RAPORTAT LA DOLAR Euro, în cel mai puternic declin săptămânal din ultimul an

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie 2011

Euro a înregistrat, în intervalul 5-9 septembrie, cea mai mare depreciere săptămânală faţă de dolar din ultimul an, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânzile în contextul în care randamentul obligaţiunilor elene a ajuns la un nivel record, iar criza datoriilor din regiune se înrăutăţeşte.

Euro a scăzut cu 1,6% vineri, la 1,3657 dolari pe piaţa din New York. Pe întreaga săptămână trecută, moneda unică a pierdut 3,9%, acesta fiind cel mai important declin înregistrat după data de 12 iulie 2010. În 2 septembrie, euro avea un curs de 1,4205 dolari.

Analiştii cred că deprecierea euro va accelera în perioada următoare, dat fiind că soluţiile adoptate în Europa, pentru soluţionarea problemei datoriilor, nu dau rezultate. În opinia unor specialişti, euro poate să scadă până la 1,34 dolari în săptămânile următoare, iar la finele anului curent am putea asista la un curs de 1,30 dolari.

De menţionat că dolarul a fost impulsionat la finele săptămânii trecute şi de anunţul preşedintelui SUA, Barack Obama, privind planul de 447 miliarde dolari pentru stimularea pieţei muncii.

Aurul, în creştere

Preţul aurului a crescut în ultimele două zile ale săptămânii încheiate în 9 septembrie, pe piaţa americană, ca urmare a revenirii temerilor legate de situaţia Greciei, respectiv a celor care privesc evo­luţia economiei mondiale.

Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 2 dolari (0,1%) vineri, la Comex New York, ajungând la 1.859,50 dolari uncia. Pe întreaga săptămână trecută, însă, preţul a pierdut 0,9%, după ce, în 6 septembrie, atingea nivelul maxim istoric de 1.923,70 dolari/uncie.

Preţul aurului se află în al 11-lea an consecutiv de ascensiune. De la începutul lui 2011, cotaţia metalului preţios a câştigat 31 de procente.

Scăderi pe pieţele materiilor prime

Cotaţiile materiilor prime au scăzut vineri, din cauza temerilor legate de încetinirea redresării economice a Statelor Unite şi Europei, care va afecta cererea de pe pieţele de profil.

Indicele Standard & Poor"s GSCI, care măsoară evoluţia a 24 de materii prime, a scăzut cu 2,6% la New York, declinul fiind cel mai important din ultimele trei săptămâni.

Cotaţia ţiţeiului brut a înregistrat, vineri, cea mai mare scădere din ultima săptămână. Preţul petrolului cu livrare în octombrie a coborât cu 1,81 dolari (2%), la 87,24 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. De la începutul anului, preţul a scăzut cu 4,5%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în octombrie a scăzut cu 1,78 dolari (1,6%) vineri, la 112,77 dolari barilul.

Preţul cuprului cu livrare în decembrie a pierdut 3,4% vineri, la Comex, ajungând la 4,0025 dolari livra. Scăderea a fost cea mai importantă din 8 august până la momentul actual.

La London Metal Exchange, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a coborât cu 294 dolari (3,2%), la 8.821 dolari tona (4 dolari livra).

Cotaţia grâului cu livrare în decembrie a pierdut 8,25 cenţi (1,1%), încheind ziua de vineri cu 7,2975 dolari/busel la Chicago Board of Trade (un busel = 27 kg). În intervalul 5 - 9 septembrie, preţul grâului a scăzut cu 5,9%.

Guvernul german, condus de cancelarul Angela Merkel, pregăteşte un plan de susţinere a băncilor din ţară, în situaţia în care Grecia nu va reuşi să respecte termenii ajutorului financiar extern şi va intra în incapacitate de plată, potrivit unor surse din coaliţia aflată la putere, citate de agenţia Bloomberg. Acestea spun că planul ar include măsuri de susţinere a băncilor şi asiguratorilor care vor înregistra pierderi de 50% din deţinerile de obligaţiuni elene, dacă următoarea tranşă din ajutorul internaţional pentru Grecia va fi blocată.

BCE a decis, în 8 septembrie, să păstreze dobânda cheie la 1,5%, modificând totodată în sens negativ estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2011 şi 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb