RAPORT ERSTE: Aderarea la UE, catalizator pentru revigorarea potenţialului de creştere al Croaţiei

F.A.
Comunicate de presă / 17 iunie 2013

În raportul "Croaţia: poveste de succes în pofida contextului dificil?" al Erste Group, publicat astăzi, se arată că aderarea la Uniunea Europeană este un bun catalizator pentru revigorarea potenţialului de creştere al Croaţiei, potrivit unui comunicat de presă.

Alen Kovac, Economist Şef al Erste Bank Croaţia, explică: "După problemele îndelungate privind creşterea din ultimii ani, aşteptările optimiste privind avantajele aderării la UE nu sunt deloc surprinzătoare. Chiar dacă performanţele obţinute în etapele de extindere precedente par să fie un obiectiv greu de egalat, Croaţia are câteva avantaje competitive, precum poziţia geografică, potenţialul turistic insuficient exploatat, infrastructura rutieră bine dezvoltată şi un sector energetic emergent. Dacă îşi va utiliza la maximum toate oportunităţile şi va accelera reformele, estimăm că aderarea la UE va impulsiona aceste avantaje pe termen mediu".

Potrivit raportului, Croaţia a rămas în urma ţărilor vecine din Europa Centrală şi de Est (ECE) în ceea ce priveşte structura investiţiilor străine directe care s-au îndreptat predominant spre sectorul serviciilor şi au rămas nesemnificative în industria producătoare.

Pe de altă parte, analiştii Erste consideră că turismul este cel care va genera un interes puternic, pe fondul unei evoluţii pozitive a activităţii turistice după declanşarea crizei şi a potenţialului insuficient valorificat. De asemenea, infrastructura rutieră bine dezvoltată permite direcţionarea fondurilor europene către alte tipuri de infrastructură, în special feroviară şi portuară, se arată în comunicat.

Un accent deosebit se pune, însă, pe sectorul energetic, cu scopul de a înlocui importurile. "Pentru a încuraja dezvoltarea tuturor acestor sectoare, reformele structurale reprezintă principalul obiectiv", subliniază analiştii.

"Conform indicatorilor de referinţă internaţionali, precum Indicele global de competitivitate, Indicele de percepţie a corupţiei sau poziţia din clasamentul Ease of Doing Business, Croaţia se situează în urma statelor vecine din regiune. Problemele se manifestă în special în ceea ce priveşte dimensiunea şi eficienţa sectorului public, legislaţia rigidă privind piaţa muncii şi protecţia redusă oferită investitorilor. Nu există nicio alternativă la accelerarea reformelor şi vedem semnale încurajatoare la faţa locului, având în vedere că factorii de decizie admit necesitatea accelerării reformelor. Acesta este momentul potrivit pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, eliminarea dificultăţilor din calea investiţiilor şi câştigarea încrederii investitorilor", subliniază Alen Kovac.

Potrivit analiştilor, după aderarea la UE, Croaţia s-ar putea confrunta cu activarea Procedurii de deficit excesiv (PDE) pe baza unui deficit bugetar de peste 3% din PIB.

"Deşi există voci care ar putea susţine că activarea acestei proceduri ar transmite semnale negative, analiştii Erste consideră că PDE este mai degrabă o oportunitate. Solicitarea de a adopta măsuri corective şi, pentru Croaţia, de a realiza consolidarea fiscală pe termen mediu pot fi percepute drept condiţii cvasi-FMI, în sensul că ar susţine sustenabilitatea politicii fiscale şi ar garanta un angajament mai ferm în îndeplinirea obiectivelor fiscale", se precizează în comunicat.

Croaţiei i-au fost alocate fonduri europene în valoare de 11,7 miliarde euro, aceasta urmând să adere la Uniunea Europeană la data de 1 iulie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb