RAPORT RBG KEW: 40% dintre speciile de plante şi ciuperci ale lumii sunt pe cale de dispariţie

A.P.
Internaţional / 30 septembrie 2020

40% dintre speciile de plante şi ciuperci ale lumii sunt pe cale de dispariţie

Potrivit unui raport internaţional, două din cinci specii de plante ale lumii sunt pe cale de dispariţie ca urmare a distrugerii biodiversităţii, scrie The Guardian.

Plantele şi ciupercile stau la baza vieţii pe pământ, de aceea oamenii de ştiinţă se află într-o cursă contra cronometru pentru identificarea speciilor, înainte de a fi pierdute.

Aceste specii necunoscute şi multe deja înregistrate, reprezintă un "comert" neexploatat de alimente, medicamente şi biocombustibili care ar putea rezolva multe dintre provocările umanităţii, au spus ei.

Peste 4.000 de specii de plante şi ciuperci au fost descoperite în 2019.

Noile plante medicinale au inclus o specie de "sea holly", în Texas, ale cărei rude pot trata inflamaţia, o specie de Artemisa antimalarică în Tibet şi trei soiuri de primrose.

RBG Kew a condus raportul, care a implicat 210 oameni de ştiinţă din 42 de ţări.

Profesorul Antonelli, care a condus cercetarea, a spus: "De fiecare dată când pierdem o specie, pierdem o oportunitate pentru omenire. Pierdem o cursă contra timpului, deoarece pierdem specii mai repede decât le putem găsi şi numi".

ONU a dezvăluit săptămâna trecută că guvernele lumii nu au reuşit să îndeplinească obiectivul de stopare a pierderilor de biodiversitate în ultimul deceniu, detaliază The Guardian.

Cercetătorii au dorit să studieze plante de pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Cu toate acestea, doar o mică parte din cele 350.000 de specii de plante cunoscute au fost evaluate.

În 2019, Nic Lughadha a raportat că 571 de specii au dispărut din 1750 până astăzi, deşi numărul real ar putea fi mult mai mare.

Raportul din 2016 privind starea plantelor a constatat că una din cinci este ameninţată, dar noua analiză relevă că riscul este mult mai mare.

Principala cauză a pierderilor de plante este distrugerea habitatului sălbatic pentru crearea terenurilor agricole. Recoltarea excesivă a plantelor sălbatice, construcţiile, speciile invazive, poluarea şi, din ce în ce mai mult, criza climatică sunt, de asemenea, cauze importante ale pierderilor.

Miliarde de oameni se bazează pe medicamentele pe bază de plante pentru asistenţă medicală, iar raportul a constatat că 723 de specii utilizate ca tratamente sunt ameninţate cu dispariţia.

Acestea includ un trompeta îngerilor, de culoare roşie, din America de Sud, utilizată pentru tulburările circulatorii, şi o plantă indiană , folosită în mod tradiţional pentru bolile de piele.

Profesoara Monique Simmons, care cercetează utilizările plantelor şi ciupercilor de la RBG Kew, a spus că natura este un loc cheie pentru a căuta tratamente: "Sunt absolut sigură că în viitor o parte dintre medicamentele din zona pandemică va proveni din plante şi ciuperci."

Raportul a evidenţiat, de asemenea, numărul mic de specii de plante de care umanitatea depinde pentru hrană. Acest lucru face ca aprovizionarea să fie vulnerabilă la schimbările climatice şi la noile boli.

Jumătate din populaţia lumii depinde de orez, porumb şi grâu şi doar 15 plante furnizează 90% din toate caloriile.

Tiziana Ulian, lider senior în cercetare la RBG Kew, a spus: "Vestea bună este că avem peste 7.000 de specii de plante comestibile pe care le-am putea folosi în viitor pentru a ne asigura sistemul alimentar".

Aceste specii sunt hrănitoare, robuste, cu risc scăzut de dispariţie şi au o istorie de utilizare locală. Cu toate aceste, doar 6% sunt cultivate la scară semnificativă, notează The Guardian.

Potenţialele alimente viitoare includ boabele morama, o leguminoasă sud-africană tolerantă la secetă, care are gust de nuci de caju atunci când este prăjită şi o specie de fructe pandan care creşte din Hawaii până în Filipine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb