Raportul privind eşecul RBS îndeamnă la schimbarea reglementărilor bancare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2011

RBS a avut pierderi de 24,1 miliarde lire sterline în 2008, cele mai mari înregistrate vreodată de o companie britanică.

RBS a avut pierderi de 24,1 miliarde lire sterline în 2008, cele mai mari înregistrate vreodată de o companie britanică.

Legea ar trebui modificată astfel încât să permită interzicerea automată a profesării, amendarea şi anularea remuneraţiei directorilor de bănci falite, potrivit raportului privind eşecul catastrofal din urmă cu trei ani, al "Royal Bank of Scotland" (RBS), anunţă Financial Times.

Într-un raport de aproape 500 de pagini privind preluarea băncii olandeze "ABN Amro" de către RBS - tranzacţie care aproape a dus în colaps banca britanică, Lordul Turner, preşedintele Autorităţii Serviciilor Financiare (FSA), a declarat că organismele de reglementare au fost "paralizate" din punct de vedere legal, în acest caz.

"Faptul că nicio persoană nu a fost găsită vinovată din punct de vedere legal pentru eşecul RBS ridică întrebarea: dacă sub normele actuale nu pot fi impuse sanc-ţiuni, atunci nu s-ar impune modificarea acestora pe viitor?", conform raportului.

Lordul Turner a menţionat că băncile sunt diferite faţă de alte companii, iar eşecul unei instituţii financiare este "un motiv de îngrijorare publică, nu doar pentru acţionari".

Raportul precizează că Royal Bank of Scotlnd s-a hazardat atunci când a achiziţionat părţi din banca "ABN Amro", iar în 2008 s-a aflat în pragul colapsului în urma deciziilor manageriale proaste şi a deficienţelor în materie de supervizare. Documentul îl critică pe fos-tul cancelar şi prim-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, pentru că a încurajat o reglementare uşoară în domeniu.

"Decizia de a face o ofertă de asemenea amploare pe baza unor proceduri limitate de due diligence reprezintă asumarea unor riscuri similare cu cea a unui pariu", se arată în raportul FSA. Autoritatea a criticat şi rolul său, dar a subliniat că a fost supusă presiunilor politice pentru ca reglementarea să nu afecteze competitivitatea Londrei.

RBS a fost salvată de la faliment de stat, în urma unei injecţii de 45 de miliarde lire sterline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb