RAPORTUL BVB PE PRIMUL SEMESTRU Arcul de Triumf, cu sau fără realizări

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2014

Arcul de Triumf, cu sau fără realizări

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, ieri, rezultate prezentate triumfal, în raportul pentru primul semestru din acest an. Nicolae Gherguş, general manager la Confident Invest şi vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor, spune: "Câtă vreme managementul nu consideră veniturile din IPO-ul Electrica excepţionale, Bursa se poate mândri cu o creştere solidă a indicatorilor. Lucrul acesta poate ţine la publicul larg, însă acţionarii BVB, în marea lor majoritate buni cunoscători ai pieţei de capital, sunt nemulţumiţi în special din cauza cheltuielilor extrem de mari şi ineficiente".

Directorul general al Confident Invest consideră că o analiză realistă a activităţii conducerii BVB ar trebui să excludă IPO Electrica şi să comenteze rezultatele operaţionale de rutină, deoarece aceste «cadouri» din partea statului sunt rare şi impredictibile.

"Îngrijorarea mea, ca acţionar, este că, dacă cu acest IPO BVB şi-a atins 57% din veniturile bugetate în 2014, la nivelul actual al tranzacţiilor, semestrul al doilea va fi unul dificil, din perspectiva menţinerii actualului ritm al cheltuielilor operaţionale", este de părere Nicolae Gherguş, adăugând: "Chiar dacă raportul semestrial menţionează că «...ritmul cheltuielilor operaţionale este mai mic decât cel al veniturilor...», este uşor de dedus că acest ritm al cheltuielilor este ascuns în spatele IPO-ului, şi, făcând abstracţie de acesta, nu ştiu în ce manieră se justifică. Sper că a scăpat atenţiei mele, însă nu am zărit încă efectele «...campaniei de îmbunătăţire a imaginii pieţei locale....marketing şi promovare...evenimentele şi campaniile educaţionale...».

Desigur că aceste activităţi sunt necesare, însă banii trebuie cheltuiţi cu bună credinţă, efectuate profesionist şi eficient", a mai spus Gherguş.

Directorul Confident Invest explică: "Fără lichiditate generată de investitori români, piaţa românească de capital va rămâne în continuare bolnavă. Se vor termina de vândut ultimele pachete ale statului, iar investitorii străini care le-au cumpărat, le vor tranzacţiona acolo unde le va fi mai bine.

BVB va fi atractivă pentru străini, doar dacă le poate oferi lichiditate, ori asta nu se poate obţine decât promovând Bursa pe plan intern, pentru a scoate banii localnicilor din bănci, iar un moment mai bun decât acum, la nivelul actual al dobânzilor, va fi greu de găsit.

Lichiditatea unei pieţe reprezintă capacitatea acesteia de a absorbi un ordin semnificativ, într-un interval de timp; ca urmare, în calculul lichidităţii nu ar trebui luate în considerare IPO/SPO sau tranzacţiile «deal» (care în realitate ar trebui să reprezinte tranzacţii în afară pieţei reglementate). Cam acestea - lichiditatea şi tranzacţiile din piaţa «regular» - sunt zonele în care aş aştepta un raport al conducerii BVB şi a măsurilor eficiente pe care le vizează".

La rândul său, MAKE, preşedintele Grupului de Presă BURSA, opinează că, pentru o bursă, trei factori sunt importanţi: să înlesnească intrarea şi ieşirea investitorilor din afaceri, să dirijeze capitalurile către companiile care merită, să furnizeze cifre credibile, reprezentative pentru evoluţia economiei naţionale, care, astfel, să întemeieze politicile economice guvernamentale şi ale companiilor.

MAKE observă că, dacă BVB ar fi creat înlesniri pentru intrarea şi ieşirea investitorilor, atunci, acest fapt s-ar fi putut citi în creşterea numărului participanţilor la piaţă. Or, numărul de conturi, afirmă el, se pare că a crescut (nu îndeajuns cât să creeze "masă critică") în urma unei operaţiuni unice, care este privatizarea Electrica, iar nu ca rezultat al unei dezvoltări organice.

De aici, MAKE extrage concluzia că BVB nu a devenit mai funcţională pe palierul individual.

În primul semestru, BVB nu a derulat nici un IPO (ofertă publică iniţială), nu a dirijat capitaluri, ci a vândut Electrica, o companie a statului; de aici MAKE derivează concluzia că BVB nu a devenit mai funcţională nici pe palierul microeconomic.

Preşedintele Grupului de Presă BURSA spune: "Privatizarea acestei firme a prilejuit capitalizare. Este initiaţiva guvernului şi Bursa merită lăudată pentru faptul că a prestat un serviciu. Dar a avut BVB vreun merit în decizia privatizării? Managementul Bursei a avut vreun cuvânt de spus la privatizarea Electrica, sau acest succes a fost doar rezultatul programului agreat de autorităţi cu FMI şi s-a realizat sub presiunea acestui agreement?!".

MAKE întreabă şi răspunde în acelaşi timp: "BVB furnizează cifre reprezentative pentru economia natională? Raspunsul este simplu şi nu are nevoie de argumente: Nu! N-a făcut-o niciodată!" De aici, derivând că nici funcţionalitatea BVB pe acest al treilea palier, cel macroeconomic, nu s-a ameliorat.

Faptul că Guvernul nu este în stare să elaboreze politici economice face ca incapacitatea BVB să-i furnizeze cifre credibile să treacă neobservată, a mai adăugat el.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Stimate domnule Ghergus aveti intr-adevar mare dreptate " BVB va fi atractivă pentru străini, doar dacă le poate oferi lichiditate, ori asta nu se poate obţine decât promovând Bursa pe plan intern, pentru a scoate banii localnicilor din bănci, " Permiteti-mi totusi sa va amintesc de directiva 1606/2002 unde se vorbeste despre piata reglementata si cum trebuie facuta raportarea financiara (situatii consolidate IFRS). Pe vremuri era o emisiune ceva in genul comici vestiti ai marelui ecran. Intrebati-i pe domnii administratori de la SIF-uri, FP, OMV PETROM(pana in anul 2010) daca nu au auzit de aceasta norma si cat pot domnii de la ASF sa fie de inocenti trecand cu vederea acest lucru. Ce puteti spune ca nimeni nu este interesat de faptul ca la AGA pentru FP nu este aprobat raportul de audit pentru situatiile financiare consolidate in sistemul IFRS. Este normal ca ani de zile (cum am spus pana in anul 2010) firma OMV Petrom sa treaca in prospectele cu glanz capitalul social avand o valoare de aprox 5 miliarde, iar in cele surori vitrege ale acelorasi ani tot aceeasi valoare a capitalului social avand insa o valoare de 18 miliarde. Daca ati converti in euro cat ar fi ajuns capitalul social ..aprox. 3 miliarde de euro, adica de 10 ori mai mult decat valoarea companiei domnului Roiss. Sau ce sa mai spunem despre Reuters care in 15 septembrie 2011 titra faptul ca Erste a preluat complet BCR cu scopul de a o retrage de pe Bursa "Die Österreicher kaufen weitere gut 24 Prozent von vier rumänischen Regionalfonds, wie die Bank am Mittwochabend mitteilte. Eine entsprechende Grundsatzvereinbarung sei abgeschlossen worden. Damit kommt die Erste Bank ihrem Ziel näher, die BCR von der Börse zu nehmen." Sau cand domnul Ponta nu stie sau nu doreste sa mentioneze faptul ca Oltchim a obtinut de la UE convertirea datoriilor in actiuni, incercand sa fie cat mai convingator prin a mentiona gresit data deciziei: 6 in loc 7 martie 2012. Unde este consecventa domnule Ghergus care trebuie sa preleveze piata de capital. In afara de publicatia Bursa dati-mi va rog un exemplu al unei altei publicatii care abordeaza aceste teme strategice. Sa nu spuneti ca o sa existe cand o sa putem circula pe prima autostrada care trece Muntii Carpati pentru ca urmatoarea intrebarea va fi ce coloana nu ati mentionat in prezentarea dvs. Cu stima, un bour adevarat, m-am saturat de virtualitate, am inteles ca pana la urma tot furnica o sa castige in privinta marimii :-)

    dar voi de la ziarul bursa vindeti ziare de cativa lei pe zi? nu cred

    i-auzi, make, preşedinte al grupului de presa...

    aşa că mai uşor cu bvb, că este bine acolo 

    1. insa avand in vedere literele folosite banuiesc ca le-ai folosit pe amandoua, altfel la ora aceasta tarzie din noapte, la naduful din atmosfera si preocuparea asupra cifrei de afaceri era un mediu de afaceri propice JOCURILOR LUDICE avand ca suport media publicatiile care pun in prim plan formele lasand fondul liliecilor bovini ca mine .-)

      Recunosc ca am parcurs pe diagonala atat articolul, cat si comentariile, putine dealtfel. Mi-a atras atentia expresia din jocuri ludice, fiind cu majuscule. Poate o fi o ironie prea subtila neremarcata in context, altfel expresia e pleonastica, din categoria "a-si aduce aportul". Se poate consulta DEX-ul la nevoie. Cu respect, Prale

    Domnule Make,

    tirajul ziarului The Wall Street Journal este de aproximativ 2.5 milioane  

    ziarul Bursa are tiraj de cateva mii 

    de ce nu reusiti sa cresteti tirajul la 50.000 de exemplu sau la 100.000 ? Populatia Romaniei este de 20 milioane locuitori, plus ca aveti si sectiune in engleza. 

    cam asa si cu BVB, deocamdata 

    Sobolewski a fost instalat efectiv in septembie 2013 la BVB

    poate ca reuseste sa duca BVB in categoria pietelor emergente  

    Uneori am impresia ca uitam pe ce "plaiuri investitionale" traim. Uitam ce "succesuri" de privatizari s-au facut. Ce jaf este la companiile de stat. Cum au "uitat" investitorii straini sa listeze BCR, Romtelecom. Cum si-au adus aminte sa delisteze Reiffesen , Dacia si "Romcim". Cum uita fiscul sa caute profiturile "spalate" de investitorii straini, prin casute postale.Uitam ce vedem la stiri zi de zi. Varan, Basica, Bercea, Baroni si Ponti care ii sustin neconditionat. Si nu in ultimul rand, uitam cine conduce BVB.Curat....murdar, Coane :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb