RAPORT PRICEWATERHOUSECOOPERS Energia nucleară şi cea eoliană devin o sursă tot mai importantă pentru asigurarea consumului de energie

S.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 iulie 2007

Energia nucleară şi cea eoliană devin o sursă tot mai importantă pentru asigurarea consumului de energie

Societăţile energetice din întreaga lume (114 din 44 de ţări) preconizează că în următorii cinci ani energia nucleară şi cea eoliană vor reprezenta o sursă tot mai importantă pentru asigurarea consumului de energie, potrivit celui de-al nouălea raport anual al PricewaterhouseCoopers "Energie şi Eficienţă: Studiu global al sectorului de utilităţi pentru anul 2007". Anul trecut, doar 17% şi respectiv 19% dintre societăţi îşi îndreptau atenţia către aceste două surse de combustibil. În acest an, într-un interval de doar 12 luni, aceste surse au fost menţionate de 48% şi respectiv 45% dintre cei intervievaţi. Schimbările climatice par să fi întărit rolul acestor noi surse în strategiile societăţilor energetice. Raportul avertizează însă că, în realitate, acest progres ar putea fi limitat în absenţa unui cadru de reglementare a pieţei eficient şi consecvent la nivel global.

Manfred Wiegand, lider global pentru utilităţi în cadrul PricewaterhouseCoopers, a declarat: "Este evident că modul de a aborda şi a acţiona referitor la energia nepoluantă, la surse de energie neconvenţionale şi la eficienţa energetică se schimbă rapid. Marea întrebare o reprezintă amploarea şi ritmul în care se va face trecerea la aceste noi surse de energie. Semnalele din economie şi acordarea de facilităţi vor fi decisive pentru ca societăţile energetice să fie capabile să facă această schimbare. Este necesar să existe o informare eficientă asupra preţurilor emisiilor de carbon la nivel internaţional, care să acopere cu precădere ţările care sunt mari poluatori, precum şi pe cele care înregistrează o dezvoltare economică rapidă, cum ar fi Statele Unite, India şi China".

Studiul arată că această industrie consideră că progresul tehnologic poate promova civilizaţia într-o nouă eră a eficienţei energetice. Previziunile conform cărora tehnologia poate avea un impact asupra eficienţei energetice au crescut din nou vertiginos în ultimele 12 luni - de la 22% la 81% între res­pondenţii americani, de la 33% la 43% în Europa şi de la 41% la 62% la nivel mondial.

Societăţile energetice sunt de părere că cele mai mari câştiguri în ceea ce priveşte eficienţa energetică ar putea proveni de la utilizatorii finali de toate tipurile - industriali, comerciali şi mai ales de la clienţi casnici. Deşi societăţile energetice consideră că guvernele şi utilizatorii finali trebuie să preia iniţiativa în ceea ce priveşte eficienţa energetică, companiile sunt pregătite să inves­tească substanţial nu numai în eficientizarea propriei lor producţii şi a transportului, ci şi în a-i susţine pe utilizatori să-şi eficientizeze consumul energetic. 72% dintre societăţile cu activităţi de furnizare intervievate fac un număr de investiţii în măsuri de creştere a eficienţei energetice pe partea utilizatorului.

Manfred Wiegand a adăugat: "Este mai mult decât o a schimbărilor climatice. Asistăm la o a activităţilor pe multiple fronturi - 2007 pare să fie anul în care societăţile energetice din întreaga lume se mobilizează în vederea sustenabilităţii acestui sector".

Pentru prima dată, studiul anual cuprinde punctele de vedere ale principalilor lideri ai marilor consumatori industriali de energie electrică din sectorul metalurgic, chimic şi al celulozei. Societăţile din aceste sectoare caută din ce în ce mai mult să deţină controlul surselor de energie necesară şi să-şi reducă dependenţa faţă de societăţile energetice. Investiţiile în eficienţa energetică reprezintă o prioritate pentru toate societăţile. În unele cazuri, societăţile iau în considerare mutarea producţiei către teritorii cu preţuri mai scăzute ale energiei. De asemenea, multe societăţi accelerează investiţiile în propria sursă de energie, adesea folosind surse neconvenţionale. Există şi opinia conform căreia societăţile energetice ar putea face mai mult pentru a-şi structura tarifele în funcţie de nevoile marilor consumatori energetici.

Siguranţa furnizării de energie stârneşte îngrijorări

Preocuparea cauzată de siguranţa furnizării de energie este în creştere. Societăţile energetice din întreaga lume anunţă că se aşteaptă să întâmpine condiţii de furnizare şi de cerere de energie dificile într-o măsură "semnificativă" sau "covârşitoare". 71% dintre respondenţi au folosit aceste calificative referindu-se la acest subiect - ceea ce reprezintă o creştere majoră de la 51% în 2006. La nivel regional, aceste calificative au fost menţionate de 62% dintre respondenţii din America de Nord, 88% din America de Sud, 70% din Europa, 76% din Australia şi Noua Zeelandă, 66% din ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) şi toţi respondenţii din Orientul Mijlociu şi Africa.

Repoziţionarea proceselor operaţionale

48% dintre directorii societăţilor energetice declară că se aşteaptă ca măsurile de reglementare ce au ca scop spargerea schemelor de integrare pe verticală a transportului şi distribuţiei să aibă un impact puternic sau foarte puternic asupra pieţelor de energie şi gaze în perioada următoare.

O treime (32%) dintre toţi respondenţii la nivel mondial declară că îşi vor repoziţiona procesele operaţionale în cadrul societăţii în următorii cinci ani, acest procent incluzând 40% dintre res­pondenţii americani şi 34% dintre cei europeni. Un procentaj similar de res­pondenţi declară că intenţionează de asemenea să se repoziţioneze în funcţie de ţară.

Deficitul de aptitudini

şi cunoştinţe profesionale devine un factor esenţial

Pentru prima dată, deficitul de aptitudini şi cunoştinţe profesionale devine un factor important în luarea deciziei legată de o posibilă fuziune sau achiziţie. În 2006, acest factor fusese menţionat de doar o treime dintre res­pondenţi ca fiind esenţial, dar până în 2007, numărul respondenţilor a crescut la jumătate. Deficitul de aptitudini şi cunoştinţe profesionale devine o problemă critică pentru societăţile energetice din întreaga lume. Investiţiile în infrastructură, în dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie energetică şi tehnologie amplifică cererea de cunoştinţe de specialitate. Totuşi, acest lucru se produce în contextul unei forţe de muncă în proces de îmbătrânire şi, în unele ţări, al unui număr în scădere de ingineri absolvenţi în aceste domenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb