Răvăşitul alegătorilor!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2014

Răvăşitul alegătorilor!

Prezenţa politicienilor, aflaţi într-o perpetuă campanie electorală, este din ce în ce mai puţin dorită la serbările populare. "Răvăşitul oilor" de la Bran este o astfel de manifestare care atrage mii de turişti în zonă, dornici să guste o pastramă de oaie, să încerce o brânză de burduf în coajă de brad, să admire castelul sau să asculte o muzică populară la poale de munte.

Ideea că toată sărbătoarea poate fi deturnată spre zona politică a stârnit mai multe reacţii negative decât o mâncare prost pregătită. Oamenii nu doresc să fie implicaţi, fără să fie anunţaţi, în manifestări politice şi sunt dispuşi să taxeze astfel de iniţiative. Chiar dacă prin târgul de la Bran a trecut "candidatul" Elena Udrea, secondat de fostul premier Emil Boc, parfumul cu iz electoral lăsat în urmă a fost acoperit repede de aromele autentice de sarmale la tuci, pastramă pe grătar sau bulz aburind.

Oamenii din zonă, care şi-au scos produsele la vânzare, extrem de amabili cu potenţialii clienţi, deveneau foarte reticenţi în momentul în care discuţia ajunge în zona alegerilor. Petre, vechi cioban, bun comerciant, nici nu vrea să audă de politicieni, din gesturi şi vorbe ne lasă chiar să înţelegem că prezenţa acestora produce mai multă pagubă: "Mai bine gustaţi din caşul ăsta afumat, poate cumpăraţi şi ne alegem amândoi cu ceva. Nu ne interesează ce politician vine, mai bine n-ar veni. Ei apar şi dispar, noi rămânem, cu brânza, cu pastrama, cu tradiţiile noastre, să bucurăm lumea. Ce bucurie v-au adus ei?". Chiar dacă folosesc alte vorbe, majoritatea producătorilor au cam aceeaşi părere despre politicieni şi politică. Oamenii nu mai au "gust" pentru promisiunile electorale şi tocmai de aceea par să le "înghită" din ce în ce mai greu. Localnicii au supărările lor, legate de fiscalitate, de lipsa unui ajutor autentic care să-i ajute să-şi promoveze roadele muncii şi mai ales de faptul că potenţialii lor clienţi par din ce în ce mai strâmtoraţi, fapt ce-i afectează direct.

Turiştii la rândul lor resping din start ideea de a face figuraţie într-o piesă electorală. "Dacă vroiam să-i văd pe Ponta sau Udrea stăteam acasă şi mă uitam la televizor. Am venit aici tocmai ca să uit de ei", este părerea unei doamne din Braşov. "Am venit la răvăşit pentru că am vrut să mă simt bine. Gratis. Dacă e vorba să particip la un miting electoral atunci aştept să fiu plătit, 50 de lei, 100 de lei, că am auzit că astea sunt tarifele", ne-a spus domnul Popescu, bucureştean autentic, aflat în căutare de brânză dulce şi carne sărată. O întrebare de genul "cu cine intenţionaţi să votaţi?", de cele mai multe ori curmă definitiv dialogul. Faptul că oamenii resping asocierea dintre sărbătoare şi politică indică o anumită tendinţă. În plus se conturează tot mai puternic ideea că la acţiunile electorale participă fie oameni plătiţi într-un fel sau altul, fie care sunt obligaţi de şefii lor să facă acest lucru. Cum ultimele scrutine indică o creştere a absenteismului, adevărata miză a acestor alegeri ar fi aceea de a-i convinge pe cât mai mulţi cetăţeni cu drept de vot să se prezinte la urne.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Boicot total. O clasa politica jalnica.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb