• Ioan Amarie, Şerban Mihăilescu, Nicolae Mischie, Sergiu Sechelariu şi Miron Mitrea, luaţi în vizorul "Freedom House"
Un raport "Freedom House", dat ieri publicităţii arată că PNA este perceput ca o instituţie care a fost subordonată politic fostului Guvern. Auditul realizat de organizaţia internaţiona-lă "Freedom House", la cererea ministrului de Justiţie, arată că, deşi am reuşit, în anul 2004, să ne aliniem legislaţia din domeniul anticorupţiei celei europene, Guvernul Năstase a controlat politic instituţiile care ar fi avut obligaţia să implementeze aceste acte normative.
Raportul arată că Parchetul General Anticorupţie şi Parchetul General au fost vizibil controlate de fostul Guvern, deşi din punct de vedere legislativ instituţiile nu ar fi trebuit să se subordoneze nici unei autori-tăţi.
"Freedom House" atenţionea-ză că şeful PNA, Ioan Amarie, are un frate, parlamentar şi membru al PSD, care ar fi putut să distragă atenţia instituţiei din ograda partidului său, aflat la Guvernare. Din această cau-ză, "Freedom House" recoman-dă modificarea legii PNA pentru ca ea să poată să prevină conflictele de interese care pot apărea. Raportul "Freedom House" avertizează, de asemenea, că Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi fratele fostului primar al Bacăului - Dumitru Sechelariu, a acordat, fără să fie anchetat vreodată, fonduri judeţene după criterii direcţionare, "spre beneficiul judeţului minis-tru-lui". Semnatarii raportului aten-ţionează că demnitarul nu a fost cercetat decît după schim-barea Guvernului de la sfîrşitul anului 2004. În acest sens, realizatorii auditului ara-tă că nici Miron Mitrea, fostul ministru al transporturilor, nu a fost niciodată interogat cu toate că a fost ţinta mai multor acuzaţii de corupţie aduse Guvernului Nastase. De asemenea, raportul arată că nici secretarul general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu, nu a fost niciodată anchetat, deşi era de notorietate denumirea sa de "Micky Şpagă", pentru unele ilegalităţi pe care le-a comis.
Un alt caz, semnalat de raportul Freedom House, este cel al fostului deputat PSD Nicolae Mis-chie, al cărui dosar a fost închis, cu recomandarea neîn-ce-perii urmăririi penale şi a fost redeschis după ce PSD a pierdut alegerile. Raportul atenţionează că aceeaşi situaţie s-a re-găsit anul trecut şi la Ministerul Public, dînd exemplu scandalul de la rafinăria "Rafo Oneşti", unde po-liţia a cerut demararea ur-mă-ririi penale, numai după ce PSD a pierdut alegerile.
În acest caz, autorii raportului arată că dispun de mărturiile unor poliţişti care s-au plîns că autorităţile au închis dosarul, ca să-i împiedice să strîngă probe pentru incriminarea celor care se fac vinovaţi pentru furtul de la "Rafo".
"Freedom House" arată că nici PNA, nici Parchetul General nu au lansat din proprie iniţiativă o anchetă pentru verificarea veridicităţii stenogramelor din şedinţele PSD.
Pe de altă parte, fostul premier, Adrian Năstase, spune că nu are încredere în raportul "Freedom House" pentru că a fost realizat la comanda actualului Ministru de Justiţie, care a participat la elaborarea proiectului organizaţiei. "Poate că anul viitor, în cazul în care Monica Macovei va rămîne ministru de justiţie, Freedom House va prezenta, în baza unor prietenii, rezultate mai bune," a argumentat fostul premier. Adrian Năstase a arătat că Guvernul PSD a fost cel care a creat PNA, deoarece nici un alt Guvern nu a avut curajul să ia o astfel de iniţiativă.
Referitor la acuzaţiile aduse în raport unor miniştrii din guvernarea sa, Adrian Năstase spune că Ministerul de Justiţie, Monica Macovei, are acum ocazia să dispună anchetarea tuturor persoanelor nominalizate în auditul realizat de "Freedom House".