Ritmul anual de creştere a sectorului românesc de cons-trucţii s-a temperat semnificativ în iunie faţă de lunile anterioare, la 12,7%. Acest nivel plasează, totuşi, România pe locul al treilea în Uniunea Europeană (UE), a anunţat, ieri, biroul statistic european Eurostat. România înregistrase, în ultimele trei luni, cele mai înalte ritmuri de creştere a sectorului construcţiilor din UE - de 32,5% în martie, 30% în aprilie şi 31,5% în mai.
Potrivit NewsIn, Polonia a înregistrat cea mai mare creştere a sectorului de cons-trucţii în iunie, de 20,8% faţă de aceeaşi lună din 2007, urmată de Slovenia, cu 14,9%. Bulgaria s-a clasat pe poziţia a patra în UE, după România, cu un ritm de creştere a pieţei construcţiilor de 10,3%.
În schimb, Spania a suferit o prăbuşire a sectorului cons-trucţiilor în iunie, înregistrând o reducere ale lucrărilor de construcţii de 15,9%, în timp ce Marea Britanie a raportat un declin de 4,7%.
Eurostat, care a centralizat date pentru 13 din cele 27 de state membre, arată că sectorul construcţiilor a scăzut în UE, în iunie, cu 1,8% faţă de iunie 2007, Statele din zona euro au raportat o scădere mai mare, de 2,4% în acelaşi interval. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, sectorul cons-trucţiilor a crescut, în iunie, în nouă state membre şi a scăzut în patru, potrivit datelor publicate de Eurostat. Construcţiile de clădiri au scăzut, în iunie, cu 2,1% faţă de aceeaşi lună din 2007 în UE şi cu 3% în zona euro, iar cele inginereşti s-au redus cu 1,4% în UE şi cu 1,2% în zona euro.
Comparativ cu luna mai, sectorul construcţiilor a cres-cut, în iunie, în şase state membre şi a scăzut în şapte dintre acestea. Cele mai mari creşteri lunare au fost în Portugalia şi România, de 2,9% fiecare, şi Polonia, de 2,6%. În schimb, Slovenia, Marea Britanie şi Spania au înregistrat scăderi importante în luna iunie faţă de mai 2008, de 5,8%, 5,4%, respectiv 3,1%.
În iunie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,5% faţă de luna anterioară în UE şi cu 0,6% în zona euro.(N.I.)