Primele cinci mari riscuri la adresa economiei mondiale nu includ, anul acesta, Brexit-ul (ieşirea Marii Britanii din UE), populismul şi terorismul, potrivit raportului "Riscurile Globale", lansat de Forumul Economic Mondial.
Conform acestui raport pentru 2017, cele cinci teme care reprezintă ameninţări majore sunt: şomajul sau un nivel scăzut al ocupării pe piaţa muncii, şocul preţurilor energiei, crizele fiscale, eşecul guvernanţei naţionale şi instabilitatea socială profundă, scrie businessinsider.com.
Raportul menţionează: "Analiza pentru acest an arată cinci provocări majore cu care se confruntă lumea acum. Primele două sunt din categoria economică: inegalitatea creşterii veniturilor şi disparitatea avuţiilor. Acest lucru semnalează nevoia de revigorare a creşterii economice (...) Reforma capitalismului de piaţă trebuie pusă pe agendă".
Raportul mai notează că încetinirea economiei Chinei rămâne un risc important, după ce, în 2016, yuanul a înregistrat cel mai mare declin anual din ultimele două decenii, faţă de dolar, fiind valuta asiatică majoră cu cea mai proastă evoluţie.
Raportul aduce în atenţie polarizarea socială şi modificările climatice, ca ameninţări majore la adresa economiei. "Anul acesta, temerile legate de mediu sunt mai evidente ca niciodată", subliniază raportul.
Conform documentului, avansul tehnologiei este catalizator al riscurilor globale, în condiţiile în care şomajul creşte pe fondul digitalizării operaţiunilor.
"Deşi politicile populiste au tendinţa să dea vina pe globalizare pentru deteriorarea perspectivelor de pe piaţa muncii, evidenţa sugerează că gestionarea schimbărilor tehnologice este o provocare mult mai importantă pentru piaţa muncii", notează raportul.
Conform raportului, 7,1 milioane de locuri de muncă ar putea dispărea pe motive de redundanţă, automatizare sau dezintermediere, iar crearea a 2,1 milioane de posturi noi, mai ales în zone specializate precum tehnica de calcul, matematică, arhitectură, inginerie, ar putea compensa parţial unele dintre pierderi.
Raportul a fost realizat pe un eşantion de 750 de experţi.
Conform raportului citat, Brexit-ul, victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA (anul trecut) şi extinderea populismului sunt riscuri geopolitice.