Acţiunile celor două bănci listate la BVB, "Banca Română pentru Dezvoltare" (BRD) şi "Banca Transilvania", sînt între cele mai lichide acţiuni aflate la dispoziţia investitorilor, avînd împreună un volum mediu zilnic de tranzacţionare de peste 900.000 dolari în ultima lună.
În cel mai recent raport referitor la sectorul bancar din Ro-mâ-nia pe care "Global Valori Mo-biliare" (GVM) l-a publicat la data de 11 februarie, arătam că rămî-nem optimişti cu privire la pers-pectivele acestuia. Printre factorii care credem că îndrep-tă-ţesc acest optimism menţionam în primul rînd stabilitatea sistemului bancar. În urma "curăţirii" bilanţului agregat şi a progresului susţinut în supravegherea bancară, riscul de sistem este redus, lucru confirmat în linii mari şi de recentul raport al "Fondului Monetar Internaţional" privind stabilitatea sistemului financiar în România.
Un alt argument ce susţine potenţialul sectorului pe termen mediu şi lung este nivelul scăzut de bancarizare din România, reflectat într-un raport total active/PIB de 32% la sfîrşitul anului 2002 şi într-un raport total credite/PIB de 12%. Prin comparaţie, raportul total active bancare/PIB era, tot la sfîrşitul lui 2002, de 60% în Ungaria, în jur de 70% în Polonia şi Turcia şi de 120% în Republica Cehă, iar media sa în Uniunea Europeană depăşea 200%. Diferenţe similare se observă şi la compararea raportului total credite/PIB. Este probabil ca procesul de aderare la Uniunea Europeană să accelereze convergenţa acestor rapoarte, aşa cum s-a întîmplat în cazul celorlalte ţări candidate.
Fără să contrazicem în nici un fel cele arătate mai sus, credem că în acest moment acţiunile celor două bănci listate la BVB oferă un potenţial de creştere limitat. În general, "Global Valori Mobiliare" foloseşte mai multe modele de evaluare pentru a ajunge la valoarea justă a unei acţiuni şi, în consecinţă, la o recomandare. Deoarece orice metodă de evaluare are plusuri şi minusuri, o modalitate eficientă de eliminare a posibilelor erori în evaluare este folosirea mai multor metode simultan. Băncile nu fac excepţie de la acest principiu şi, mai mult, în acest caz cele trei metode folosite au dat rezultate apropiate. Nu ne propunem să detaliem aceste metode, ci doar să facem o trecere în revistă a rezultatelor obţinute. Menţionăm totuşi că primul dintre modelele analitice folosite este Gordon Growth Model (GGM) care ajunge la o ţintă de capitalizare de piaţă plecînd de la găsirea unei ţinte pentru raportul P/BV (preţ/valoare contabilă pe acţiune) ca raport ROE/Cost al capitalului (ROE reprezintă profitul net raportat la capitalurile proprii ale unei companii). Cea de-a doua metodă, Enterprise Value Added (EVA), are la bază principiul că o companie adaugă valoare în măsura în care (şi cu atît mai mult cu cît) ROE depăşeşte cos-tul capitalului. În sfîrşit, al treilea criteriu de evaluare îl reprezintă comparaţia cu alte bănci din Europa Centrală şi de Est (în special pe baza indicatorului P/BV şi folosind raportările conform standardelor internaţionale de contabilitate - IAS). Sub acest ultim aspect este de menţionat faptul că, la data raportului (11 februarie), BRD se tranzacţiona la o primă de 26% faţă de media valorii P/BV a principalelor bănci din Polonia, Republica Cehă şi Ungaria, în vreme ce "Banca Transilvania" se tranzacţiona la un discount de 9%.
Rezultatele financiare ale celor două bănci în 2003 faţă de previziunile realizate de "Global Valori Mobiliare" au fost diferite. "Banca Transilvania" a depăşit previziunile noastre în ceea ce priveşte creşterea activelor (70% faţă de o previziune de 37%) şi a creditelor (123% faţă de 45% estimat de noi). Raportările preliminare prezintă în acelaşi timp un profit uşor pes-te aşteptări (standarde ro-mâ-neşti), avînd în vedere faptul că banca declarase că în 2003 va sacrifica profitul pentru a-şi accelera extinderea şi modernizarea sistemului IT.
La BRD, dacă extrapolăm performanţa la nouă luni pentru întreg anul 2003 (căci banca va face publice rezultatele preliminare pentru întregul an abia la 8 aprilie 2004), nu au existat încă surprize, rezultatele băncii fiind bune, dar în linie cu aşteptările. Acesta e şi motivul pentru care spunem că aprecierea titlurilor în prima parte a anului 2004 cu peste 35% este excesivă, ea negăsindu-şi cores-pondent în performanţa fundamentală a băncii.
Pe baza rezultatelor de mai sus, GVM are în prezent un rating de Market Performer (performanţă în linie cu piaţa) pentru Banca Transilvania şi Market Underperformer (performanţă sub cea a pieţei) pentru BRD. De la data raportului (11 februarie) şi pînă în prezent, acţiunile "Banca Transilvania" au crescut cu 5% în valori absolute, cîştigînd 3% relativ la indicele BET, în vreme ce preţul acţiunilor BRD a scăzut cu 2%, pierzînd 4% relativ la BET.
O observaţie: recomandarea "Market Underperformer" ataşată acţiunilor BRD nu trebuie interpretată ca un semn de întrebare cu privire la performanţa economică a băncii, ci, pur şi simplu, ca o recunoaştere a faptului că preţul acţiunii a crescut în ultima perioadă mai mult decît este justificat prin această performanţă. Preţul acţiunii fiind stabilit la întîlnirea cererii cu oferta, acest lucru nu este neobişnuit, mai cu seamă într-o piaţă cu un nivel de lichiditate scăzut aşa cum este piaţa românească.
În concluzie, rămînem optimişti cu privire la perspectivele sectorului bancar, dar, pentru moment, recomandăm investitorilor prudenţă în achiziţionarea acţiunilor celor două bănci, avînd în vedere faptul că potenţialul de creştere pe termen scurt este, în opinia noastră, limitat.
Bogdan Câmpianu, analist financiar "Global Valori Mobiliare"