RAPORT FITCH RATINGS Perspectivele pe termen lung ale sistemului bancar global rămân negative

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2021

Perspectivele pe termen lung ale sistemului bancar global rămân negative

Riscurile pe termen scurt la adresa sectorului bancar global s-au diminuat, dar perspectivele pe termen lung rămân în mare parte negative, potrivit celui mai recent raport al agenţiei de evaluare Fitch Ratings.

Conform agenţiei, aproape 60% din ratingurile bancare mondiale aveau o perspectivă negativă la sfârşitul anului 2020, evoluţie uşor mai bună faţă de sfârşitul primei jumătăţi a anului trecut. Cea mai mare parte a ratingurilor bancare cu perspective negative "poate persista pe întreg anul 2021", subliniază Fitch.

În acelaşi timp, agenţia de rating raportează o scădere importantă a proporţiei ratingurilor negative pe termen scurt - de la 10% la finele primei jumătăţi a anunlui trecut, la circa 1% la sfârşitul anului.

"În timp ce riscurile imediate pentru ratingurile bancare după declanşarea pandemiei de coronavirus au fost în mare măsură evitate, riscurile pe termen mediu se menţin în contextul retragerii treptate a sprijinului guvernelor pentru economie şi pentru împrumutaţi", notează raportul Fitch, menţionând: "O redresare economică mai lentă decât era de aşteptat, din cauza lockdown-urilor recurente sau a eşecurilor în livrarea de vaccinuri împotriva Covid-19, ar putea exacerba aceste riscuri".

În a doua jumătate a anului 2020, au existat 29 de retrogradări ale calificativelor bancare şi nouă modificări în sens pozitiv, menţionează Fitch, adăugând că aceste măsuri au fost legate în mare parte de modificările ratingurilor suverane. Retrogradările s-au concentrat în Orientul Mijlociu şi Africa, zone urmate de America Latină şi Europa de Vest.

Îmbunătăţirile de rating au avut loc în Argentina şi Ecuador, în urma restructurărilor datoriilor suverane.

Cele mai multe bănci cu perspectivă negativă, în America Latină

În funcţie de regiune, America Latină avea cea mai mare proporţie de bănci cu perspectivă negativă (87%) la sfârşitul anului 2020, conform Fitch, care explică: "Acest lucru reflectă mediile de operare dificile din regiune - care, per ansamblu, ne aşteptăm să se înrăutăţească - şi presiunea asupra ratingurilor suverane, respectiv a plafoanelor de ţară, de care sunt legate majoritatea perspectivelor pe termen scurt ale băncilor".

În Europa de Vest, proporţia ratingurilor cu perspectivă negativă pentru sectorul bancar este de 78% şi reflectă riscurile semnificative de scădere ale prognozelor de bază privind o redresare economică solidă în regiune, în 2021. Amânarea redresării economice ar putea slăbi calitatea activelor, câştigurile şi, în cele din urmă, capitalizarea multor bănci, arată Fitch.

În America de Nord şi regiunea Asia-Pacific, proporţia ratingurilor cu perspectivă negativă este de 60%, respectiv 55%.

"În timp ce băncile de pe aceste pieţe se confruntă cu riscuri similare cu cele din alte regiuni, ele au, în general, o marjă mai mare în privinţa ratingurilor", susţine Fitch.

Conform raportului, aproximativ jumătate (52%) din ratingurile băncilor din Orientul Mijlociu şi Africa aveau perspectivă negativă la finele lui 2020. Proporţia este mai mică decât media globală, reflectând perspectivele stabile ale ratingurilor suverane ale ţărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar) şi faptul că multe bănci africane au perspective stabile acum, după ce au fost retrogradate pe fondul pandemiei.

Perspectivele negative sunt mai puţin răspândite pe pieţele emergente din Europa (40%) şi regiunea Asia-Pacific (24%), conform Fitch. Perspectivele stabile sunt mai frecvente pe aceste pieţe în principal datorită prevalenţei ratingurilor ce se bazează de credinţa agenţiei că băncile vor primi sprijin, dacă va fi necesar, de la o instituţie suverană sau mamă cu perspectivă stabilă. În plus, multe bănci au avut marje mari în evaluările legate de viabilitate.

Perspectiva Deutsche Bank, revizuită la "pozitivă"

Fitch Ratings a revizuit, săptămâna aceasta, perspectiva ratingului celui mai mare grup bancar german, Deutsche Bank AG. Aceasta este pozitivă, faţă de negativă, cum era anterior. Totodată, agenţia de evaluare a confirmat toate calificativele băncii germane.

"Revizuirea ratingului reflectă în primul rând progresul în restructurarea băncii, inclusiv menţinerea traiectoriei costurilor necesare pentru atingerea obiectivelor pe termen scurt şi mai lung, reducerea afacerilor care nu sunt esenţiale şi menţinerea unei capitalizări adecvate, peste ţintă", notează Fitch.

În plus, agenţia arată că recuperarea cotei de piaţă a diviziei de investiţii din cadrul Deutsche Bank şi performanţa veniturilor în primele nouă luni din 2020 indică stabilizarea şi perspectivele unei consolidări a modelului de afaceri al grupului. Îmbunătăţirile ar trebui să fie durabile, potrivit Fitch.

Este puţin probabil ca veniturile record obţinute de divizia de investiţii în 2020 să se repete, dar redresarea după pandemie ar trebui să ofere în continuare oportunităţi pentru aceasta, de exemplu prin emisiuni susţinute pe piaţa de capital, volume de tranzacţionare importante şi activităţi de consultanţă, notează Fitch.

Ratingurile băncii germane ar putea fi actualizate în următoarele 18 luni, în funcţie de condiţiile economice predominante şi de perspective, respectiv în funcţie de progresele realizate în privinţa obiectivelor strategice şi financiare ale băncii. În prezent, o actualizare nu este justificată, având în vedere calea încă dificilă pentru realizarea ambiţiilor sale legate de venituri şi costuri, conchide Fitch.

Perspectivă negativă pentru Banca Angliei

Fitch Ratings a confirmat, luna aceasta, ratingul pentru datoria pe termen lung "AA-" al Bank of England (BoE - Banca Angliei), cu perspectivă negativă. Acest calificativ este conform celui suveran, astfel că orice modificare a calificativului privind datoria suverană a Marii Britanii se va reflecta în ratingul băncii centrale de la Londra, notează Fitch.

Agenţia subliniază că în prezent evaluează doar obligaţiunile în dolari cu scadenţă la trei ani ale BoE. Calificativul nu se aplică datoriilor tipice ale băncii centrale britanice, cum sunt bancnotele sau rezervele băncilor comerciale, considerate pasive monetare, nu datorii supuse ratingului.

Ratingul BoE reflectă rolul său central în Marea Britanie şi sistemul financiar internaţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru unele banci nu are cum sa mai ramana pozitiv atat tim cat ne aflam in momentul acestui coment pe varfe de Credit si Specula la diferite active financiare in piata.

    Urmeaza in maxim 10 trimestre si socul real de desumflare a balonului credit si simultan decolateralizari si pocniri de banci / credite toxice; asta e ciclul corect de curatare in piata bancara (asta daca nu intervine prea masiv iar banca centrala si gov pe carca cheltuielii viitoare tot a populatiei). 

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb