Raportul privind privatizarea Petrom, retrimis la comisia de anchetă

R.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2007

Raportul privind investigarea condiţiilor de legalitate a privatizării Petrom a fost retrimis la comisia senatorială de anchetă, în urma deciziei de ieri a Biroului Permanent al Camerei superioare a Parlamentului. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că decizia a fost luată ca urmare a faptului că acest raport are un viciu de fond. Mai exact, textul a fost elaborat de către doi dintre membrii comisiei, Dina Carol şi Marius Marinescu, fără ca ceilalţi membri să fi semnat acest raport.

Nicolae Văcăroiu a precizat că se va cere punctul de vedere însoţit de argumentaţie scrisă din partea celor care au fost implicaţi în privatizare, mai ales că o parte dintre aceştia sunt parlamentari precum Dan Ioan Popescu sau Adrian Năstase. El a subliniat că abia după ce raportul va fi aprobat de jumătate plus unu dintre membrii comisiei de anchetă va intra în dezbaterile plenului Senatului.

Comisia senatorială de anchetă privind investigarea condiţiilor de legalitate a privatizării SNP Petrom recomandă în raportul său ca Guvernul să renegocieze contractul de privatizare al companiei "pentru readucerea statului în drepturile sale legitime".

Potrivit documentului, în cazul în care acest raport va fi aprobat şi de plenul Senatului, în termen de 90 de zile, Guvernul va prezenta Parlamentului spre aprobare modificările ce se impun. De asemenea, în termen de 30 de zile, Consiliul Concurenţei va prezenta un raport privind privatizarea companiei, armonizat cu cerinţele actuale ale Uniunii Europene în domeniul concurenţei.

În 90 de zile de la adoptarea raportului, Curtea de Conturi va stabili modul de îndeplinirea a obligaţiilor asumate de părţi, iar în 120 de zile, instituţiile responsabile vor prezenta un raport privind modul în care s-a stabilit valoarea companiei Petrom. În raport se arată că, la stabilirea valorii companiei, consultantul nu a luat în considerare preţul mondial al ţiţeiului. Se mai precizează că "valoarea companiei SNP Petrom - mai bine zis subevaluarea sa - a fost semnificativ influenţată de încă cel puţin doi vectori". Este vorba despre faptul că nu s-a realizat evaluarea companiei la valorile de piaţă din 2004 şi că "perfor­manţele financiare s-au diminuat inexplicabil, aşa încât anul financiar premergător privatizării SNP Petrom s-a finalizat cu pierderi".

"Construcţia subevaluării pe baza căreia s-a fundamentat valoarea de vânzare a SNP Petrom împreună cu facilităţile excesive în post-privatizare acordate cumpărătorului pe o perioadă cuprinsă între 10, 15 şi 30 de ani (...), în numele statului român, au violat o regulă fundamentală a comerţului în domeniul exploatării rezervelor de hidrocarburi dintr-o ţară", se mai arată în raport. Se precizează, totodată, că Petrom-OMV a realizat în 2006 un profit net de 671 de milioane de euro, valoare ce depăşeşte suma efectivă plătită de OMV la privatizare (668,815 milioane de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb