RASDAQ Preţurile de referinţă începînd cu 1 martie vor fi în lei vechi şi în lei noi

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 februarie 2005

Bursa Electronică Rasdaq va introduce în sumarul zilnic de tranzacţionare, de la 1 martie, preţurile de referinţă pentru valorile mobiliare tranzacţionate atît în moneda veche (ROL), cît şi în moneda nouă (RON). Pînă la data de 1 iulie, tranzacţiile bursiere derulate în cadrul sistemelor de tranzacţionare pe Rasdaq se vor realiza ca şi în prezent, în baza ordinelor de tranzacţionare exprimate în lei vechi.

Din volumul total al primei categorii, peste 68% au reprezentat vineri tranzacţiile cu acţiuni "Upet" (UPET) Tîrgovişte. În urma anunţării rezultatelor financiare preliminare ale companiei, investitorii au fost interesaţi să achiziţioneze titluri UPET. Societatea a obţinut pentru anul trecut o cifră de afaceri de 810,84 miliarde de lei, cu 82% mai mult decît cea înregistrată cu un an în urmă. În 2004, "Upet" şi-a diminuat la jumătate pierderea din 2003, care a fost de 183,13 miliarde lei. Vineri, au fost transferate prin opt tranzacţii un număr total de peste 3,9 milioane de acţiuni, la 5.600 lei/acţiune, reprezentînd 33% din capitalul social al "Upet". În 4 februarie, au fost transferate prin două tranzacţii peste 3,9 milioane acţiuni, la preţul de 5.800 lei/titlu.

Cu titlurile operatorului portuar "Socep" Constanţa (SOCP), vineri, s-au făcut tranzacţii de peste 7 miliarde de lei, respectiv 22% din volumul total transferat la categoria I. Preţul mediu a crescut cu 0,44% faţă de şedinţa anterioară, menţinîndu-se pe un trend relativ constant, în jurul valorii de 4.500 lei de la începutul lunii februarie.

Titlurile societăţii "Asigurarea Românească" (ASRA) au fost intens tranzacţionate, numărul de acţiuni ASRA transferate a reprezentat peste 76% din totalul categoriei, iar cel al tranzacţiilor perfectate cu acestea o treime din totalul categoriei. Datorită cererii mari la cumpărare, preţul acţiunilor a crescut cu 2,89% fiind la închidere de 4.990 lei/acţiune.

Acţiunile producătorului de medicamente "Biofarm" (BIOF) au reintrat în atenţia investitorilor. Numărul de acţiuni BIOF transferate vineri a fost de aproximativ 47% din totalul categoriei. Cursul nu a ieşit din trendul constant, a înregis-trat o scădere relativ mică de 2,08% faţă de şedinţa precedentă.

O prezenţă activă pe piaţă au avut-o vineri acţiunile societăţii "Atlas Reparaţii" (ATLR). Încă de la sfîrşitul anului 2003, cotaţia acestora evoluează pe un trend ascendent. Preţul mediu unitar al acţiunilor ATLR a fluctuat între un minim de 2.500 lei, înregistrat în octombrie 2003 şi un maxim de 3.500 lei/acţiune. Preţul mediu de vineri a fost de 3.306 lei/titlu, cu 18,07% mai mare decît cotaţia anterioară. Brokerii consideră că această creştere s-a realizat pe fundalul unei cereri de cumpărare foarte mare manifestată de investitori, numărul acţiunilor transferate fiind de peste 800.000, reprezentînd aproximativ jumătate din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb