /A.I. - 21 ianuarie
Piaţa de Capital /A.I. - 20 ianuarie
Piaţa de Capital /A.V. - 17 ianuarie
Piaţa de Capital /A.I. - 17 ianuarie
Piaţa de Capital /A.I. - 16 ianuarie
George Marinescu
George Marinescu