Statele Unite ale Americii, Franţa şi Marea Britanie ar putea fi complice în războiul din Yemen prin furnizarea de armament, informaţii secrete şi sprijin logistic pentru coaliţia condusă de Arabia Saudită, care recurge la înfometarea populaţiei ca tactică în conflict, arată un raport al ONU prezentat marţi, la Geneva, informează Reuters.
Anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite recomandă ca toate statele să interzică transferurile de armament părţilor aflate în război pentru a preveni utilizarea lor în comiterea de acte violente.
"Este clar că furnizarea continuă de armament către părţile aflate în conflict perpetuează războiul şi prelungeşte suferinţa populaţiei din Yemen", a declarat Melissa Parke, expert la ONU, într-o conferinţă de presă. "De aceea, îndemnăm statele membre să nu mai furnizeze armament părţilor aflate în conflict", a spus ea.
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, principalele părţi care luptă în coaliţie împotriva rebelilor Houthi care controlează capitala Yemenului, reprezintă doi dintre cei mai mari cumpărători de arme ai SUA, Marii Britanii şi Franţei.
Experţii au întocmit o listă secretă cu suspecţi de crime de război. Anchetatorii au descoperit posibile crime de ambele părţi, subliniind rolul jucat de statele occidentale, ca susţinători-cheie ai ţărilor arabe, respectiv de Iran, care sprijină combatanţii Houthi.
"Nu există mâini curate în această luptă", a spus Charles Garraway.
În 2014, rebelii Houthi au alungat guvernul yemenit din Sanaa. Mai multe state arabe au intervenit pentru readucerea la putere a autorităţilor recunoscute internaţional. În războiul care a urmat au fost ucişi zeci de mii de oameni.
Perspectiva foametei a creat ceea ce Organizaţia Naţiunilor Unite descrie drept cea mai mare criză umanitară din lume, în urma căreia 24 de milioane de oameni se bazează pe ajutor.