RĂSCUMPĂRARE, APROBATĂ DE ASF Preţul din oferta FP, cu numai 2,7% peste piaţă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2017

Preţul din oferta FP, cu numai 2,7% peste piaţă

ASF încasează aproximativ un milion de euro, la oferta FP

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management: "ASF să se finanţeze de la buget"

Brokerii spun că preţul din ofertă este conform aşteptărilor, având în vedere că FP mai face şi o distribuţie cash, de 0,05 lei

Unele voci consideră că restituirile repetate de capital către acţionari reprezintă un abuz

Fondul Proprietatea va răscumpăra până la 640.000.000 acţiuni proprii, la preţul de 0,91 lei per acţiune, cu numai 2,7% peste cotaţia de miercuri, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat solicitarea FP pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare.

La un tarif de 0,8% pentru ofertele de cumpărare, ASF urmează să încaseze aproximativ 4,65 milioane de lei (circa un milion de euro), după derularea ofertei FP.

În condiţiile în care şefii Autorităţii şi-au justificat mereu salariile enorme prin faptul că instituţia este independentă şi se finanţează din piaţă şi nu de la buget, calculele comisioanelor au ridicat, întotdeauna, semne de întrebare referitoare la posibile conflicte de interese în care s-ar afla instituţia când trebuie să aprobe cererile celor de la care îşi ia banii.

De nenumărate ori, reprezentanţii pieţei de capital s-au plâns de tarifele ridicate ale ASF, iar Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, chiar a lansat ideea ca instituţia să se finanţeze de la buget, în contextul în care avem cele mai mari tarife, la nivel european.

Dincolo de costurile derulării ofertei, brokerii spun că preţul anunţat de FP este în intervalul aşteptat de piaţă, în condiţiile în care, chiar pe parcursul ofertei, este data de înregistrare pentru prima returnare de capital efectuată de Fond, de 0,05 lei pe acţiune.

Perioada de subscriere este între 15 februarie 2017 şi 20 martie 2017, iar metoda de alocare a ofertei este pro-rata.

În ultimii ani, Fondul Proprietatea a apelat la reducerea capitalului social şi returnări de cash către acţionari, în locul acordării de dividende. Metoda este una avantajoasă pentru acţionari, în condiţiile în care distribuţiile de numerar sunt scutite de dividende.

Unele voci susţin însă că folosirea repetată a acestei operaţiuni reprezintă un abuz, nefiind în spiritul legii. Acestea consideră că autorităţile statului ar trebui să privescă aceste transferuri, din perspectiva impunerii unor impozite.

FP a făcut chiar şi anul trecut o distribuţie de numerar, în condiţiile în care, potrivit unei norme ASF, a trecut, de pe standardele româneşti, pe cele internaţionale de contabilitate, astfel că profitul din 2015 de 784,64 milioane de lei pe RAS s-a transformat în pierdere de 565,1 milioane de lei, pe IFRS. Legea 31 nu permite reducerea de capital dacă societatea înregistrează pierderi, însă FP a motivat că AGA din ianuarie 2016 a fost convocată înainte de intrarea în vigoare a Normei ASF, iar rezultatele financiare aferente anului 2015 au fost disponibile abia după AGA menţionată.

Când s-a pus problema impozitului pe profit, însă, reprezentanţii FP au mers pe varianta convenabilă a contabilităţii IFRS şi ne-au spus, în februarie 2016, că Fondul nu va plăti impozit pe profit, întrucât a înregistrat pierdere fiscală, pe IFRS.

Acestea sunt însă probleme care privesc mai mult relaţia cu autorităţile. În ceea ce priveşte piaţa, acţiunile FP au înregistrat, o apreciere semnificativă, de la începutul anului, de peste 10%, brokerii având aşteptări pozitive pentru perioada următoare.

Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Ianuarie a adus creşteri importante la nivelul companiilor din sectorul energetic"

Ioana Sechel, Analist BRK Financial Group, consideră că oferta publică de cumpărare a FP, în cadrul celui de-al 7-lea program de răscumparare, la preţul de 0,91 lei/acţiune, este în concordanţă cu aşteptările analiştilor, respectiv a brokerilor din piaţă. Domnia sa ne-a spus: "Premiumul faţă de preţ a scăzut cu fiecare ofertă înaintată de FP, aşadar era de aşteptat ca preţul acestei oferte să includă un premium ceva mai mic. Calculat la preţul FP din data de 8 februarie (0,886 lei/acţiune), premium-ul din ofertă ar fi de 2,70%.

Acţiunile FP s-au apreciat de la începutul acestui an cu 11,44%, pe fondul aprecierii preţului unor companii din portofoliul fondului. Luna ianuarie a acestui an a adus creşteri importante la nivelul companiilor din sectorul energetic şi nu numai, iar acest lucru s-a reflectat şi în preţul acţiunilor Fondului Proprietatea. Pe de altă parte, legea privind distribuirea a minim 90% din profiturile companiilor de stat sub formă de dividend a avut şi ea un aport în aprecerea acţiunilor FP.

Având în vedere faptul că în cursul săptămânii următoare majoritatea societăţilor vor raporta situaţiile financiare preliminare, putem să ne aşteptăm la încă un val de aprecieri în perioada următoare, mai ales pentru că unele companii ne pot surprinde plăcut. În măsura în care acestea fac parte din portofoliul FP, rezultatele acestora se vor reflecta şi în evoluţia preţului acţiunilor FP".

Cristina Boicu, Raiffeisen Bank: "Aprecierea puternică a cotaţiei FP - în strânsă legătură cu aprecierea generalizată a pieţei, dar şi a Petrom"

Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, apreciază că preţul oferit de FP este conform aşteptărilor, păstrând linia proiectelor trecute. "Trebuie avut în vedere că pe perioada acestei oferte este data de înregistrare pentru prima returnare de capital, 0,05 lei pe acţiune", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Astfel, la momentul tranzacţiei aferentă ofertei, preţul de piaţă va fi deja ajustat cu valoarea apropiată returnării de capital, iar prima faţă de preţul de piaţă din ziua anterioară anunţului de preţ ar fi de aproximativ 8,8% sau 11,8% faţă de momentul anunţului intenţiei de ofertă".

În opinia sa, aprecierea puternică a cotaţiei FP din acest an este în strânsă legătură cu aprecierea generalizată a pieţei, dar şi a Petrom în mod special: "De asemenea, şi anunţul pregătirii ofertei credem că a contribuit la aprecierea recentă".

Având în vedere planurile ambiţioase de răsplătire a acţionarilor cu programe de răscumpărare acţiuni, două returnări de capital, plus potenţial de lichidizare a portofoliului prin vânzarea unor deţineri ilichide din portofoliu, Cristina Boicu se aşteaptă la o evoluţie pozitivă, anul acesta, pentru titlurile FP.

Marius Pandele, "Prime Transaction": "Cel mai mic profit potenţial dintre toate operaţiunile similare derulate până acum de Fondul Proprietatea"

Preţul din oferta FP este la limita inferioară a intervalului în care era aşteptat de piaţă, apreciază Marius Pandele, Analist Financiar "Prime Transaction". Domnia sa ne-a spus: "Raportat la preţul anterior din piaţă, acesta oferă cel mai mic profit potenţial dintre toate operaţiunile similare derulate până acum de Fondul Proprietatea.

Dacă ne raportăm la activele fondului, preţul nu mai pare însă atât de mic. E vorba de un discount de 24% faţă de ultimul activ net publicat, în condiţiile în care acţiunile FP s-au tranzacţionat cu regularitate la discounturi mai mari în ultimii ani".

Domnul Pandele este de părere că titlurile FP au urcat, în acest an, pe fondul creşterii generale a pieţei: "Indicele BET era la finalul zilei de miercuri la +7,34% faţă de începutul anului. Este firesc ca şi Fondul Proprietatea să beneficieze de acest trend. Al doilea motiv este anunţul referitor la cea de-a doua distribuţie de numerar din acest an. Randamentul celor două distribuţii, fiecare de câte 0,05 lei pe acţiune, este unul dintre cele mai mari din piaţă în acest moment, fiind şi neimpozabil. Alte motive secundare pot fi creşterea mare a preţului acţiunilor OMV Petrom, faţă de care Fondul Propritatea are o expunere importantă, şi dividendele mai mari pe care le-ar putea distribui Hidroelectrica după ce Guvernul a decis recent să ceară 90% din profitul companiilor de stat sub formă de dividende în acest an".

Domnia sa consideră că evoluţia viitoare a FP depinde, în mare măsură, de evoluţia viitoare a acţiunilor SNP şi de posibila listare a Hidroelectrica la BVB: "În momentul de faţă acţiunile FP sunt destul de scumpe dacă luăm în considerare pe de o parte dimensiunea şi lichiditatea portofoliului de active, şi pe de altă parte strategia asumată de lichidare treptată a acestui portofoliu de active, ceea ce presupune valorificarea lor la preţuri mici, aşa cum a fost cazul anul trecut la Petrom. O listare a Hidroelectrica sau o apreciere a participaţiei de la Petrom ar putea aduce o îmbunătăţire temporară a situaţiei, putând avea efecte şi asupra preţului acţiunii".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "FP, aproape de maximele istorice"

Se pare că răscumpărările de acţiuni de către Fondul Proprietatea prin oferte publice la prime mai mici faţă de cotaţiile din piaţă şi discount-uri mai mari faţă de VUAN au devenit regula, ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, Deputy General Manager : "Credem că la baza aprecierii cotaţiei au stat premisele pozitive pentru rezultate mai bune ale companiilor din portofoliu, predominant din domeniul energiei, creşterea ratelor de distribuţie a profiturilor de către companiile de stat şi aşteptările privind listarea Hidroelectrica, în plus faţă de anunţul de oferta publică de cumpărare, ceea ce mai lasă loc de uşor optimism, chiar dacă Fondul Proprietatea e azi aproape de maximele istorice."

Deşi statul a cerut distribuţia profitului în proporţie de 90% la companiile din portofoliul său, unele dintre ele aflate şi în portofoliul FP, unii investitori spun că se feresc de companiile unde este Fondul acţionar, de teamă ca acesta să nu le scadă preţul prin vânzarea de pachete la discount.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Domnul Neacsu poate a uita ca si BNR la fel se finanteaza din banii de transfer, din comisioanele bancilor si implicit a celor care au conturi. Lunar se plateste o taxa din care x% ajunge la BNR.

    1. Una e principiul si alta e valoarea. Afirmatia era si ca acele comisioane sunt f mari. Dar pana la urma ce face asf-ul sa merite acel 1 milion euro? Cat a costat emitentul intreaga operatiune.. Avocati, consultanti ca sa elaboreze un prospect sibcat costa ca asf sa il citeasca si sa-si dea cu părerea? Daca te uiti cum lucrează, lucrează piata pentru ei.. Toate documentele trebuie sa indice schimbările, legăturile cu legislatia...asta fac "clientii" lor.. Iar asf constata, de rationat mai putin. Nu mai vorbim ca elementul scăzut de calitate este influentat si de toate rubedeniile angajate, pe principiul 90% rude 10% masa in productie.

      Gogule, FP nu era obligat sa deruleze o astfel de oferta. Dar au ales sa o facă. Crezi ca sunt tampiti? Probabil ca plateau fara sa clipeasca pana la ultimul cent si daca comisionul era dublu .

    Tariful incasat de asf ramane in tara si intra in circuitul economic spre deosebire de profitul incasat de bancile cu capital strain care externalizeaza tot profitul . Ati vrea ca banii cuveniti asf sa ramana bancii si sa intre apoi in buzunarul actionarilor ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb