RAPORT GRECO: Nu am implementat nicio recomandare referitoare la lupta anticorupţie

V.D.
Politică / 9 iulie 2019

Nu am implementat nicio recomandare referitoare la lupta anticorupţie
  • document ataşat RAPORT GRECO
    apasă aici pentru a descărca.

    Cele două rapoarte privind România ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) au fost publicate astăzi. Concluzia GRECO este că ţara noastră a făcut foarte puţine progrese pentru a implementa măsurile de prevenire a corupţiei printre parlamentari, judecători şi procurori şi pentru a linişti îngrijorările ridicate de controversata reformă judiciară.

    Mai mult, GRECO le cere autorităţilor din România să ia măsuri hotărâte pentru a atinge progrese tangibile cât mai curând posibil. GRECO apreciază faptul că pe 4 iunie premierul României a anunţat intenţia de a abandona controversata reformă din Justiţie.

    Într-un raport precedent privind progresul măsurilor recomandate încă din 2015, GRECO a constatat faptul că România a îndeplinit complet doar patru din cele 13 recomandări, parţial trei şi nu a implementat deloc un număr de 6.

    Organismul anticorupţie al Consiliului Europei evidenţiază de asemenea, printre neajunsuri, lipsa unui mecanism eficient de aplicare a codului de conduită pentru parlamentari şi sfera limitată a incriminării conflictelor de interese.

    GRECO îşi exprimă de asemenea regretul că încă nu a fost introdus un set solid de restricţii în privinţa cadourilor pentru parlamentari şi că aplicarea sancţiunilor pentru parlamentarii care au fost găsiţi incompatibili sau în conflict de interese în urma unei decizii finale a instanţei rămâne ineficientă în practică. Nu au fost înregistrate progrese nici în privinţa implementării regulilor pentru reglementarea activităţii de lobby, se mai menţionează în comunicatul de presă.

    GRECO recunoaşte ca un pas pozitiv revizuirea sistemului de imunităţi de către Camera Deputaţilor şi introducerea de criterii şi de fundamente pentru ridicarea imunităţii parlamentare, dar face apel la autorităţi să adopte prevederi similare şi pentru Senat şi să asigure implementarea lor eficientă.

    În privinţa reformelor din sistemul de justiţie, GRECO atrage atenţia că majoritatea încercărilor recente ale autorităţilor române de a reduce statutul limitărilor pentru anumite fapte de corupţie, dacă vor fi trecute într-o lege, ar submina grav lupta împotriva corupţiei.

    Adoptarea de către Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a Planului de Integritate pentru sistemul judiciar introduce câteva măsuri de conştientizare privind prevenirea şi combaterea corupţiei, dar există nevoia de a întări rolul şi eficienţa managerilor din cadrul instanţelor şi parchetelor.

    GRECO critică în special lipsa de acţiune pentru rezolvarea nevoii unor criterii obiective de selecţie în numirea şi demiterea procurorilor şi pentru întărirea rolului CSM în acest proces. Organismul anticorupţie al Consiliului Europei îşi exprimă de asemenea regretul că amendamente legislative recente şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale au sporit rolul executivului în numirea procurorilor de rang înalt.

    Opinia Cititorului ( 18 )

    1. LUPA sau LUPTA ?

      1. LUPA cu T.

      Pai lupta impotriva coruptiei nu a fost sub conducerea DNA de catre Laura Codruta Kovesi cea mai eficienta din Europa ? Nu este LCK propunerea de Procuror General european ? Luati exemplu de la Romania! Nu faceti observatii tarii cu cele mai mari realizari in lupta de combatere a coruptiei si cu cel mai profesionist procuror.

      Nu mai inteleg nimic !? Ipocritilor !

      In rest , numai de bine. 

      1. Sa nu intelegi nimic, nu este ceva nou in viata ta.

        ....materialul se refera mai mult la tot ce s-a intamplat in justitie dupa demiterea lui L.K.../ Nu stiu mai amanuntit ce a declarat Premierul Dancila pe 4.iunie ??? ...abandonarea reformei justitiei ??? D-na prim ministru e cam cu doua fete...una zice acolo si cand vine acasa fie "tace" fie spune alceva.

        alceva cu t.

      daca iese vintu din pirnae face ordine in rominia

      daca iese vintu din pirnae face ordine in rominia

      1. da domnule sa stii ca e mai tare ca chioru zis wischy basescu bisnitar de blugi

        tot bazarul din suceava care era plin de tigari si blugi

        nu domnule vintu asta e cu vacaroiu cu actiuni cu vinzari cumparari la lido et 2 de unde se aprovizionau parlamentarii cu banii inprumutati de la bancorex ;;; era unul din pipera care cara dolarii cu sacosa pe la intercontinental ..,mnbnm,.

        da asai acum sint domni bogati au familii o duc bine si au venit altii care si ei la rindul lor vor bogatie avutie depinde ce mai prinde.,.,mnm,

        domn/., basescu care vindea blugi si casetofoane si praduia colegii la secu..,mnbm,

        exact prieten la catarama cu nastase zis avicultorul ,, vinde oua de gogoman

        da imi aduc aminte era unu care alerga prin lifturi la intercontinental cu vreo 4 genti si cinci sacose cu dolari vinduse actiuni care eu le adusesem din moldova

        dar acum ce mai faci cu ce te ocupi

        ba nebunule ma ocup si eu cu privitul ,.. observ ca toata romania e cumparata la bucata toate terenurile agricole sint cumparate la prosteala de aceeasi indivizi ca in anii 95 pacalesc toate babele si le ia pamintul pe nimic si le lasa in niste bordee ca pe timpul lui stefan cel mare toti bisnitarii vor sa fie fermieri toti ministrii vor sa fie tractoristi toti sint consilieri te invata afaceri toti rapanosii vor iaz in curte toti vor gaini rate giste magazine la poarta vaca la supermarchet din banii altuia ..,mnbvc

      Am citit asta si m-am crucit. Cita necunoastere.

      "Organismul anticorupţie al Consiliului Europei îşi exprimă de asemenea regretul că amendamente legislative recente şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale au sporit rolul executivului în numirea procurorilor de rang înalt." 

      Oricine a citit Constitutia acestei biete tari stie ca Executivul este dual, Guvern si Presedinte. Jurisprudenta CCR nu a facut decit sa constate ce se scrie in Constitutie, ca procurorii de rang inalt sunt numiti de Executiv, printr-o procedura impartita intre Ministrul Justitie si ceremonia numirii de catre Presedinte. 

      Altfel sunt de acord cu celelalte constatari ca Parlamentul nu s-a grabit sa legifereze chestiuni mai stricte impotriva coruptiei. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb