RAPORTUL DE ŢARĂ Stăm încă prost la corupţie, administraţie publică şi agricultură... în rest totul e bine

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 octombrie 2005

Leonard Orban, secretar de stat: "Publicitatea guvernamentală se acordă deplin transparent, scutiri, eşalonări de datorii nu se mai aplică, iar agresiuni de ziarişti şi incidente de acest gen nu au mai avut loc"

Cu toate că, încă din primul raport, Comisia Europeană a considerat că ţara noastră a îndeplinit criteriul politic, în raportul de anul trecut au fost consemnate unele probleme la capitolele justiţie, lupta împotriva corupţiei şi libertatea presei.

În momentul de faţă, în domeniile mai sus menţionate, progresele înregistrate "sînt importante", este de părere Leonard Orban, secretar de stat şi ultimul negociator şef cu UE (în decembrie 2004 - aprilie 2005). "Nu ştim care va fi evaluarea Comisiei Europene, dar în domeniul justiţiei, categoric vor fi consemnate progrese. A crescut gradul de independenţă a sistemului judiciar şi a început procesul de eficientizare a sistemului, proces care va mai dura cîţiva ani", ne-a declarat domnul Orban.

Şi la capitolul libertatea presei lucrurile au cunoscut îmbunătăţiri, după cum susţine negociatorul şef cu UE. Leonard Orban spune că, în principal, criticile erau legate de condiţionarea economică a mass-media faţă de Guvern şi de neelucidarea unor investigaţii legate de agresarea ziariştilor.

"În prezent, lucrurile sînt fundamental diferite - publicitatea guvernamentală se acordă deplin transparent, scutiri, eşalonări de datorii nu se mai aplică, iar agresiuni de ziarişti şi incidente de acest gen nu au mai avut loc", opinează domnul Orban.

Leonard Orban se declară "mai nuanţat" în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei: "Există două aspecte în acest caz - mediul care stimulează corupţia şi rezultatele concrete ale luptei împotriva corupţiei, în special cea la nivel înalt". În primul dintre cazuri progresele sînt importante: "Este o listă întreagă de măsuri care au dovedit că există dorinţă şi voinţă din partea autorităţilor de a combate acest fenomen", spune domnul Orban. Problema intervine la cel de-al doilea aspect, precizează secretarul de stat: "Nu ne putem declara mulţumiţi cu progresele înregistrate, dar, în baza modificărilor făcute atît în legislaţie, cît şi în funcţionarea instituţiilor care generează corupţie, sperăm să obţinem cît mai curînd rezultate concrete". Leonard Orban conchide: "Categoric Comisia Europeană va constata o consolidare a îndeplinirii criteriului politic, dar rămîne o problemă destul de sensibilă, cea a luptei împotriva corupţiei".

Va fi greu să facem faţă concurenţei de pe piaţa UE

Deşi în raportul de anul trecut România dobîndea pentru prima dată statutul de ţară cu economie de piaţă funcţională, nu era îndeplinit criteriul capacităţii companiilor autohtone să facă faţă forţelor concurenţiale de pe piaţa internă a UE.

Leonard Orban este de părere că în raportul din acest an vor fi consemnate progresele în procesul macrostabilizării economice şi faptul că a continuat creşterea economică susţinută, în ciuda dificultăţilor (inundaţii, creşterea preţului petrolului). Un alt aspect pozitiv este scăderea inflaţiei, deşi nu la nivelul preconizat (ţintă iniţială de 7% pentru 2005, inflaţie probabilă de 8% dec./dec). Criticile, crede domnul Orban, vor veni în ceea ce priveşte politica salarială: "În campania electorală au fost făcute o serie de promisiuni fără o fundamentare economică solidă, care au trebuit să fie îndeplinite". Probleme se ridică, în viziunea secretarului de stat, şi la capitolul politicii fiscale şi a evoluţiei aces-teia.

Este necesară o reformă în domeniul administraţiei

Unul dintre cele mai slabe puncte ale ţării noastre este administraţia publică. Leonard Orban este de părere că au fost făcute progrese şi în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind simplificarea structurilor guvernamentale care se ocupă de anumite problematici. A avut loc o restructurare, fiind create 11 consilii interministeriale care asigură soluţionarea problemelor cu caracter multisectorial. Domnul Orban ne-a precizat: "Ne pregătim de cîteva acte normative cu importanţă mare - legea administraţiei publice locale cu importante modificări, cum ar fi transformarea prefecţilor în funcţionari pu-b-lici".

Progresele din afacerile interne şi concurenţă - punctele forte

Din punctul de vedere al domnului Orban, progrese semnificative au fost realizate şi în domeniul afacerilor interne şi că e posibil să avem o bilă albă la acest capitol: "Am înregistrat progrese în ceea ce priveşte managementul frontierelor, crima organizată şi angajarea de personal, care să aplice tot ce înseamnă acquis-ul Schengen, cu atît mai mult cu cît vom fi, după aderare, frontiera externă a UE".

Cele mai mari progrese înregis-trate de ţara noastră în acest an sînt, în opinia secretarului de stat Leonard Orban, cele din domeniul concurenţei (de exemplu, implementarea legislaţiei ajutorului de stat).

În raportul Comisiei este posibil să apară minusuri în sectorul agriculturii, ne-a declarat domnul Orban, subliniind că, în ciuda unor progrese şi a eforturilor ministrului şi a echipei, există probleme de substanţă, care necesită timp pentru a fi rezolvate.

O nouă putere politică nu ne-a adus mai multă libertate de expresie

Libertatea presei: Ocupăm locul 70, între Paraguay şi Congo

Ţara noastră ocupă în acest an locul 70, după Nicaragua şi Paraguay, în clasamentul ţărilor lumii din punctul de vedere al respectării libertăţii presei, informează raportul "Reporters sans Frontieres". În acest top sîntem urmaţi de Congo.

Anul trecut, România a ocupat acelaşi loc, cînd la putere se afla Partidul Social Democrat.

Ungaria şi Bulgaria se situează în acest an pe locul 12 (faţă de locul 29 anul trecut), respectiv 48 (în cădere de pe al 36-lea loc). Pe ultimul loc se află Coreea de Nord (locul 167), Eritreea (166) şi Turkmenistan (165).

Mai multe ţări occidentale au coborît în clasamentul 2005. Astfel, Statele Unite (locul 44) au pierdut mai mult de 20 de locuri, în principal din cauza încarcerării reporterului New York Times, Judith Miller, precum şi măsurilor judiciare care nu ajută la protejarea surselor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb