Război între oamenii de ştiinţă: răcire globală contra încălzire

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 1 iulie 2011

Război între oamenii de ştiinţă: răcire globală contra încălzire

Oamenii de ştiinţă ne anunţă cu ritmicitate că pământul are o problemă cu "temperatura", marea dilemă o reprezintă faptul că o parte susţin că asistăm la o încălzire globală, în timp ce o altă tabără vorbeşte de o răcire care ne va afecta pentru o lungă perioadă de timp. Dacă 2005 a fost anul în care s-a vorbit cel mai mult despre încălzire, despre efectul de seră şi de nocivitatea poluării, în 2009 a apărut varianta unei răciri dramatice. În această săptămână specialiştii au venit să reconfirme încălzirea. Argumente suficiente au ambele tabere, omul obişnuit fiind bulversat de aceată polemică la nivel înalt.

Un reputat geolog şi profesor la Western Washington University, Don Easterbrook, a fost printre primii care au prezentat date ştiinţifice care arată că Pământul se va confrunta cu o vreme mai rece decât mediile obişnuite în următorii 25 -30 de ani. Într-un studiu publicat de acesta în mai multe reviste de ştiinţă din SUA, explică cu argumente solide că ciclul de răcire a temperaturii care s-a resimţit până în 1945 a fost urmat de unul de încălzire, care s-a încheiat în 1998. După această dată temperaturile au fost unele apropiate de normal, cu variaţii mici, iar din 2009 s-a intrat într-un ciclu de răcire. Teoria acestuia intră în "coliziune" cu anunţul dat de Comisia interguvernamentală a Naţiunilor Unite pentru schimbări climatice, care estima că până în 2038 temperaturile vor creşte cu 2 grade Fahrenheit (un grad Celsius = 1,8 grade Fahrenheit). Specialiştii susţin că acest calcul este eronat deoarece nu a luat în considerare factorii naturali, cum ar fi activitatea solară. Societatea As-tronomică din Australia confirmă acest lucru spunând că activitatea Soarelui se va reduce semnificativ în deceniile care urmează după anul 2012, când sunt prognozate mai multe explozii solare. Susţinătorii răcirii afirmă că teoriile bazate pe schimbări climaterice cauzate de activitatea oamenilor (poluarea) sunt doar nişte speculaţii ale ecologiştilor care au diverse interese politice.

Cealaltă tabără a publicat în aceas-tă săptămână un raport al National Oceanic and Atmospheric Adminis-tration (NOAA), conform căruia temperatura terestră medie a fost, în 2010, cu circa 0,62 grade Celsius mai mare decât media secolului al XX-lea. Astfel, anul trecut se clasează pe treapta a doua în topul celor mai calzi ani, după anul 2005, de la momentul în care temperaturile au început să fie monitorizate, în 1880. "Mai mulţi indicatori au condus la aceeaşi concluzie: de la cel mai înalt strat al atmosferei până la străfundurile oceanelor, planeta continuă să se încălzeas-că", se subliniază în raportul NOAA. O analiză mai aprofundată a indicatorilor folosiţi de NOAA arată faptul că există o tendinţă clară, în ultimii cinci ani, de modificare climatică globală. Un alt argument în favoarea încălzirii este oferit de faptul că gheţarii din Oceanul Arctic şi-au redus dimensiunile. În 2010, gheţarii Groenlandei s-au topit la o viteză cu 8% mai mare decât în anul 2007. Citind argumentele ambelor părţi şi făcând o medie, un nespecialist poate ajunge la concluzia că pământul nici nu se răceşte, nici nu se încălzeşte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb