RASDAQ S-au depreciat toţi cei trei indici bursieri

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 octombrie 2005

Săptămîna aceasta a debutat cu o şedinţă în scădere pe piaţa Rasdaq, atît din punct de vedere cantitativ, cît şi la nivelul cotaţiilor. Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 1,5 milioane RON (comparativ cu 1,9 milioane RON în sedinţa de vineri), iar cei trei indici care urmăresc evoluţia cotaţiilor au înregistrat scăderi. Cea mai pronunţată depreciere a avut-o indicele aferent primei categorii, RAQ-I, care a pierdut 1,67 puncte procentuale. RAQ-II a înregistrat o scădere de 1,53%, în timp ce o depreciere mai puţin semnificativă, de 0,1 puncte procentuale a avut-o indicele general al pieţei, Rasdaq Compozit. Peste 2,1 milioane de acţiuni au fost tranzacţionate ieri prin intermediul a 571 de tranzacţii. Au fost transferate titlurile a 94 de societăţi.

La prima categorie, acţiunile "Socep" Constanţa (SOCP) au fost cele mai lichide, cu 39 de tranzacţii în valoare de 36.531 RON. Cele 147.042 de acţiuni aparţinînd operatorului portuar au fost tranzacţionate, ieri, la preţuri cuprinse între 0,23 şi 0,243 RON/actiune. Şedinţa s-a închis la preţul minim al zilei, de 0,23 RON/acţiune. Cotaţia a fost în scădere cu 0,81 puncte procentuale, pînă la 0,242 RON/acţiune. Tranzacţiile sub simbolul SOCP au însumat jumătate din totalul categoriei.

Cele mai lichide titluri la cea de-a doua categorie au rămas cele ale operatorului portuar "Romportmet" Galaţi (ROMT), care au fost tranzacţionate, ieri, în număr de peste 2.500 pentru 15.689 RON. Cele 11 tranzacţii au fost realizate la preţul unic de 6,1 RON/acţiune. Cotaţia s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel din şedinţa anterioară. Compania este deţinută în proporţie de 90% de "Mittal Steel Holdings NV" împreună cu "Sidex Trading".

O treime din valoarea totală a tranzacţiilor înregistrate la categoria de bază a fost realizată sub simbolul INBW al companiei bucureştene "Inscut". Cele opt tranzacţii au totalizat 584.517 RON. Au fost transferate 64.243 acţiuni, la preţuri cuprinse între 8 şi 9,1 RON/acţiune. Cotaţia a rămas nemodificată comparativ cu şedinţa anterioară. Societatea dispune de un capital social de 9,1 milioane RON, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 7 RON/acţiune. "Arderom" Limited dispune de 79% din capitalul social al "Inscut", iar restul este împărţit între micii acţionari.

Acţiunile "Biofarm" Bucureşti (BIOF) continuă să se numere printre preferinţele investitorilor, şi ieri fiind înregistrate tranzacţii numeroase cu aceste titluri. Concret, au fost tranzacţionate peste 709.000 de acţiuni BIOF, la preţuri cuprinse între 0,5 şi 0,54 RON/acţiune. A fost înregistrat un număr ridicat de transferuri (107), însă cu o valoare totală destul de scăzută, de numai 374.030 RON. Cotaţia a înregistrat o creştere semnificativă, de 5,47 puncte procentuale, iar preţul de referinţă a ajuns la nivelul de 0,5275 RON/acţiune.

Cu titlurile emise de producătorul de uleiuri vegetale "Argus" Constanţa (UARG) au fost perfectate 26 transferuri, în sumă de 93.173 RON. Cursul a urcat cu 0,3%, ajungînd la un preţ de referinţă de 3,28 RON/acţiune. Tranzacţiile au fost realizate ieri la preţuri cuprinse în intervalul 3,2 şi 3,32 RON/acţiune. Societatea dispune de un capital social de 46,9 milioane RON, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1,5 RON. Principalii acţionari sînt persoana fizică Vasile Leu cu o deţinere de 11,44% şi SIF "Oltenia" care are o participaţie de 10,21% la capitalul societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb