RAPORT KPMG: România rămâne pe ultima poziţie la accesarea fondurilor europene

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 6 iulie 2012

Ţara noastră continuă să se situeze pe ultimele locuri în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, cu 60% contractat din bugetul european alocat în ultimii 5 ani şi mai puţin de 15% rambursat beneficiarilor, arată un raport KPMG, publicat ieri.

Din cele 23,251 milioane euro, România a reuşit să contracteze proiecte în valoare de 14,610 milioane, din care a rambursat 3,152 milioane euro, echivalentul a 147 euro pe cap de locuitor şi se situează pe ultimul loc al clasamentului statelor din Europa Centrală şi de Est. Comparativ, Bulgaria a reuşit să efectueze plăţi în valoare de 206 euro pe cap de locuitor, iar Estonia, a atins un maxim regional de 1,347 euro pe cap de locuitor.

Cei mai mulţi bani au fost obţinuţi pentru proiecte din sectoarele mediu, resurse umane şi transport, în timp ce valoarea contractelor pentru sectorul sanitar a rămas la zero, arată raportul KPMG.

Principalele cauze identificate de raport, pentru rata scăzută de absorbţie, în România, precum şi în alte state situate sub media din regiune, o reprezintă, potrivit aceluiaşi studiu, calitatea studiilor de fezabilitate şi a managementului proiectelor şi lipsa ideilor cu privire la modul de utilizarea a fondurilor.

Dinu Bumbăcea, Partener Management Consulting şi Sector Public al KPMG România, a declarat: "Nivelul scăzut al absorbţiei fondurilor europene în România este cauzat, în principal, de lipsa unui proces consistent pentru elaborarea proiectelor. Nevoile sunt evidente, la fel şi impactul pozitiv pe care aceste intrări nerambursabile l-ar avea asupra economiei româneşti".

Raportul "Fondurile Europene în Europa Centrală şi de Est - Raport privind progresul înregistrat în 2011" a fost realizat de Divizia de Consultanţă în Fonduri europene şi Sector Public, pe baza informaţiilor primite din partea autorităţilor de către birourile KPMG din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb