Încrederea în economia Germaniei scade neaşteptat în luna iunie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2021

Achim Wambach, preşedintele institutului ZEW: "Declinul înregistrat de componenta aşteptări se datorează în mare parte evaluării considerabil mai bune a situaţiei curente, care acum se află la nivelurile pre-criză"

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a scăzut în mod neaşteptat în luna iunie după o creştere puternică în luna mai, evoluţie ce indică o temperare a aşteptărilor privind evoluţia economiei în perioada următoare. Luna iunie a adus totuşi o îmbunătăţire a situaţiei curente, potrivit companiilor germane, după relaxarea restricţiilor anti-Covid-19 şi accelerarea campaniei de vaccinare.

Scăderea lunară de 4,6 puncte a fost într-o puternică contradicţie cu estimarea economiştilor care anticipau o creştere la 86 de puncte a indicatorului ZEW. O majoritate a analiştilor chestionaţi de institutul Zew anticipează totuşi că o deteriorare a evoluţiei economice din Germania este improbabilă având în vedere debutul noului ciclu economic.

Sub-indicele ce vizează situaţia curentă din Germania a continuat să se îmbunătăţească, puternic, cu 31 de puncte, până la -9,1 puncte în iunie de la -40,1 puncte în mai şi -48,8 puncte în aprilie, mai bine decât estimarea de -27,8 puncte. În martie, indicele situaţiei curente se situa la -61 de puncte.

Indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei Euro a scăzut de asemenea cu 3,7 puncte în iunie la 81,3 puncte, de la 84 puncte în mai. Totodată, la fel ca în cazul indicelui ce vizează Germania, perspectiva asupra situaţiei curente s-a îmbunătăţit în iunie, indicele corespunzător zonei Euro urcând cu 27 puncte la -24,4 puncte.

În iunie, aşteptările inflaţioniste din zona Euro au urcat cu 2 puncte la 79,6 puncte, 84% din analiştii chestionaţi aşteptându-se la rate ale inflaţiei mai mari în următoarele şase luni, pe fondul redeschiderii economiei europene.

Achim Wambach, preşedintele institutului ZEW, a afirmat că "redresarea economică progresează" şi că "declinul înregistrat de componenta aşteptări se datorează în mare parte evaluării considerabil mai bune a situaţiei economice curente, care acum se află la nivelurile pre-criză".

"Experţii din pieţele financiare continuă să se aştepte la o recuperare economică puternică în următoarele şase luni", spune Wambach.

Scăderea puternică a cazurilor noi de Covid-19 din Europa, în contextul reducerii în intensitate a celui de-al treilea val pandemic şi a campaniei de vaccinare, a adus o relaxare a restricţiilor impuse pentru combaterea crizei sanitare, iar aşteptarea este ca restricţiile să fie eliminate gradual cel puţin pe parcursul verii.

Cu toate acestea, sectorul manufacturier german, care a tras economia germană pe perioada crizei Covid-19, a provocat o scădere de 1% a producţiei industriale în luna aprilie, după cum au arătat datele publicate ieri de oficiul german de statistică. Scăderea producţiei industriale are legătură în parte cu penuria de semiconductori, în timp ce lipsa de alte produse intermediare au afectat şi sectorul de construcţii.

Scăderea producţiei industriale din Germania a venit pe fondul unei scăderi de 3% a producţiei de bunuri de consum şi de 4% a activităţii din construcţii.

"O asemenea combinaţie este fără precedent: comenzile pentru industrie sunt la maxime şi producţia scade", spune economistul VP Bank Thomas Gitzel, citat de Reuters. Acesta evidenţiază faptul că penuria de semiconductori a redus producţia industriei auto, ceea va duce la o contribuţie semnificativ redusă la creşterea PIB în trimestrul al doilea.

Andrew Kenningham de la Capital Economics se aşteaptă ca situaţia semiconductorilor să fie una temporară. Acesta estimează o creştere trimestrială de cel puţin 1% pentru Germania în trimestrul al doilea. În primul trimestru, economia germană s-a contractat cu 1,8% în ritm trimestrial şi cu 3,1% în ritm an/an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb