Sportul din Ucraina a fost afectat din plin de starea de război. Toate competiţiile sportive de pe teritoriul Ucrainei au fost suspendate pentru 30 de zile. Antrenori şi sportivi din ţara noastră activează în această ţară, iar primele veşti de la ei au început să apară. Cel mai tritrat antrenor român la nivel internaţional din ultimii 40 de ani activează în Ucraina. Clubul Dinamo Kiev, la care antrenor principal este Mircea Lucescu, a postat un mesaj pe Facebook, de rezistenţă în faţa invadatorilor ruşi: "Suntem pe pământul nostru şi nu-l dăm nimănui! Adevărul este de partea noastră, victoria este de partea noastră! Vom învinge cu siguranţă, iar ucrainenii de la Ujhorod la Lugansk, de la Cernihiv la Sevastopol vor fi mândri că sunt cetăţeni ai unui stat măreţ numit Ucraina! Glorie Ucrainei! Glorie neamului!". Echipa antrenată de Lucescu a efectuat un stagiu de pregătire în Antalya, din care a revenit marţi, în ţară. Într-un interviu înainte de începerea ostilităţilor, tehnicianul român, aflat în cantonamentul din Kiev al formaţiei, a declarat că nu are de gând să părăsească Ucraina, pentru că nu e laş: "Eu nu sunt laş, n-am plecat nici când a început nebunia în Doneţk, în 2014. Nu pot să fac aşa ceva. În niciun caz... Păi aş da un exemplu negativ pentru toată lumea... de frică, de panică, de neseriozitate... cum să fac aşa ceva? Să sperăm că n-o să fie nimic şi s-or potoli oamenii ăştia mari şi fără minte... să le vină mintea la cap (...)Jucătorii sunt puţin speriaţi... aşa... normal... pentru familii... Noi nu avem mulţi străini, mai rău este pentru echipele cu mulţi străini că ambasadele le cer, desigur, să plece. Vai de capul nostru ce ne este dat să trăim, n-aş fi crezut niciodată că mai este posibil aşa ceva... Elţân a lăsat lucrurile nepuse la punct... aşa încurcate, neclarificate după destrămarea Uniunii Sovietice...". Dinamo Kiev ar fi trebuit să joace, sâmbătă, pe teren propriu, cu Inguleţ Petrove, în etapa a XIX-a a campionatului, prima din 2022.
Pe de altă parte, Mihai Leca, fotbalistul trecut pe la echipe precum FC Argeş, Chindia şi Concordia Chiajna, dar şi prin Irak, care acum e sub contract cu FC Lviv, a anunţat că e pregătit să părăsească Ucraina, mai ales că că familia sa, aflată în ţară este foarte panicată: "De dimineaţă, am deschis Internetul şi 30 de mesaje, nu ştiam ce s-a întâmplat, am intrat repede pe ştiri şi am citit şi eu. Aseară m-am culcat liniştit şi când m-am trezit, atâtea ştiri, nu mai ştiam ce să înţeleg. Azi trebuia să facem antrenament şi apoi deplasarea la Oleksandria. Noi suntem mai feriţi, dar din câte văd e cam agitaţie şi pe aici. Văd multe maşini, multă lume pe la supermarketuri. Deocamdată, nu ştiu mai mult. Mulţi dintre colegii mei încearcă să-şi aducă familiile aici, sunt mulţi care au familiile la Kiev sau la Odessa. Sunt vremuri grele, nu îmi imaginam să fie aşa când am venit în Ucraina. Familia mea nu e aici cu mine, sunt singur". Fostul portar al FCSB şi Viitorul Constanţa, Valentin Cojocaru, legitimat acum la Dnipro, este de asemenea pregătit să revină în ţară. Patronul acestui club le va permite tuturor jucătorilor străini să părăsească Ucraina.
• Recuperarea sportivilor din Ucraina şi Rusia
Ministerul Sportului solicită din partea federaţiilor sportive naţionale o informare imediată cu privire la numărul şi identitatea sportivilor aflaţi la acest moment în Ucraina şi Rusia. Potrivit ministerului: "În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre şi având în vedere situaţia generată de agresiunea militar această dimineaţă o şedinţă de lucru în regim de urgenţă pe tema repercusiunilor acestei situaţii asupra sportivilor şi a evenimentelor sportive. Pe fondul ridicării, de către Ministerul Afacerilor Externe, a nivelului de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - < Părăsiţi imediat ţara! >, au fost decise mai multe măsuri în regim de urgenţă. Ministerul Sportului solicită din partea federaţiilor sportive naţionale o informare imediată cu privire la numărul şi identitatea sportivilor aflaţi la acest moment în Ucraina şi Rusia, în vederea centralizării urgente a acestor informaţii. Cu privire la soluţiile care se impun în legătură cu aceşti sportivi, precum şi cu cei aflaţi în zone de risc, Ministerul Sportului transmite către toate federaţiile sportive naţionale solicitarea imperativă de a nu deplasa sportivi în Ucraina, respectiv de efectua toate demersurile de întoarcere imediată în siguranţă a sportivilor aflaţi temporar pe teritoriul acestui stat. De asemenea, de a anula participările viitoare la competiţii sau cantonamente în această zonă, până la stabilizarea situaţiei şi reinstaurarea unui climat de siguranţă. Ministerul Sportului solicită tuturor federaţiilor sportive naţionale să urmeze recomandările MAE, care este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Ucrainei, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare, de a se informa permanent din surse oficiale şi de a respecta reglementările stabilite de autorităţile ucrainene. La nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară - telefon 0040 -751.084.537. Ca măsură pentru viitor, pentru a putea beneficia de o reacţie operativă a Guvernului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, se va impune notificarea acestui minister pentru orice deplasare a sportivilor români, cu comunicarea obligatorie a notificării şi către Ministerului Sportului".
Ministrul Eduard Novak a declarat că: "Siguranţa sportivilor români este o prioritate absolută pentru mine în acest moment. În colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu grupul constituit la nivelul Guvernului României pentru gestionarea acestei crize, Ministerul Sportului va face toate demersurile pentru ca sportivii aflaţi pe teritoriile afectate să revină acasă în deplină siguranţă".