Memorandumul de înţelegere încheiat, în 2013, între statul român şi fostul The Rompetrol Group NV (actualmente KMG International) a fost prelungit până la 30 iunie şi urmează să fie stabilit un nou calendar al implementării sale, potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Energiei, la solicitarea ziarului "BURSA". Răspunsul este aproape identic cu cel transmis de Minister în luna februarie, prin care acesta ne informa că Memorandumul fusese prelungit până în aprilie.
Practic, în aprilie, discuţiile erau în acelaşi stadiu ca în decembrie şi probabil la fel vor fi şi în iunie.
Ministerul Energiei ne-a transmis: "Printr-un act adiţional încheiat în data de 30.03.2017, Memorandumul de Înţelegere dintre statul român şi fostul The Rompetrol Group NV a fost prelungit până la data de 30.06.2017.
În acest interval de timp se continuă discutarea aspectelor legate de implementarea Memorandumului de Înţelegere, inclusiv un nou calendar al implementării prevederilor acestuia urmând ca termenul limită pentru îndeplinirea efectivă a operaţiunilor de implementare a Memorandumului să fie stabilit în funcţie de calendarul convenit".
Memorandumul semnat în 2013 prevede faptul că Rompetrol (actualmente KMG International) va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare, dar şi înfiinţarea unui fond comun de investiţii de un miliard de dolari.
Senatorii din Comisia economică, industrii şi servicii au dat aviz negativ, în septembrie 2016, proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. la 15 februarie 2013.
Joi, proiectul de lege a primt aviz negativ şi de la Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului din Senat.
În decembrie 2016, Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC (China Energy Company Limited) au semnat un acord, care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMG International, anunţată în aprilie 2016, după ce "ambele părţi au clarificat anumite aspecte tehnice şi juridice ale acordului".
În mai 2016, procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.
În plus, în presă apăruseră informaţii că procurorii cercetează inclusiv Memorandumul de înţelegere cu Rompetrol.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 44,69% din "Rompetrol Rafinare", în timp ce "KMG International" NV are 48,11% din capital.
1. rompetrol
(mesaj trimis de Alex în data de 21.05.2017, 11:41)
În loc să ne grăbim și să facem parte din proiectul ”Drumul mătăsii”, guvernanții noștri pun bețe în roate companiei KMGI, cea care deține Rompetrol.
2. KMGI
(mesaj trimis de Mija în data de 21.05.2017, 11:42)
Lasă că banii de investiții pe care îi are KMGI, se vor duce spre alte țări interesate. Noi „nu avem nevoie”.
3. Memorandum
(mesaj trimis de Ionut în data de 21.05.2017, 11:43)
Eu nu înțeleg de ce tot se amână semnarea acestui memorandum cu KMGI. Nu avem nevoie de banii lor? Nu suntem mulțumiți de realizările de la Petromidia și Vega? Sau pe guvernanții noștri îi deranjează ca kazahii nu fac politică?.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Viki în data de 21.05.2017, 11:43)
Sper să nu gonim și acest investitor. S-a dovedit a fi un partenere care știe ce vrea, bine organizat. Dovadă stau investițiile și rezultatele Rompetrol, prin Vega și Petromidia.