RAPORT "eEurope+" 2003 Aproape un sfert din populaţie are calculator acasă

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #IT / 1 martie 2004

Rezultatele unui sondaj realizat în ţara noas-tră, prezentate cu ocazia lansării "Raportu-lui de progres eEurope+ 2003" la Budapesta, la sfîrşitul săptămînii trecute, arată că 22% din respondenţi au calculator acasă, acelaşi procentaj ca şi în Lituania, dar mai mare decît cel al Bulgariei, de 14%. Dintre cei care au calculator aca-să, circa o treime sînt conectaţi la internet. De asemenea, raportul arată că 20% din ro-mânii cu vîrsta între 16-74 de ani au utilizat internetul în ultimele trei luni, 3% l-au folosit cu mai mult de trei luni, iar restul l-au utilizat cu mai mult de un an în urmă sau deloc.

Comparativ cu alte ţări, în Bul-garia şi Ungaria procentul celor care au navigat pe internet în ultimele trei luni este de 19, iar proporţia celor din Polonia este de 22%.

În topul locaţiilor preferate, pe primul loc se situează persoanele care utilizează internetul de acasă cu 40%, urmaţi îndeaproape de cei care îl accesează de la locul de muncă cu 33%, pe locul trei fiind cei care intră pe net din instituţiile de învă-ţă-mînt, cu 13%. De asemenea, Cafe Internet-urile, cu 26% din respondenţi, sînt frecvent utilizate.

Scopul utilizării internetului diferă, sondajul european printre utilizatorii români ară-tînd că 78% din respondenţi ca-u-tă informaţii, 77% folosesc internetul pentru poşta electronică, 40% caută muzică sau jocuri, iar 33% intră pe forumurile on-line sau în camere de chat. Dintre companiile intervievate, doar 12% au declarat că folosesc internetul pentru a avea acces la serviciile financiare şi bancare.

Potrivit acestui raport, la nivel de regiune, numărul utilizatorilor de internet din ţările candidate s-a majorat cu 60%, comparativ cu anul 2001, în timp ce în Uniunea Europeană creşterea a fost de 29%.

Planul "eEurope+" a fost lansat la Goteborg în 2001 şi stabileşte un traseu de urmat pentru ţările candidate la UE, prin accelerarea reformelor şi modernizării în scopul creării unei societăţi informaţionale funcţiona-le. Potrivit ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informa-ţiei, Dan Nica, prezent la conferinţă, "raportul prezentat arată un progres semnificativ al Ro-mâ-niei faţă de documentul din 2002. Sînt arii analizate în care am izbutit să recuperăm decalajul şi să ne plasăm chiar peste nivelul celorlalte ţări din jur". Printre exemplele româneşti pre-zentate au fost sistemul e-lectronic naţional, sistemul e-lectronic de achiziţii publice şi sistemul educaţional informatizat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb