RASDAQ Tranzacţie specială cu 7% din titlurile "Romcab"

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2005

S-a transferat 15% din "ICPIAF" Cluj Napoca

În cadrul şedinţei de ieri a fost transferat 7% din capitalul social al "Romcab" Tîrgu Mureş(MCAB). Au fost transferate peste 399.000 acţiuni, la un preţ de 15.000 lei/acţiune. Valoarea totală a transferului se ridică la 5,9 miliarde de lei. Compania produce componente electrice şi are un capital social de 140 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 25.000 lei. Societatea a intrat în reorganizare judiciară în septembrie anul trecut. Interesul pentru titlurile MCAB poate fi explicat de rezultatele pe care compania le-a înregistrat pe primul trimestru al acestui an. Astfel, dacă la finele lui 2004 compania avea o pierdere din exploatare de 30,7 miliarde de lei, pe parcursul primelor trei luni ale acestui an a reuşit să obţină un profit de 1,2 miliarde de lei. Totuşi, din cauza pierderii din activitatea financiară, compania a încheiat trimestrul întîi cu un rezultat negativ de 2,3 miliarde de lei. Pachetul majoritar de acţiuni MCAB este deţinut de către "Paneuro Company" şi se ridică la 86,28%. SIF "Oltenia" are o participaţie de 7,12% la capitalul societăţii.

A fost transferat ieri 15% din capitalul social al institutului de cercetare aplicativă în ştiinţe fizice "ICPIAF" Cluj Napoca (ICPI) prin intermediul a trei tranzacţii în valoare totală de 3,2 miliarde de lei. Aceasta este şi cea mai mare valoare de tranzacţionare de la categoria de bază şi reprezintă 44% din totalul categoriei. Cele peste 30.000 de titluri au fost transferate la preţul unic de 107.500 lei/acţiune, mai mare cu 25% decît cel din ultima tranzacţie cu aceste titluri. De la începutul acestui an au avut loc schimbări în structura acţionariatului, în sensul că SIF "Banat Crişana" care deţinea 6,6% din titluri şi-a redus participaţia sub 5%. De asemenea, au intrat în acţionariat persoanele fizice Lazanu Gheorghe Tudor şi Lazanu Maria, care deţin împreună 13,46% din capitalul social. Potrivit ultimei raportări, din 2003, PAS "ICPIAF" deţine pachetul majoritar de 50,96% din acţiuni.

La cea de-a doua categorie, cele mai tranzacţionate titluri au fost "Elpreco" Craiova (ELPS). Preţurile la care au fost perfectate cele şapte transferuri au variat între 576.000 şi 580.000 lei/acţiune. Şedinţa de ieri a fost încheiată la preţul maxim al zilei, de 280.000 lei/acţiune, nemodificat faţă de cel din sesiunea precedentă. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiunile ELPS a fost însă redusă, de numai 138 milioane de lei.

În topul preferinţelor investitorilor de la prima categorie se menţine "Braiconf" Brăila (BRCR). Au fost realizate 84 de transferuri cu o valoare totală de 3,6 miliarde de lei, reprezentînd 83% din totalul categoriei. Acţiunile BRCR au fost transferate în număr de peste 61.000 la preţuri cuprinse între 57.000 şi 61.000 lei/acţiune. Preţul de referinţă s-a ridicat la 58.000 lei/acţiune, în scădere cu 4,92% decît cel din şedinţa anterioară.

Societatea "Seracom" Tîrgu Mureş (CDCH) a raportat schimbări în structura acţionariatului. Astfel, s-a redus sub 5% atît participaţia "Eurotracia", cît şi cea "Ruxmar Trade". A crescut însă deţinerea persoanei fizice Mailat Virgil la 19,21%. Săptămîna trecută au fost tranzacţionate volume importante de acţiuni CDCH (vineri a fost transferat un pachet de aproape 300.000 acţiuni, reprezentînd 9% din totalul titlurilor, iar în cursul săptămînii precedente a mai fost tranzacţionat 17% din capitalul "Seracom").

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb