Război civil în mişcarea de independenţă scoţiană

J.P.
Internaţional / 29 martie 2021

Război civil în mişcarea de independenţă scoţiană

Alex Salmond anunţă crearea unui nou partid suveranist care o poate lăsa pe Nicola Sturgeon fără majoritatea absolută, relatează G4media.

Lucrurile devin din ce în ce mai interesante pentru alegerile din 6 mai pentru Parlamentul din Edinburgh, unde este în joc un nou referendum de independenţă. Alex Salmond, fostul lider al naţionaliştilor SNP, acelaşi care a fost foarte aproape de realizarea secesiunii scoţiene în referendumul legal desfăşurat în 2014, a anunţat crearea unui nou partid independentist numit Alba.

Politicianul, care la acea vreme era considerat "Braveheart al secolului XXI", a subliniat că scopul era crearea "unei supermajorităţi pentru independenţă" în Holyrood, ceea ce ar face imposibil ca premierul Boris Johnson să refuze un nou referendum.

"Obiectivele strategice ale partidului sunt clare şi fără echivoc: să obţină o ţară independentă de succes, justă din punct de vedere social şi responsabilă pentru mediu", a spus el. "Ne propunem să contribuim cu idei politice pentru a ajuta la redresarea economică a Scoţiei şi pentru a ajuta la construirea unei platforme de independenţă pentru a face faţă noilor realităţi politice", a declarat cel care a demisionat din funcţia de premier scoţian în 2014.

Întoarcerea sa în politică este plină de controverse şi arată încă o dată marele război civil care există în cadrul naţionalismului scoţian. SNP, partidul actualului premier, Nicola Sturgeon, conduce în toate sondajele pentru alegerile din această primăvară. Cu toate acestea, scandalul din prezent în care este vizat predecesorul său ar putea împărţi votul, afectând în cele din urmă cauza suveranistă.

Salmond a avut o carieră marcată de realizări istorice: primul naţionalist scoţian care a ajuns în funcţia de premier (2007), primul care a obţinut majoritatea absolută (2011) de la înfiinţarea Parlamentului de la Edinburgh în 1997 şi omul care a fost pe cale să obţină independenţa (2014).

Totuşi, totul s-a destrămat în 2019, când a trebuit să fie judecat pentru 14 infracţiuni sexuale, inclusiv două tentative de viol, acuzat de 10 femei diferite. În cele din urmă a fost achitat de Justiţie. Dar scandalul l-a determinat să înceapă un război civil cu succesorul său, cu care fusese mână în mână, ceea ce a dus chiar la o anchetă independentă efectuată de fostul procuror general al Irlandei, James Hamilton, care în această săptămână a conchis că fostul premier nu a încălcat Codul ministerial.

Fostul procuror general al Irlandei a fost mandatat să investigheze dacă Sturgeon a încercat să influenţeze ancheta asupra acuzaţiilor de hărţuire sexuală formulate de două lucrătoare împotriva lui Salmond.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb