RAPORTUL DE ŢARĂ ELABORAT DE BCR "ROMÂNIA - PRIN VALURILE CONVERGENŢEI" Deficitul de cont curent - cea mai spinoasă problemă

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2007

Deficitul de cont curent - cea mai spinoasă problemă

Deficitul contului curent rămâne principala slăbiciune a economiei româneşti. Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a declarat sâmbătă la Mamaia, cu ocazia prezentării raportului de ţară elaborat de BCR că deficitul contului curent se va stabiliza la un nivel de 14% din Produsul Intern Brut (PIB) în următorii doi ani şi se va atenua după 2009-2010, când importurile de tehnologie vor da roade. "Deficitul de cont curent constituie cea mai spinoasă problemă macroeconomică a României şi va continua să se adâncească până la un nivel de 13,7% din PIB în 2007, espectiv 14,7% din PIB în 2008, din cauza decalajului între importuri şi exporturi", arată raportul de ţară al BCR.

La atenuarea creşterii deficitului de cont curent al României vor contribui românii care muncesc în străinătate şi care ar putea trimite în ţară aproximativ 5,5 miliarde euro, consideră Lucian Anghel. Decalajul între importuri şi exporturi s-a accentuat în ultimii ani, însă structura exporturilor s-a îmbunătăţit, datorită fluxurilor semnificative de investiţii străine directe din ultimii ani, mai arată datele statistice ale BCR. Potrivit estimărilor BCR, exporturile vor ajunge, la sfârşitul lui 2007, la 30 miliarde euro iar importurile se vor ridica la aproape 48 miliarde euro. Potrivit raportului BCR, în Româ­nia au intrat, în 2006, investiţii străine directe aproximativ egale cu sumele atrase de "Cehia, Ungaria şi Slovacia la un loc", respectiv de peste 9 miliarde euro. În 2007, investiţiile străine în România ar trebui să urce până la 6,5 miliarde euro, datorită creşterii cu 25% a numărului companiilor cu participare străină la capitalul social comparativ cu anul precedent, mai estimează Anghel. În opinia economistului şef al BCR investiţiile străine directe ar putea ajunge la şapte miliarde euro în 2008 şi vor contribui la compensarea deficitului balanţei comerciale.

Construcţiile ar putea depăşi agricultura în formarea PIB în 2007

Construcţiile ar putea depăşi în 2007 cota pe care o deţine agricultura la formarea Produsului Intern Brut (PIB), ceea ce demonstrează că România începe să se îndrepte către formatul unei economii dezvoltate, a declarat Lucian Anghel.

Construcţiile au înregistrat o creştere anuală cu 31,4% în primul semestru al anului 2007, iar marile proiecte de infrastructură sunt încă la început, arată BCR. De asemenea, rata de investiţie ar putea ajunge la peste 26% din PIB în 2007, după o rată de 24,2% din PIB în 2006, influenţată de "ritmul de reducere a decalajului tehnologic din industrie, construcţii şi agricultură", a mai spus Anghel.

Gradul de absorbţie a fondurilor din partea Uniunii Europene în România ar putea ajunge la 40% între 2007 şi 2013, în condiţiile în care Polonia, statul cu cel mai mare număr de locuitori din regiune, a absorbit fondurile structurale într-un ritm de 10% de la aderarea la UE, în 2004. Ca ponderi, cele mai importante sume din aceste fonduri vor merge către transporturi, mediu, dezvoltarea regională şi a resurselor umane, iar fondurile rezervate României până în 2013 se ridică la peste 3,5 miliarde euro, arată datele statistice ale BCR.

Dobânzile ar putea creşte ca urmare a crizei de pe pieţele externe

Influenţa dinspre economia americană, atitudinea investitorilor faţă de riscurile din economiile emergente şi creditarea intensă de pe piaţa românească ar putea determina creşterea dobânzilor în România, a spus directorul executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), Nicolae Dănilă. "Nivelul dobânzilor din Româ­nia ar putea fi ridicat şi de faptul că băncile-mamă operează pe pieţele externe pe care există în prezent o criză de lichidităţi, care a dus deja la creşterea dobânzilor. În primă fază, aces­te condiţii ar putea determina reducerea marjei între dobânzile pentru banii plasaţi la bănci şi banii împrumutaţi, însă există şi posibilitatea creşterii dobânzilor", a mai spus Dănilă.

Posibilitatea de ieftinire a creditelor în Româ­nia este limitată de faptul că, în piaţa externă, Banca Centrală Europeană (BCE) "ar putea urca rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 4,25%, ceea ce ar determina aprecierea euro", a spus economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

BCR estimează o inflaţie de 4,6% în acest an

Inflaţia s-ar putea situa la 4,6% la finalul lui 2007, deşi procesul de dezinflaţie s-a încetinit, iar în septembrie şi în octombrie vor exista pusee inflaţioniste, deoarece banca centrală va lua măsurile necesare pentru a-şi atinge ţinta, a mai declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel. "Recent banca centrală a decis să-şi menţină rata dobânzii de politică monetară la 7%, dar sunt şanse mari să urce acest nivel cu 0,25% la şedinţa din finalul lunii octombrie dacă va constata că se vor intensifica presiunile inflaţioniste. Estimăm un nivel al inflaţiei peste 5% în septembrie şi octombrie", a explicat Anghel în raportul de ţară elaborat de BCR "România - prin valurile convergenţei".

Totuşi, a observat Anghel, inflaţia de bază, core 2, considerată de banca centrală ca un indicator cheie, a arătat un declin puternic, "mai ales datorită condiţiilor monetare restrictive, a unei aprecieri a leului în faţa euro şi a dolarului american şi a scăderii preţurilor ca urmare a renunţării la taxele vamale la mărfurile importate din spaţiul intracomunitar după aderarea la Uniunea Europeană".

Influenţa cererii în presiunile inflaţioniste ar putea fi compensată de un ritm anual de creştere al economiei mai lent, care a coborât de la 7,7% la finalul anului 2006, la 5,6% în al doilea trimestru al anului. Însă, spune Anghel, condiţiile adverse cum ar fi seceta severă, recentele turbulenţe din pieţele internaţionale, scumpirea carburanţilor în pieţele internaţionale, ar putea crea presiuni asupra inflaţiei în ultima parte a anului.

Un impact negativ asupra inflaţiei ar putea apărea din cauza unei posibile devieri a execuţiei bugetare de la parametrii proiectaţi, în mod special în 2008, din raţiuni electorale, împreună cu o liberalizare mai rapidă a preţurilor administrate şi o corelare slabă între măririle de salarii şi câştigurile de productivitate, a mai observat Anghel.

BCR estimează că un euro va fi cotat la 3,30 lei la finalul anului

Moneda naţională şi-ar putea continua aprecierea pe termen mediu, însă într-un ritm mai lent şi cu o volatilitate mai mare, iar cursul ar putea atinge la finalul anului nivelul de 3,30 lei/euro, a mai estimat Lucian Anghel. Pentru ultima parte a anului, BCR estimează o volatilitate mai pronunţată a cursului provocată de mişcările investitorilor străini şi de persistenţa unor probleme de lichiditate în pieţele internaţionale. "Ne aşteptăm ca moneda unică să ajungă la sfârşitul anului 2007 în jurul cotaţiei de 3,30 lei, în timp ce anticipăm că raliul leului se îngustează ulterior şi la finalul anului 2008 cursul va rămâne în jurul a 3,10 lei/euro, în situaţia în care contextul regional rămâne stabil", a spus Anghel. Potrivit analizei BCR, leul a avut un start bun în anul 2007 şi s-a apreciat în termeni reali cu 8,4% (6,6% în termen nominali) până în iulie. "Urcarea puternică a leului a fost determinată de randamentele înalte din piaţa interbancară şi cele ale emisiunilor de titluri de stat, susţinute de creşterea apetitului pentru risc al investitorilor străini, care au făcut plasamente în pieţele emergente", arată raportul BCR.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb