Sentix: Aşteptările se temperează, presiunile inflaţioniste cresc şi devin persistente

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iunie 2021

Călin Rechea

Situaţia economică din zona euro a continuat să se îmbunătăţească şi în iunie 2021, pe fondul creşterii indicelui situaţiei curente şi a temperării indicelui aşteptărilor, conform ultimului raport de la Sentix GmbH.

Indicele agregat al încrederii a crescut peste aşteptări, cu 7,1 puncte faţă de luna precedentă, până la 28,1 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, în condiţiile în care indicele situaţie curente a crescut cu 15 puncte, până la 21,3 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 1,5 puncte de la nivelul record din luna precedentă, de 36,8 puncte, până la 35,3 puncte (vezi graficul).

Sentix: Aşteptările se temperează, presiunile inflaţioniste cresc şi devin persistente

În aceste condiţii şi zona euro a fost inclusă în categoria de boom economic, iar în categoria "redresare" au rămas Europa de Est şi America Latină.

"Îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei curente este evidentă la nivel global, iar aşteptările se află la un nivel ridicat, deşi vârful a fost depăşit", se mai arată în raportul Sentix.

Evoluţia încrederii din zona euro este susţinută puternic de "o politică monetară foarte expansionistă de mai bine de un an", iar economiştii de la Sentix afirmă că "situaţia economică pozitivă nu se va încheia prea curând", pe fondul "lichidităţii ample care stimulează economia".

Există şi o parte negativă a programului monetar de stimulare, respectiv "creşterea previzibilă a preţurilor", mai ales pe fondul experienţei istorice care arată că "băncile centrale rămân adesea în spatele evenimentelor". Raportul Sentix subliniază că "investitorii se aşteaptă ca presiunile inflaţioniste să fie persistente".

Performanţa bună a zonei euro a beneficiat de creşterea puternică a indicilor încrederii pentru economia Germaniei. Indicele agregat a crescut până la 32,9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 26,1 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor până la 36,3 puncte, de la valoarea record din luna anterioară, de 37,5 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut cu 14,2 puncte, până la 29,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2019.

Referitor la economia SUA, analiştii de la Sentix se întreabă dacă nu a fost depăşit apogeul, pe fondul celei de-a doua scăderi consecutive a indicelui aşteptărilor, până la 33,8 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2020, de la 38,5 puncte în luna anterioară. Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut până la 39,9 puncte, de la 40,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 4,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 46,3 puncte, cel mai ridicat nivel din decembrie 2018.

Indicele încrederii pentru Europa de Est a urcat până la 14,9 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2018, de la 9,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 11,1 puncte, până la 4,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu un punct, până la 25,5 puncte.

A continuat creşterea indicelui agregat al încrederii şi pentru economia Elveţiei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018, de 35,5 puncte, pe fondul creşterii cu 3,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 39,3 puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la 31,8 puncte, de la 25,5 puncte în luna anterioară.

O creştere semnificativă s-a înregistrat şi la nivelul încrederii în economia Austriei, care şi-a consolidat poziţia în categoria de "boom" pe fondul avansului cu 10,7 puncte a indicelui agregat, până la 44,7 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2018. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 40 de puncte, de la recordul de 54,8 puncte înregistrat luna anterioară, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 34,5 puncte, până la 49,5 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018.

Procesul de redresare a continuat şi în America Latină. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -0,7 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2018, de la -5,1 puncte, pe fondul creşterii indicelui situaţiei curente până la -18,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, de la -26,8 puncte în luna precedentă, şi a menţinerii indicelui aşteptărilor la 19,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut cu 1,9 puncte, până la 34,1 puncte, după o scădere de 1,6 puncte în luna precedentă. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,7 puncte, până la 32,3 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la 36 de puncte, de la 37 de puncte în luna anterioară.

Încrederea investitorilor a crescut uşor în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a urcat la 26,1 puncte, de la 25,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 21,8 puncte, cel mai ridicat nivel din decembrie 2018, de la 17,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,5 puncte, până la 30,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 29,3 puncte în luna iunie 2021, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 28,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 4,5 puncte, până la 27,5 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,6 puncte, până la 31,1 puncte, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Indicele încrederii de la Sentix pentru iunie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.139 de investitori, dintre care 222 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 23 Sept 2021 sau 14.03.2022 urmeaza " e-shut down planetar"

    Aveti grija sa aveti prin case bani de consum pentru vreo 3-4 luni in cash (RON si valuta in parti egale) si un relativ stoc de alimente neperisabile (conserve, materii prime cu termen lung de valabilitate). 

    Aceasta postare nu e o gluma.  

     

    Doar ca stapanii de la WEF Davos inca nu s-au hotarat daca sa fie septembrie 2021 sau martie 2022.  

     

    RECOMAND CU PUTERE autoritatilor romanesti sa se asigure ca exista solutii de back-up automatizate care sa intre imediat dupa atacul IT in functiune si sa asigure mentinerea in picioare a tot ce inseamna sisteme electronice , sistem energetic national, sisteme de plati bancare , sisteme de decontare (ex- depozitarul central pt bursa) etc.  

    REPET: NU E O GLUMA ACEASTA POSTARE! Urmeaza un atac la nivel planetar cu multiple puncte de declansare.  

    Atacul isi va avea originea in SUA cu subdeclansatori de atac in diverse alte tari (Belgia, Africa de sud, Coreea de sud, China, Australia, Rusia,etc). Finalmente Rusia va fi aratata cu degetul pentru blocarea intregii lumi dpdv informatic.  

    Repet: acest avertisment nu e o gluma.  

    E posibil ca datele indicate de mine sa nu fie cele corecte (23 sept 2021 sau 14 martie 2022) dar intervalul temporal de risc e de acum pana in Aprilie 2022.  

     

    Informatiile din aceasta postare trebuie tratate cu toata seriozitatea.  

    Recomand membrilor Anonymous Romania (si parteneri) sa consulte bazele de date si corespondenta WEF pentru culegere de detalii INAINTE DE EVENIMENT !  

    1. WEF ar trebui declarata organizatie terorista la nivel global.

      Ei sunt sursa e-shut down-ului mondial care urmeaza.  

      Ceea ce " Event 201" a reprezentat (ca avanpremiera) pentru pseudo-parodia de pandemie covid-19, in acelasi fel evenimentul WEF " Cyber-lab" e avanpremiera evenimentului real (amintit mai sus , in comentariul 1). 

      Presupun că nu vor avea curajul cei de la WEF să pună efectiv în practică un astfel de plan diabolic care va eșua lamentabil. Există foarte mulți sateliți care pot prelua sarcina celor care ar cădea, aflați în proprietatea puterilor centrale continentale. În plus, un astfel de atac ar fi începutul sfârșitului WEF ca organizație globalistă care contează iar axa răului nu va triumfa.

      este evident ca nu am transmis acest mesaj doar aici

      transmiterea sa aici a fost un act de curtoazie fata de Bursa, pentru a sublinia valoarea acestei publicatii. 

      la momentul lansarii atacului terorist informatic (repet: sursa e WEF, nu Rusia, nici macar SUA) informatia va fi fost destul de bine difuzata in underground si niste baieti foarte foarte isteti (non- / si guvernamentali) vor fi cules informatiile necesare IN AVANS fata de eveniment.  

      Nimic nu se poate compara (ca arma) cu forta de a vedea evenimente inainte de a se intampla.  

      Informatia e arma suprema, nu arma de fier sau arma nucleara sau alte jucarii de genul asta pentru cimpanzei.

      Informatia!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb