RATA ŞOMAJULUI A SCĂZUT DE LA 7,4% LA 7%, ÎN 2012 Pârvan: "Locurile de muncă scad în industrie şi cresc în comerţ şi administraţie publică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 aprilie 2013

Locurile de muncă de pe piaţa noastră au un trend de scădere în industrie şi cresc în comerţ şi administraţie publică, după cum ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a precizat că, pentru acest an, au fost anunţate angajări în structurile administrative.

"Pe piaţa muncii avem de-a face cu un fenomen de creştere a locurilor de muncă din comerţ, care presupun venituri minime. De asemenea, vor mai fi creşteri (n.r. de locuri de muncă) în activităţile sezoniere, în timp ce joburile cu calificare superioară sunt din ce în ce mai puţine", ne-a spus domnia sa.

În acelaşi timp, sunt anunţate dis-ponibilizări în companii mari precum Mechel (unde majoritatea angajaţilor se află în şomaj tehnic) sau Oltchim, dar şi în companii mai mici, care activează în industrie.

În 2012, rata şomajului a fost de 7%, în scădere faţă de anul precedent (7,4%), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele INS arată că, în 2012, rata şomajului a avut cel mai ridicat nivel - 22,7% - în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani.

"Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut, pentru care rata şomajului a fost de 7,5%, respectiv 6,9%, mai mare comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (5,6%). Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 3,2%. Şomajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant în cazul femeilor (45,7% faţă de 45,1% în cazul bărbaţilor) şi în mediul urban (48,2% faţă de 39,2% în mediul rural). Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 13,9%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tineretului de 61,1%", precizează comunicatul INS.

În anul 2012, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 59,5%. Nivelul ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 63,8%, la o distanţă de 6,2 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

Anul trecut, populaţia activă a ţării noastre depăşea 9,9 milioane de persoane, din care aproape 9,3 milioane de persoane ocupate şi 701.000 de şomeri.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani), de 59,5%, a crescut faţă de 2011 cu un punct procentual. Acest indicator avea, ca şi în anii anteriori, valori mai ridicate pentru bărbaţi (66,5%, faţă de 52,6% pentru femei) şi pentru persoanele din mediul rural (60,7%, faţă de 58,7% în mediul urban).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost, în 2012, de 23,9%, în timp ce rata de ocupare a persoanelor vârstnice (55-64 ani) a fost de 41,4%.

Anul trecut, lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 31,5% din populaţia ocupată. Distribuţia pe grupe de ocupaţii relevă faptul că lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit reprezentau 23,4% din totalul populaţiei ocupate. Ponderi însemnate în totalul populaţiei ocupate deţineau muncitorii calificaţi (15,6%), specialiştii în diverse domenii de activitate (13,5%) precum şi lucrătorii în domeniul serviciilor (13,1%).

În acest an, şomajul va stagna, întrucât ne aflăm într-o perioadă de "înviorare economică", opinează Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, precizând că sunt anunţate atât ajustări de locuri de muncă, dar şi angajări, în anumite domenii.

"În cazul combinatelor de genul Mechel sau Oltchim, trendul nu este să se meargă spre şomaj, ci să se restructureze cu succes aceste structuri industriale. Suntem în epoca restructurărilor, iar acest fenomen ar trebui să înceapă cu reastructurări comerciale, de marketing, de costuri etc. şi abia pe ultimul loc să se afle restructurările de personal, ca efect final al întregului proces", ne-a mai spus domnul Blănculescu.

Şomajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant în cazul femeilor (45,7% faţă de 45,1% în cazul bărbaţilor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb