Rata anuală a inflaţiei în Turcia, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022

F.D.
Internaţional / 5 februarie

Rata anuală a inflaţiei în Turcia, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a accelerat în ianuarie, o evoluţie care ar putea testa modul în care Banca Centrală ia măsuri pentru a contracara inflaţia, după ce aceasta a oprit luna trecută procesul de majorare a dobânzilor, relatează Bloomberg.

Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, Fatih Karahan, a declarat duminică: "Suntem decişi să menţinem politica monetară restrictivă până când inflaţia va scădea la un nivel apropiat de ţinta noastră. Vom urmări cu atenţie aşteptările privind inflaţia şi evoluţiile preţurilor. Suntem pregătiţi să acţionăm în cazul oricăror deteriorări ale perspectivelor inflaţioniste".

În contextul majorării salariului minim şi al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, de la 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creştere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, arată datele oficiale publicate luni. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la un nivel de 6,5%. Rata anuală a inflaţiei în Turcia este la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, când s-a situat la 84,39%.

Cele mai recente evoluţii ale inflaţiei sunt rezultatul unor factori temporari, susţine ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, care se aşteaptă la o scădere a inflaţiei în februarie.

Un motiv de îngrijorare îl reprezintă sectorul serviciilor, identificat de Banca Centrală ca fiind unul dintre motivele pentru care persistă presiunile asupra costurilor.

În ritm anual, costurile cu îngrijirea sănătăţii au crescut în ianuarie cu 78,57%, iar cheltuielile la restaurante şi hoteluri cu 92,27%. De asemenea, preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice au urcat cu 69,71%.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a depăşit 70%.

2023 a fost al doilea an consecutiv în care rata inflaţiei în Turcia s-a situat la 65%.

Banca Centrală a Turciei se aşteaptă ca inflaţia să crească la 70-75% în mai, înainte de a scădea la aproximativ 36% până la finalul lui 2024.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tocmai eram in suft si faceam pe ro rata compusa a inflatiei din 70 prezent minus rata compusa a cresterilor de salarii deflat pe cpi compus.. ca sa vad pe grafic crashul din mufa lui 89 spre 2000 si cv... si azi cu mult sub varful trecut... nici nu am trectu pe ZERO... ne aflam in negativ... nici nu e de mirare... la cum toti constientizam ca nu am mai atins perioada de "AUR" a Romaniei... se vede in multe la pas, la strada, pe pereti, pe poduri, etc... e trist dar ce sa faci mergi mai departe.

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb