RASDAQ Tranzacţii cu 3,86% din capitalul "Athénée Palace" Bucureşti

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iulie 2004

Valoarea tranzacţiilor încheiate ieri pe piaţa Rasdaq s-a cifrat la 31 miliarde de lei, de aproape 4,5 ori mai mare comparativ cu ultima şedinţă a săptămînii trecute. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost "Confecţii" Vaslui (simbol COVB) şi "Athénée Palace" Bucureşti (simbol ATPA), valoarea transferurilor perfectate cu acestea depăşind 2,5 miliarde de lei. O lichiditate ridicată au înregistrat şi titlurile emise de "Cocor" Bucureşti (simbol COCR), "Armax Gaz" Mediaş (simbol ARAX) şi "Panificaţie Postăvarul" Braşov (simbol PAPO).

Toţi cei trei indici care urmăresc evoluţia cotaţiilor tuturor acţiunilor listate şi a celor de la categoriile I şi II au înregistrat creşteri. Rasdaq Compozit, indicele general al pieţei, a crescut nesemnificativ (0,04%), pînă la 1.366 de puncte. Indicele acţiunilor listate la categoria I, RAQ I, a totalizat 1.459 de puncte, depăşind cu 0,30% nivelul consemnat în şedinţa de vineri. Cea mai pronunţată creştere a cotaţiilor, de 0,61%, a fost semnalată la acţiunile listate la secţiunea a doua a pieţei, reflectată de aprecierea corespunzătoare a indicelui RAQ II, pînă la 1.533 de puncte.

Cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor, de 2,7 miliarde de lei, a fost consemnată cu acţiunile societăţii "Athénée Palace" Bucureşti. Prin intermediul a 4 tranzacţii au fost transferate aproximativ 277.665 din acţiunile ATPA, reprezentînd 3,86% din capitalul social. Cursul a oscilat între 10.000 şi 11.500 lei/acţiune, majoritatea transferurilor fiind încheiate la preţul minim. Ciprian Vanghelie, directorul general adjunct al HB Invest, ne-a declarat că preţul acţiunilor ATPA a intrat pe un trend ascendent începînd cu sfîrşitul lunii martie. Domnia sa consideră că societatea prezintă interes întrucît acţionarul principal este Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, care deţine un pachet de 41,81% din acţiuni, urmînd ca societatea să fie privatizată ulterior. Domnul Vanghelie apreciază că un eventual investitor ar putea să achiziţioneze titluri în vederea cumpărării şi a pachetului de acţiuni deţinut de "Ministerul Turismului" şi dobîndirii unei poziţii majoritare. În prima şedinţă a săptămînii au fost încheiate 24 de tranzacţii cu acţiunile "Confecţii Vaslui", la preţuri cuprinse între 26.000 şi 28.000 lei/acţiune. Valoarea totală a transferurilor cu cele 90.895 de acţiuni COVB, reprezentînd 1,17% din capitalul social, s-a ridicat la 2,4 miliarde de lei. Societatea s-a remarcat prin rezultate finaciare pozitive şi o politică de dividend atractivă. Potrivit informaţiilor existente în piaţă, nici un acţionar nu a concentrat 10% din acţiunile societăţii.

Titlurile emise de "Cocor" Bucureşti s-au tranzacţionat ieri la preţul de 1.100.000 lei/acţiune, cu 7,67% mai mare decît cotaţia medie din şedinţa anterioară şi de aproape patru ori mai mare comparativ cu valoarea lor nominală. Tranzacţiile realizate au valorat 957 de milioane de lei. Domnul Vanghelie ne-a spus că cel mai bun preţ la cumpărare a fost de 1.000.000 de lei la cumpărare, iar cel mai bun preţ la vînzare a fost de 1.100.000 lei/acţiune.

Acţiunile emise de "Panificaţie Postăvarul" Braşov s-au tranzacţionat ieri la maximul istoric din ultimul an, de 60.000 lei/acţiune. Ciprian Vanghelie consideră că interesul acţionarilor pentru titlurile PAPO este motivat de rezultatele bune ale companiei şi de programul de dezvoltare iniţiat de noul acţionar majoritar. Fondul de investiţii "Broadhurst" şi-a mărit participaţia la capitalul societăţii în cursul acestui an pînă la 79,51%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb