Raportul GRECO: "Abţineţi-vă!"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2018

"Abţineţi-vă!"

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România, în care îşi exprimă "îngrijorarea profundă" faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magis­traturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017să evalueze urgent reformele judiciare din România, pentru că pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anticorupţie.

Raportul notează că amendamentele la cele trei legi privind sistemul juwdiciar adoptate de Parlament, în decembrie 2017, nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorat de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

"În pofida importanţei şi a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procesul legislativ a fost discutabil", consideră GRECO.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.

Sunt expuse principalele argumente care au dus la formarea raportului: modificările legislative (Legile Justiţiei), modificare procedurii penale şi nu în ultimul rând defăimarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală, considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale Româ­niei, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei.

"Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce", notează documentul.

De asemenea, raportul critică "o serie de proiecte de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica în cazul funcţiilor alese, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincrimina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro".

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoarea sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Lăsați-o moartă că nu mai ține cu propaganda asta de doi bani. Toată lumea s-a prins că DNA-ul e o vrajă ieftină, strict o extensie a securității în mediul juridic. Luptă împotriva corupției? Halal: dosar Microsoft fără Microsoft, dosar EADS „pierdut” contra medalii din Franța, stenograme fabricate, procurori devianti s.a.m.d.

    Hai, scutiți-ne cu vrăjile ieftine! Vă fuge pământul de sub picioare! 

    1. Adrian Nastase, Victor Ponta, Dan Sova, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Calin Popescu-Tariceanu, Adrian Sarbu, Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu, Mariana Gheorghe, Sorin Blejnar, Alina Bica, Dorin Cocos, Elena Udrea, Mircea Basescu, Dan Radu Rusanu, Bogdan Olteanu etcaetera, dar si, mai ales!,...LIVIU DRAGNEA al tau scump infractor condamnat, un nenorocit intre altii ca el si probabil, ca tine.

      Ia-ti urgent pastilele. Ai uitat sa mentionezi administratorul de bloc si cele doua batrane care vand patrunjel.

      Ironia ta nimereste ca nuca-n perete -cei enumerati sunt oameni politici care ne-au condus sau ne conduc .Asa ca ca pastilele trebuie luate de tine , PANA NU AJUNGI SI TU LA CIOLAN

      Luptătorul anticorupție de la Cotroceni a pierdut două imobile în instanță și a uitat să returneze chiriile încasate ilegal de la Raiifeisen, în valoare de 320 000 Euro.

      Ciorduța este olimpică anticorupție de 4 mandate, timp în care a protejat mafia securistă și corporațiile străine cât a putut, noi, românii, alegându-ne cu medalierea Ciorduței de către diverse ambasade. 

      Protocoalele securiste au relevat mersul din Justiție și culoarele create de SRI pentru eliminarea politicienilor care încurcau prin colonie.

      Nu e ironie. Verifică informațiile. 

      ... si care nu dau gres pentru detectarea unui postac este utilizarea de catre acesta a metodei copy-and-paste.

      Cand citesc acelasi comentariu la mai multe articole... lucrurile sunt clare. 

      Cele două articole exact la fel și comentariile la care am răspuns nu le vezi?

      Cea mai simplă metodă e să identifici postacul care comentează toată ziua, pe orice subiect. 

      Ai probleme de memorie?

      De penalul KW Johannis ai uitat ?

      Dar de viitorul penal Traian Basescu? 

      mai ţineţi minte pe Puwak cu fondurile POSDRU ? dar pe Grigore Bivolaru, însoţit chiar de Năstase la Tribunal? Ponta, Şova,Miron Mitrea,Toni Greblă, Vosganian scăpat de colegi, Borbely scăpat tot de colegi, Oprişan, scăpat de un judecător din Cluj, supărat că DNA cerea celeritate în judecată, să nu mai vorbim de achitările din ultimul an, după decizia CCR, care e plină şi ea cu infractori.

      Unde ai verificat informaţiile?la A3, la RTV sau la LUJU? :)

      Spuneam să le verifici tu.

      A fi neinformat nu e o fală. Există hotărâri judecătorești, contracte, medali, harneli, toate, publice. 

    Cand esti in slujba hotilor ce poti sa faci? Sa-i favorizezi.

    si foitele lor de la partid, dar ma intreb asa: lu Tudorica asta n-are pic de obraz sa vorbeasca despre competenta expertilor GRECo? ce sa-ti spun, TUdorica fara frica, expert in a-si asculta si linge stapanii. Ce alunecos dubios

    1. Kovesi este pe faraș.

      Kovesi e un simbol.La fel şi preşedintele. Cu toţii suntem pe făraş, la dispoziţia unor analfabeţi agramaţi.Fericiţi sunt cei care au scăpat din patria ajunsă pe mâna imbecililor.

      Procurorul Man, din subordinea Ciorduței, proteja mafia lemnului din Oradea. Despre DNA Ploiești numai de bine. La Constanța DNA organiza flagrant cu Mircea Băsescu, condamnat pentru trafic de influență.

      Eu tot repet până va înțelege și ultima tanti Veta, Securitatea a protejat raptul din România. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb