RASDAQ Transferurile cu acţiuni "Dafora" Mediaş au făcut piaţa

Mariana Popa
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2006

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe piaţa Rasdaq în ultima şedinţă bursieră a săptămînii s-a ridicat la 4.578.326 RON (1,31 milioane euro), de 7,6 ori mai mare decît cea din sesiunea precedentă.

Indicii pieţei au prezentat o evoluţie divergentă. RAQ-I, care arată lichiditatea emitenţilor de la prima categorie, a fost singurul indice care s-a depreciat, cu -1,01%, comparativ cu şedinţa trecută, cînd crescuse. RAQ-II s-a majorat cu +0,42%, acelaşi trend fiind împărtăşit şi de RAQ Compozit, care a crescut cu +0,56%. Transferurile perfectate în cadrul categoriei de bază au reprezentat peste 98% din rulajul total al pieţei, ridicîndu-se la aproape 4,5 milioane RON, o valoare de circa 8,7 ori mai mare decît cea din şedinţa de joi. Atenţia investitorilor s-a îndreptat către acţiunile "Dafora" Mediaş (simbol DAFR), cu care s-au perfectat 111 tranzacţii ce au totalizat 3,74 milioane RON, peste 9,4% din capitalul social al emitentului fiind transferat. Preţul de referinţă al acţiunilor DAFR s-a situat la 1,21 RON/titlu, în creştere cu +12,03% faţă de şedinţa precedentă. Forajul sondelor reprezintă 73,75% din activitatea "Dafora", societatea desfăşurînd în acelaşi timp şi activităţi de construcţii şi de turism. Acţionarul majoritar al "Dafora" este Gheorghe Călburean, cu o participaţie de 64,99% din capitalul social, în timp ce "Dafora Group" deţine 9,45% din titluri. În primele trei luni ale acestui an, compania a obţinut un profit de 181.725 RON, de aproape 11 ori mai puţin decît în perioada de raportare.

Tranzacţiile cu acţiuni "Uta" Arad (simbol UTAZ) s-au clasat pe locul al doilea în cadrul categoriei de bază, cu o valoare totală a transferurilor de 143.000 RON, preţul de referinţă situîndu-se la 2,6 RON/acţiune. Compania activează în cadrul industriei textile şi dispune de un capital social de 12,7 milioane RON, divizat în 5.111.973 acţiuni cu o valoare nominală egală cu 2,5 RON. Acţionarul majoritar este societatea "Codlea Arctic", a cărei participaţie este de 73,91% din capitalul emitentului. Tot în şedinţa de vineri, cotaţia titlurilor "Sanex" Cluj s-a apreciat cu +5,26%, pînă la 0,41 RON/acţiune, pe fundalul unui volum de tranzacţionare de 92.521 RON. Au fost efectuate 41 de tranzacţii cu titlurile producătorului de obiecte sanitare din ceramică.

În cadrul primei categorii, valoarea transferurilor s-a ridicat la 40.110 RON, în scădere cu peste 40% faţă de şedinţa precedentă. Acţiunile "Mittal Steel Roman", principalul producător de ţevi de oţel fără sudură la nivel naţional, au continuat să ţină capul de afiş al categoriei, fiind efectuate nouă tranzacţii care au totalizat 15.609 RON. Cotaţia acţiunilor PTRO şi-a menţinut trendul ascendent, majorîndu-se cu +1,96% faţă de şedinţa precedentă.

Valoarea transferurilor din cadrul categoriei a doua s-a ridicat la 40.997 RON. Cel mai atractiv emitent a fost producătorul bucureştean de echipamente de măsură, reglare şi control pentru procesele industriale, "Automatica". Au fost perfectate 12 tranzacţii cu acţiunile acestei companii, sub simbolul AUTT, valoarea lor ridicîndu-se la 29.109 RON (71% din rulajul categoriei). Titlurile AUTT au închis şedinţa bursieră la un preţ de referinţă de 1,4 RON/acţiune, înregistrînd cea mai mare variaţie pozitivă a categoriei: +17,64%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb