RAPORT STORIA.RO:  Chiriile au crescut în Oradea, Constanţa, Bucureşti, Iaşi

G.D.
Miscellanea / 6 decembrie 2022

Chiriile au crescut în Oradea, Constanţa, Bucureşti, Iaşi

Realizat de Storia.ro, raportul lunar "Piaţa chiriilor azi" arată, în ediţia din noiembrie, evoluţia preţurilor comparativ cu luna anterioară, dar şi cu aceeaşi lună a anului trecut, conform unui comunicat remis redacţiei. Raportul ia în considerare Top 10 oraşe din România, cele mai active pe piaţa chiriilor, din perspectiva numărului de anunţuri publicate: Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Craiova, Sibiu, Oradea, Arad.

Conform raportului Storia.ro, statistica arată atipic pentru această perioadă a anului. Deşi, pentru luna noiembrie, caracteristică este o stabilizare a preţurilor sau chiar înregistrarea unor uşoare scăderi, anul acesta, preţurile chiriilor au continuat să crească, în ciuda faptului că luna noiembrie se află în afara sezonalităţii pentru chirii, vârful tipic fiind în lunile august-septembrie.

Potrivit sursei citate, cele mai mari creşteri de la lună la lună (noiembrie 2022 vs. octombrie 2022) sunt înregistrate în Constanţa, unde garsonierele sunt cu 11% mai scumpe, iar apartamentele de 3 camere, cu 10%. Garsonierele din Oradea au un preţ cu 13% mai mare, iar la Iaşi cu 8%. În Bucureşti, creşterea apare la apartamentele de 3 camere, cu 9%.

La capătul opus, se înregistrează scăderi de doar până la 4% la garsonierele din Timişoara şi la apartamentele de 3 camere din Cluj-Napoca.

La Oradea, creşterile medii ale chiriilor, în general, sunt de 5% faţă de noiembrie 2021 şi de 3% faţă de luna trecută a acestui an. Pentru garsoniere, preţul de închiriere a crescut cu 13% faţă de luna anterioară şi cu 6% faţă de anul trecut. Pentru apartamentele cu 2 camere, chiriile au stagnat faţă de luna octombrie a acestui an, dar au crescut cu 12% faţă de anul trecut, ajungând de la 260 euro la 300 euro. O scădere de 3% s-a înregistrat pentru apartamentele de 3 camere, atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Constănţenii plătesc cu 100 euro mai mult pe chirii, faţă de noiembrie 2021, la apartamentele cu 2 şi 3 camere, preţul ajungând la 400 euro, respectiv 500 euro/lună. În fapt, Constanţa înregistrează cele mai mari creşteri ale chiriilor de la an la an, din toate cele 10 oraşe analizate, la toate tipurile de apartamente: pentru garsoniere, chiriile au crescut cu 39%, pentru apartamentele cu 2 camere, cu 33%, iar pentru cele cu 3 camere, cu 25%, creşterea în medie fiind de 32%. Faţă de luna trecută, preţul de închiriere a stagnat doar la apartamentele cu 2 camere, în timp ce pentru garsoniere a crescut cu 11%, iar pentru apartamentele cu 3 camere, cu 10%, creşterea medie fiind de 7%, de la lună la lună.

În Bucureşti, chiria medie pentru un apartament de 3 camere a ajuns la 599 euro, în creştere cu 9% faţă de luna anterioară, iar pentru un apartament cu 2 camere a stagnat la 450 euro şi pentru o garsonieră la 300 euro. Creşterile faţă de aceeaşi lună a anului trecut sunt de 11% pentru 3 camere şi pentru garsoniere şi de 15% pentru apartamentele de 2 camere, subliniază sursa citată.

În Iaşi, chiriile apartamentelor de 2 şi 3 camere stagnează faţă de luna trecută. Astfel, chiria pentru 3 camere în Iaşi a ajuns la o medie de 500 euro, în timp ce pentru 2 camere, a ajuns la 400 euro. În cazul garsonierelor, creşterea este de +8% faţă de luna trecută şi de +27% faţă de anul trecut, atingând valoarea medie de 280 euro. În medie, creşterile chiriilor sunt de +23% faţă de anul trecut şi de +3% faţă de luna anterioară.

În medie, chiriile din Arad sunt mai scumpe cu 11% faţă de anul trecut şi cu 2% faţă de luna anterioară. Apartamentele cu 3 camere din Arad stagnează, ca preţ de închiriere, şi faţă de anul trecut, şi faţă de luna trecută, fixându-se la 350 euro/lună. În schimb, chiriile apartamentelor cu 2 camere au crescut până la pragul de 300 euro, cu 20% mai mult faţă de anul trecut, fiind la acelaşi nivel de luna trecută. Pentru garsoniere, creşterea faţă de luna trecută este de 6%, în timp ce faţă de anul trecut este de 13%.

În Craiova, chiriile apartamentelor de 2 şi 3 camere se menţin la acelaşi nivel faţă de luna trecută, doar garsonierele fiind în creştere cu +6%. Comparativ cu anul trecut, chiriile sunt mai scumpe cu 22% la garsoniere, cu 9% pentru 2 camere şi cu 14% pentru 3 camere. În medie, creşterea chiriilor este de 15% de la an la an şi de 2% de la lună la lună.O scădere de 4% a chiriilor pentru garsoniere se înregistrează în Timişoara, comparativ cu luna precedentă. Comparativ cu anul anterior, garsonierele au chirii cu 15% mai mari. Apartamentele cu 2 camere au înregistrat creşteri de 13% comparativ cu anul trecut şi de 6% faţă de luna trecută, în timp ce chiriile pentru 3 camere au crescut cu 14% faţă de anul trecut şi au stagnat comparativ cu luna trecută. În medie, chiriile în Timişoara au stagnat faţă de octombrie 2022, dar au crescut cu 14% faţă de noiembrie 2021.

Comparativ cu luna trecută, în Sibiu garsonierele se închiriază mai scump cu +9%, în timp ce apartamentele cu 2 camere stagnează, iar cele cu 3 camere sunt în scădere cu -2%. Astfel, preţul mediu de închiriere a crescut cu 18% faţă de noiembrie 2021 şi cu 2% faţă de octombrie 2022.

În Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere se închiriază cu 650 E, cu 4% mai puţin faţă de luna trecută. Apartamentele cu 2 camere au o chirie medie de 500 euro, cu 20% faţă de anul trecut şi stagnând faţă de luna anterioară. Garsonierele, cu un preţ de închiriere mediu de 326 euro, au chirii mai scumpe cu 16% faţă de anul trecut şi cu 2% comparativ cu luna anterioară. În medie, chiriile au crescut cu 21% de la an la an şi au scăzut cu 1% de la lună la lună.

Luna noiembrie a adus o creştere de 4% la chiriile pentru garsoniere, faţă de luna trecută, şi de 12% faţă de anul anterior. Chiriile apartamentelor pentru 2 şi 3 camere au stagnat faţă de luna trecută, dar au crescut cu 15%, respectiv 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând 420 euro, respectiv 550 euro. În medie, chiriile au crescut, în Braşov, cu 16% faţă de anul trecut şi cu 1% faţă de luna trecută, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb