Război în contratimp

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 15 octombrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Nu există conflagraţie, conflict armat, în care factorul timp să nu fie esenţial. Dar un război în contratimp este realmente o provocare fără precedent în istoria recentă. Pentru a-şi maximaliza şansele şi pentru a minimaliza pierderile umane, în rândul propriilor militari dar şi în rândul populaţiei civile, Israelul şi-a luat un timp necesar, atât pentru pregătire cât şi pentru evacuarea civililor. Dar acest timp lucrează din plin şi în favoarea Hamas şi a susţinătorilor acestei organizaţii teroriste.

Armata israeliană se pregăteşte minuţios pentru un război crâncen de gherilă urbană, terestră şi subterană, căreia va trebui să-i facă faţă asumându-şi, din capul locului, numeroase pierderi în plan uman şi în planul mijloacelor de luptă. Acest spaţiu de timp este totodată extrem de important, pentru ca să se poate produce cel mai mare exod de populaţie din istorie într-o perioadă atât de scurtă. Cu certitudine, peste un milion de palestinieni sunt determinaţi, pentru a-şi proteja vieţile, să ia calea bejaniei. Unde se vor duce? Cum vor spuravieţui? Răspunsul la aceste întrebări poate înclina, într-o direcţie sau alta, nu atât soarta războiului propriu-zis cât, mai ales, soarta războiului psihologic.

Războiul clasic declanşat împotriva organizaţiei teroriste Hamas, care s-a înstăpânit în Gaza şi care, pentru moment, este un război local, s-a upgradat printr-un război psihologic în care se aliniază de-o parte şi de alta a unui front nevăzut, dar extrem de eficient, redutabile forţe ale mapamondului. Cu cât timpul de aşteptare este mai lung, cu atât la nivel global statele se poziţionează pentru moment la nivel psihologic şi propagandistic într-o tabără sau alta. În favoarea cărei părţi lucrează timpul?

Deşi războiul este în acest moment strict local, celălalt război, cel psihologic, a devenit în mod paradoxal un război mondial, care tinde să extindă confruntarea din zonă într-un război regional. Care sunt, din această perspectivă, părţile combatante? Libanul, dominat de organizaţia Hezbollah, se pronunţă ferm în favoarea Hamas şi ameninţă Israelul cu bombardamente de rachete dar şi cu un atac terestru. Deşi aflat la o distanţă apreciabilă la zona de conflict, Iranul acţionează furibund şi se angajează ca în cazul extinderii conflictului să intervină în sprijinul Hamas. Deşi stagnato, Turcia aduce grave acuzaţii Israelului şi pretinde, ca şi alte state de altfel, că acesta se face nevinovat prin aplicarea unor pedepse colective, în cazul invaziei preconizate în Gaza. China, deşi e greu de presupus că va participa militar în acest conflict, lansează aceleaşi avertismente. Pentru Vladimir Putin, acest război vine mănuşă pentru că îi uşurează sarcina în Ucraina şi, în acelaşi timp, ridică Federaţia Rusă la nivel de putere mondială. Siria este şi ea parte a războiului psihologic. Ca şi Iordania, ca şi Irakul, ca şi Pakistanul. Saudiţii au întrerupt tratativele cu Israelul în urma declanşării acestui conflict. În cealaltă parte, dacă punem în discuţie reacţia statelor, se plasează Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană.

Factorul timp şi, de fapt, războiul în contratimp, poate genera trei potenţiale explozii. La nivelul statelor occidentale, unde demonstraţiile antiisraeliene şi pro Hamas iau o mare amploare şi încep să degenereze. În rândul populaţiei supuse exodului, cca. un milion de persoane cărora cineva, cine, trebuie să le asigure un adăpost, hrană şi asistenţă sanitară. Şi în Ierusalim, oraşul sfânt pentru trei religii, care, dacă lucrurile vor fi scăpate de sub control, poate declanşa nu numai un război regional, ci chiar un război mondial.

Când m-am referit la războiul psihologic, am făcut-o cu convingerea că el poate alimenta sau diminua războiul clasic. Şi iată un element extrem de alarmant al acestui război psihologic. Pentru populaţiile şi statele frontului anti-israelian dar şi pentru majoritatea protestatarilor din lumea occidentală, organizaţia teroristă Hamas este identificată cu palestinienii. Dacă observaţi, în toate aceste demonstraţii se vorbeşte despre necesitatea poporului palestinian. Ca şi când poporul palestinian este cel atacat. Şi nu teroriştii Hamas, care prin participarea la această organizaţie şi-au pierdut de fapt identitatea etnică. Această confuzie intenţionată, premeditată şi propagată energic oferă o încărcătură uriaşă de muniţie psihologică inamicilor Israelului din lumea întreagă.

În ceea ce priveşte războiul propriu-zis, prezenţa militară în apele israeliene, a flotelor navale şi aeriene americane, britanice şi franceze este de natură să dezamorseze situaţia şi să-i descurajeze pe potenţialii aliaţi militari ai Hamas. Dar tot acest echilibru din ce în ce mai fragil poate fi dat peste cap, poate fi aruncat în aer, dacă nu se găseşte rapid o soluţie pentru adăpostirea celor cca. un milion de refugiaţi palestinieni, de preferinţă nu în Egipt, ci undeva în sudul Fâşiei Gaza.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Prin exodul care se pregătește palestinienilor simpli nevinovați (vinovații fără vină), este evident că se atacă nu numai teroriștii Hamas ci însuși dreptul la existență a unui popor pe meleagurile lui.

    Să fim serioși și echidistanti. 

    Este clar că milionul ăla de palestinieni preconizat pentru "deportare" (unde, nu se știe) nu se va mai întoarce la casele lor sau nu vor fi lăsați să o facă. 

    Ce e trist e că într-adevăr pe Europa occidentală o așteaptă vremuri grele din cauza musulmanilor care pot fi radicalizati de cântecele de sirenă extremiste. 

    Europa devine iar o pagubă colaterala a unui război proxi și nimeni nu pare capabil să stingă diplomatic vâlvătaia.

    Toți sunt pro sau contra, nimeni nu mai e neutru ori nu își permit asta. 

    1. Care "popor pe meleagurile lui"...pe logica asta o sa-mi spui ca si turcii din "Constantinopole" sunt un "popor pe meleagurile lui"...din 1453:-)...Israelienii s-au retras din Fasia Gaza in 2005...daca palestinienii aveau intentii pasnice, au avut timp sa se preocupe de imbunatatirea conditiilor de viata. Nu Hamas, nu tuneluri subterane, nu atacuri cu rachete, nu atentate, nu rapiri. Arabetii astia sunt "big kahuna" cu femeile si copiii. Cand au dat de armata Israeliana fuga la ONU, toti sunt mimoze, are lumea ceva cu ei. "Palestina" este numele dat de Romani provinciilor evreiesti...adica "poporul pe meleagurile lui":-)

      Văd că ai acum ceva și cu turcii, nu numai cu "arăbetii".

      O iei de la pașopt cu istoria, dar Turcia este un stat ale cărui granițe sunt recunoscute de toată lumea. 

      Dacă faci un minim efort intelectual cu degețelul:), dă măcar un search pe google sau nu te chinui, întreabă direct inteligența artificiala cum stă treaba cu situatia juridică a Gazei. A doua variantă e preferabila pentru tine :) 

      Ai avea surprize mari. 

      Se ajunsese la un moment dat la un acord între premierul israelian Rabin și șeful organizației pentru eliberarea Palestinei, Arafatul original :), dar ghinion, vorba unui clasic în viață:), amândoi "au fost decedati de moarte bună " :) 

      Fiecare cu extremiștii lui. 

      ...

      ...

      Si care este situatia juridica a fasiei Gaza?

      Spune-ne tu.

      Daca vii, cum faci deobicei, cu cat de destept esti tu, un rusofil convins si cat de ignoranti suntem noi inseamna ca esti doar un trol 

      Subscriu!Ai perfecta dreptate.

    ... psihologic vorbind, occidentul se invinge de vreo 15 ani ... prapastia dintre pretentie si realitate se adanceste ... amestecul multicultural suprapus peste elitismul davos ... reprezinta suprema disonanta cognitiva ... covid, ucraina, hamas is doar simptomele unui haos sadit si necontrolat ... digitalizare fara energie nu exista ... globalizare fara toleranta nu exista ... este exact timpul cel care le-a sucit mintile unor retarzi (intarziati) mult prea batrani si sclerozati (incapabili de evolutie) ... care pretind progresul lor, in detrimentul celorlalti ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb