RAPORT ANUAL AL CONSILIULUI CONCURENŢEI Amenzile aplicate anul trecut, în creştere cu 30% faţă de 2014

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2016

Amenzile aplicate anul trecut, în creştere cu 30% faţă de 2014

Hotărârile irevocabile ale instanţei au fost în proporţie de 100% favorabile autorităţii de concurenţă

În unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost redus de către instanţă

Consiliul Concurenţei a finalizat, anul trecut, 21 de investigaţii, în domenii importante, precum energie electrică, carburanţi şi telecomunicaţii. Amenzile aplicate au fost de aproximativ 54 de milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul 2014. Nivelul acestor sancţiuni a înregistrat o creştere considerabilă faţă de nivelul total al sancţiunilor din anii precedenţi (de 1,3 ori mai mare decât în anul 2014, 2,76 ori mai mare decât în 2013 şi de 7,93 ori mai mare decât în 2012).

Anul trecut, Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat 202 de entităţi (de 3,8 ori mai mult decât în anul precedent).

În acelaşi timp, CC a iniţiat investigaţii asupra formelor grave de fapte anticoncurenţiale, 62% dintre noile proceduri declanşate vizând posibile carteluri sau abuzuri de poziţie dominantă.

Ca urmare a finalizării celor 21 de cazuri, durata medie a investigaţiilor privind posibile încălcări ale regulilor de concurenţă, aflate în curs la sfârşitul anului 2015, a scăzut cu 6 luni faţă de sfârşitul anului precedent, potrivit raportului anual al Consiliului Concurenţei (CC).

În domeniul concentrărilor economice, în anul 2015, Consiliul Concurenţei a înregistrat o durată medie de analiză de circa două luni, această valoare menţinându-se în trendul descendent din ultimii cinci ani. Aproape 60% dintre operaţiunile de concentrare economică au fost analizate prin procedura simplificată, ceea ce a redus efortul depus de părţile notificatoare, comparativ cu circa 30% în anul 2012.

Raportul precizează: "Corecta fundamentare a deciziilor Consiliului Concurenţei a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârile irevocabile pronunţate în dosarele aflate pe rol privind cazuri de concurenţă au fost în proporţie de 100% favorabile autorităţii de concurenţă, chiar dacă, în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost redus de către instanţă".

Procesul de reformare amplă a legislaţiei iniţiat în urmă cu doi ani, care a vizat normele în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei neloiale, a fost finalizat în anul 2015, prin modificarea Legii concurenţei. Raportul menţionează: "Astfel, au fost create premisele modernizării instituţionale şi dezvoltării instrumentelor funcţionale pe care le avem la dispoziţie (recunoaşterea faptelor anticoncurenţiale de către societăţile care încalcă legea, utilizarea avertizorilor de concurenţă, posibilitatea modificării facile a pragurilor valorice pentru concentrările economice), în vederea îmbunătăţirii rezultatelor".

Consiliul Concurenţei a instrumentat 86 de sesizări privind presupuse practici de concurenţă neloială, comparativ cu 66 de cazuri instrumentate în anul 2011, momentul la care autoritatea română de concurenţă a dobândit atribuţii de aplicare a legislaţiei specifice (o creştere de 30%). Din cele 86 de cazuri, 70 au fost finalizate, restul de 16 rămânând în curs de soluţionare la sfârşitul anului. Din totalul de sesizări instrumentate, în 10 cazuri au fost efectuate cercetări aprofundate.

În ceea ce priveşte domeniul ajutorului de stat, un sector important vizat de Consiliul Concurenţei în anul 2015 a fost cel al energiei. În urma analizelor efectuate, au fost transmise Comisiei Europene notificările privind modificarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive şi privind ajutorul de stat individual de salvare a Complexului Energetic Hunedoara. Aceste măsuri de ajutor de stat au fost autorizate de Comisia Europeană în cursul anului 2015.

La sfârşitul lui 2015, Consiliul Concurenţei avea în desfăşurare 48 de investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă şi 13 anchete sectoriale.

Pentru anul 2016, Consiliul Concurenţei are în atenţie o serie de sectoare economice importante: "Vor fi finalizate investigaţiile sectoriale privind distribuţia de medicamente, privind sectorul energiei electrice şi privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii a municipiului Bucureşti (proiectul Netcity). Vom analiza o concentrare economică importantă în domeniul retailului alimentar, preluarea Billa de către Carrefour, beneficiind de experienţa dobândită după analiza operaţiunii Real - Auchan. În domeniul energiei, vom continua analiza cadrului de reglementare, în contextul procesului de liberalizare a sectorului.

De asemenea, vom finaliza o serie de investigaţii importante privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă: investigaţiile ce vizează trucarea de licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din IT, precum şi investigaţia privind posibilele fapte anticoncurenţiale din sectorul serviciilor de pilotaj şi remorcaj în porturi".

Consiliul Concurenţei va continua colaborarea cu Guvernul şi Comisia Europeană pentru restructurarea companiilor Poşta Română, CFR Marfă, Oltchim şi CEC, acordând consultanţă de specialitate în domeniul ajutorului de stat.

Tot în acest an va fi finalizat proiectul derulat cu sprijinul OCDE privind analiza legislaţiei în vigoare în trei sectoare cheie ale economiei şi impactul acesteia asupra mediului concurenţial: procesarea produselor agro-alimentare, transporturi de mărfuri şi materiale de construcţii.

A fost reglementată posibilitatea reducerii amenzilor pentru întreprinderile care recunosc săvârşirea faptei anticoncurenţiale

Anul trecut, în vederea eficientizării activităţii Consiliului Concurenţei, au fost aduse modificări semnificative Legii concurenţei.

Aceste modificări vizează toate activităţile relevante ale autorităţii de concurenţă: practicile anticoncurenţiale, procedura de recunoaştere a săvârşirii practicilor anticoncurenţiale, concentrările economice, analiza plângerilor, efectuarea inspecţiilor, desfăşurarea investigaţiilor, accesul la dosarul cauzelor, prescripţia aplicării sancţiunii, organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei.

Prevederile privind practicile anticoncurenţiale s-au modificat astfel încât să oglindească exact exprimarea utilizată în legislaţia comunitară. A fost reglementată posibilitatea reducerii amenzilor pentru întreprinderile care recunosc săvârşirea faptei anticoncurenţiale anterior parcurgerii tuturor etapelor procedurale aferente unei investigaţii. De asemenea, a fost stabilită o limită minimă, de 0,2 % din cifra de afaceri, până la care se poate reduce amenda aplicată ca urmare a recunoaşterii faptei anticoncurenţiale.

În noua formă a legii, pragurile de notificare a concentrării economice vor putea fi actualizate cu regularitate, fără proceduri legislative dificile (prin acte administrative emise de Consiliul Concurenţei), necesitând însă avizul Ministerului Economiei şi Comerţului şi putând intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României. S-a menţinut taxa de autorizare a concentrărilor economice, cu majorarea nivelului acestei taxe pentru deciziile de autorizare adoptate în faza II (în urma unei investigaţii). Astfel, pentru deciziile adoptate în urma unei investigaţii, nivelul taxei de autorizare va fi între 25.001 euro şi 50.000 euro.

Potrivit modificărilor legislative, în cazul investigaţiilor declanşate ca urmare a unei plângeri, autorul acesteia nu mai poate obliga autoritatea să organizeze audierea părţilor investigate. În cazurile în care nu se reţine o încălcare a legii, se adoptă o decizie motivată a Consiliului Concurenţei, decizie care se comunică reclamantului. De asemenea, termenul de soluţionare a plângerii de 60 de zile calendaristice a fost înlocuit cu 60 de zile lucrătoare.

Conform noii forme a Legii concurenţei, inspecţiile se pot efectua în orice spaţii în care îşi desfăşoară activitatea întreprinderile, nu doar în spaţiile deţinute legal de întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi. Referitor la comunicarea ordinului de inspecţie, se prevăd paşii ce trebuie urmaţi atunci când comunicarea nu se poate face fizic reprezentantului legal sau, în lipsa acestuia, oricărui angajat al întreprinderii respective. Comunicarea se poate face şi prin telefax/poştă electronică sau prin alte mijloace care asigură transmiterea textului ordinului şi autorizării judiciare, precum şi confirmarea expedierii acestuia. A fost modificat termenul în care poate fi atacată încheierea de respingere a autorizării unei inspecţii inopinate, de la 48 de ore la 72 de ore. Urmare a modificării legii, Consiliului Concurenţei, similar altor autorităţi de concurenţă din statele membre UE, poate să ia măsurile necesare pentru a crea condiţii de concurenţă efectivă în cazul în care, în cadrul unei investigaţii sectoriale sunt identificate disfuncţionalităţi ale pieţei care afectează procesul concurenţial. Măsurile de remediere a disfuncţionalităţilor pieţei vor fi supuse consultării publice anterior adoptării unei decizii.

Întreprinderile faţă de care se impun aceste măsuri au dreptul de acces la documentele din dosarul Consiliului Concurenţei şi pot prezenta în scris punctul lor de vedere. În observaţiile scrise, părţile implicate pot solicita organizarea de audieri de către Consiliul Concurenţei.

Legea, în noua formă, prevede posibilitatea Consiliului Concurenţei de a derula interviuri. Odată ce consimt să fie intervievate, persoanele respective vor putea fi sancţionate în situaţia în care furnizează informaţii inexacte sau care induc autoritatea de concurenţă.

În acord cu recomandarea Comisiei Europene în cadrul Reţelei Europene de Concurenţă (ECN), a fost reglementată posibilitatea reprezentanţilor desemnaţi de autorităţile de concurenţă din state membre ale Uniunii Europene care au solicitat efectuarea inspecţiilor de a participa la inspecţiile Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei va putea solicita informaţiile necesare pentru ca autorităţile şi structurile cu competenţe în domeniul siguranţei statului să evalueze potenţialul operaţiunii de concentrare de a aduce atingere siguranţei naţionale. Procedurile în faţa Consiliului Concurenţei se încheie atunci când Consiliul Suprem de Apărare a Ţării emite o hotărâre în sensul interzicerii unei operaţiunii de concentrare economică, care este susceptibilă să prezinte riscuri pentru siguranţa naţională.

Pentru a putea utiliza informaţii şi documente obţinute de alte autorităţi şi instituţii publice în exercitarea atribuţiilor lor specifice este necesară dispoziţie expresă în Legea concurenţei. O asemenea dispoziţie este utilă pentru eficientizarea procedurilor Consiliului Concurenţei şi pentru diversificarea instrumentelor de analiză şi investigaţie.

În noua reglementare, s-a prevăzut că documentele, datele şi informaţiile confidenţiale din dosarul Consiliului Concurenţei pot fi solicitate, de regulă, o singură dată, după comunicarea raportului de investigaţie. În lipsa unor elemente noi, nu pot fi formulate cereri succesive de acces la documente, date şi informaţii confidenţiale.

A fost reglementată ipoteza în care întreprinderea nu a realizat cifra de afaceri nici în anul anterior sancţionării, dar nici în cel precedent. În acest caz, pentru aplicarea sancţiunii va fi luată în calcul ultima cifră de afaceri înregistrată de întreprindere. Astfel de situaţii au fost întâlnite în practică, iar în lipsa unor prevederi exprese, Consiliul Concurenţei putea constata săvârşirea unor încălcări ale legii, dar fără a putea aplica amenzi.

Similar prevederilor comunitare, au fost introduse reglementări referitoare la suspendarea termenului de prescripţie pe perioada în care o decizie a Consiliului Concurenţei se află în procedura judiciară. Textul vizează deciziile adoptate de Consiliul Concurenţei în cadrul procedurii administrative şi care sunt contestate în instanţă anterior adoptării unei decizii privind o eventuală practică anticoncurenţială.

Conform recomandării Băncii Mondiale, pentru o mai bună separare a funcţiilor (executiv şi decizional) în cadrul Consiliului Concurenţei a fost creată funcţia de director general, care coordonează activităţile executive în cadrul autorităţii de concurenţă.

Pentru a asigura o protecţie eficientă a informaţiilor obţinute în cazurile instrumentate şi pentru a evita utilizarea lor în exercitarea unor activităţi desfăşurate după încetarea mandatului sau a raporturilor de serviciu, s-a introdus o prevedere care să protejeze interesele legitime ale Consiliului Concurenţei (pantouflage). Astfel, demnitarii sau inspectorii de concurenţă care vor desfăşura activitate în sectorul privat trebuie să solicite, în prealabil, avizul favorabil al autorităţii de concurenţă.

Modificări au fost aduse şi Legii privind combaterea concurenţei neloiale, după reformarea sa substanţială din anul 2014. În noua formă, orice persoană care are un interes legitim se poate adresa direct instanţelor de judecată competente pentru încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială, pentru acoperirea prejudiciilor patrimoniale şi morale suferite ca urmare a unei practici de concurenţă neloială, fără a fi necesară parcurgerea vreunei formalităţi în faţa Consiliului Concurenţei.

În vederea prevenirii unei pagube iminente, instanţele judecătoreşti competente pot dispune, în procedură de urgenţă, încetarea, respectiv interzicerea acestora până la soluţionarea cauzei. În astfel de cazuri, atunci când hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura a rămas definitivă, autoritatea naţională de concurenţă va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare în judecată, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care va cuprinde datele de identificare ale întreprinderii, practica de concurenţă neloială săvârşită, precum şi măsurile dispuse de instanţă.

La cererea deţinătorului legitim al secretului comercial, instanţa poate dispune măsuri de interzicere a exploatării industriale şi/sau comerciale a produselor rezultate din însuşirea ilicită a secretului comercial sau distrugerea acestor produse. Interdicţia încetează atunci când informaţia protejată a devenit publică.

O altă modificare importantă vizează majorarea nivelului amenzilor pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice în cazul faptelor de concurenţă neloială de tipul denigrării sau deturnării clientelei, de la 1.000 lei - 5.000 lei la 5.000 lei la 10.000 lei.

Procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat au fost modificate pentru a asigura o aplicare mai eficientă şi riguroasă a noilor reguli comunitare privind acordarea, monitorizarea şi controlul ajutorului de stat, aşa cum au fost adoptate la nivel naţional în anul 2014. Astfel, anumiţi termeni au fost mai bine explicitaţi şi au fost reformulate anumite articole. Au fost introduse completări, precum cele privind rolul instanţelor naţionale în domeniul ajutorului de stat.

După intrarea în vigoare a modificărilor legislative, s-a procedat la adaptarea legislaţiei secundare, astfel încât aceasta să fie în acord cu noile prevederi de concurenţă.

Două companii, sancţionate pentru trucarea procedurii de achiziţie publică

În domeniul achiziţiilor publice, autoritatea de concurenţă are ca atribuţii identificarea posibilelor înţelegeri anticoncurenţiale (carteluri) între întreprinderi care participă cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a sancţionat două companii pentru trucarea procedurii de achiziţie publică organizată de către Consiliul Judeţean Harghita privind Programul "Cornul şi laptele" pentru anul şcolar 2012-2013 din judeţul Harghita. Modulul de Licitaţii Trucate are rolul de a asigura un mediu concurenţial normal pe piaţa achiziţiilor publice, prin cooperare instituţională şi schimb rapid de informaţii, la nivel de experţi, în vederea identificării licitaţiilor trucate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb