Raportul "Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România" va fi lansat în dezbatere publică mâine, în cadrul unui eveniment care va fi găzduit la Palatul Cotroceni, potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.
Conform sursei citate, preşedintele României, Klaus Iohannis, este implicat activ în eforturile naţionale şi internaţionale de combatere a schimbărilor climatice şi de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziţia climatică. În acest sens, Preşedintele României a decis înfiinţarea unui grup de lucru care şi-a desfăşurat activitatea pe această problematică, în decursul anului 2022, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, sub coordonarea Departamentului Climă şi Sustenabilitate.
Format din experţi români din ţară şi din străinătate, grupul de lucru a identificat o serie de provocări la adresa României în contextul schimbărilor climatice, precum şi un set de măsuri pentru a răspunde eficient acestora, toate reunite în Raportul "Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România". Acest Raport va fi lansat în dezbatere publică mâine, în cadrul unui eveniment care va fi găzduit la Palatul Cotroceni.
Studiile ştiinţifice şi fenomenele meteo atipice care se manifestă din ce în ce mai des - valuri de căldură extremă, secetă istorică şi incendii de vegetaţie în perioada recentă - indică accelerarea încălzirii globale cu implicaţii negative tangibile şi incontestabile asupra ţării noastre.
Abordarea adecvată a tranziţiei climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos şi prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, cât şi accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică verde.
"Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date şi ştiinţă, ca răspuns la evoluţiile internaţionale şi la Pachetul 'Fit for 55'. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel naţional. Lansarea în dezbatere publică a Raportului pentru o perioadă de o lună de zile presupune centralizarea punctelor de vedere transmise în scris la adresa de e-mail clima@presidency.ro, precum şi o serie de întâlniri cu entităţi interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai mediului de business şi ai ONG-urilor", se mai arată în comunicat.
Opiniile şi contribuţiile constructive ale celor care îşi doresc să se angajeze în dezbatere vor genera îmbunătăţirea măsurilor propuse în Raportul "Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România", adaugă sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 20:27)
In final statele, sub presiunea anomaliilor climatice care se manifesta tot mai intens, anomalii ce produc dezastre nemaintalnite, "valuri de căldură extremă, secetă istorică şi incendii de vegetaţie " , precipitatii pe arii restranse dar cu un volum urias, ca cele recente (din Pakistan, Germania), vor fi obligate sa-si indrepte atentia asupra efectului negativ major, pe care il are traficul aerian intens poluarea fonica, zgomotul intens pe care il produc aeronavele, asupra formarii norilor si in special al norilor de ploaie, a raspandirii si manifestarii precipitatiilor, precum si in general asupra circuitului natural al apei in natura.
Pana acum, nimeni nu a facut nimic in acesta directie, desi s-a vazut ca nu emisiile de carbon ale miliardelor de autoturisme si vehicule sunt cauza manifestarilor meteorologice catastrofale, ce au lovit anul acesta lumea.
Desi emisiile ce carbon au fost reduse, rezultatul a fost nul si deci aceasta pista nu duce la oprirea anomaliilor climatice si meteorologice.
Si, statele vor trebuii sa inteleaga faptul ca dezastrele, ca cele de anul acesta, nu sunt o consecinta a incalzirii globale.
Dimpotriva. Incalzirea globala este efectul dereglarii circuitului natural al apei din natura, al raspandirii si manifestarii precipitatiilor pe glob.
Cu siguranta ca, obligate de dezastrele ce vor urma, statele vor trebui sa recunoasca aceste realitati si sa dispuna masuri. Ca si America si Germania si Spania, Italia, Grecia, Romania si Rusia,.. si China au ars anul acesta. Si poate ca nici anul viitor nu va fi mai bine.
Dar bine ar fi, daca" la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, sub coordonarea Departamentului Climă şi Sustenabilitate" sa se incerce macar "sa aprinda becul", sa determine ca institutii abilitate, europene sau.. sa faca o analiza amanuntita, care sa stabileasca adevarul in privinta efectelor negative ale traficului aerian intens, a poluarii fonice masive, asupra formarii si raspandirii norilor, asupra formarii norilor de ploaie, asupra raspandirii si manifestarii precipitatiilor in lume.