Volumul investiţiilor comerciale directe în domeniul imobiliar, în Europa Centrală şi de Est (ECE), s-a redus faţă de primul trimestru al acestui an, până la 327 milioane euro, reprezentând o scădere de 60%, potrivit raportului de piaţa pentru investiţiile din ECE, publicat de DTZ Research. Volumul investiţiilor în prima jumătate a anului 2012, a ajuns la 1,2 miliarde euro, cu mult sub media primei jumătăţi a anilor 2001 până în prezent, care a fost de 1,6 miliarde euro.
Megali Marton, Director al DTZ CEMEA Research a declarat: "Dupa doi ani de creştere semnificativă care a avut loc între anii 2010 şi 2011, volumul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 47% în prima jumătate a anului 2012. Declinul s-a resimţit cu precădere în cel de-al doilea trimestrul al anului. Cu toate acestea, s-au manifestat unele diferenţe între pieţele din regiune. Spre exemplu, Cehia a înregistrat o creştere a volumului investiţiilor atingând în al doilea trimestru valoarea de 159 milioane euro, după ce în primul trimestru a înregistrat un nivel scăzut de numai 20 milioane euro. Pe de altă parte, Polonia, care în ultimi ani a dominat piaţa Europei Centrale şi de Est, a înregistrat un declin puternic de la 717 milioane euro în primul trimestru la doar 122 milioane euro în al doilea trimestru. Cele două ţări cumulează 90% din volumul investiţiilor în prima jumătate a anului 2012."
Segmentul clădirilor de birouri se află în topul preferinţelor investitorilor din pieţele Europei Centrale şi de Est, ridicându-se la 60% din volumul investiţiilor din al doilea trimestru. Lipsa oportunităţilor din segmentul de retail a restrâns în al doilea trimestru activitatea în această zonă. Investiţiile în segmentul de retail au ajuns în al doilea trimestru la 106 milioane euro, cu mult sub media trimestriala istorică de 471 milioane euro înregistrată din 2010 până în prezent. La polul opus, investiţiile în segmentul clădirilor de birouri s-au menţinut la un nivel ridicat, atingând în al doilea trimestru valoarea de 207 milioane euro, cu toate acestea situându-se sub media istorică de 389 milioane euro.
În România, sectorul de retail a continuat să fie atractiv pentru potenţialii investitori, acesta fiind susţinut de creşterea consumului populaţiei în prima jumătate a anului 2012. România ocupă locul trei în ceea ce priveşte creşterea consumului în UE, acesta ridicându-se la peste 5.9%.
Cristian Ustinescu, Investmend Director în cadrul DTZ Echinox, a subliniat: "În Bucureşti, se aşteaptă ca proprietăţile de tip prime să atragă investitorii străini în următoarea perioadă. Legat de acesta, anticipăm o creştere moderată în ceea ce priveşte volumul de tranzacţii pentru cea de-a doua jumătate a anului 2012. Volumul investiţiilor pentru întregul an se aşteaptă să atingă în 2012, pragul de 250 euro - 450 euro. Estimarea se bazează pe faptul că băncile vor aduce pe piaţă active de credite neperformante, această acţiune fiind parte a procesului de răscumpărare a datoriilor".