RĂZBOIUL DIN UCRAINA: Românii din Bucovina de Nord nu vor să lupte într-un conflict ce nu îi priveşte

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Politică / 29 iulie 2014

Românii din Bucovina de Nord nu vor să lupte într-un conflict ce nu îi priveşte

Actualizare 12:30 MAE verifică procedurile de selecţie ale rezerviştilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) urmăreşte îndeaproape modul în care acest proces se desfăşoară, în contextul nemulţumirilor exprimate de etnicii români şi au fost cerute elemente suplimentare şi clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia care a generat protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi din Ucraina, în contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetăţeni ucraineni, declanşat de autorităţile de la Kiev. De la începutul protestelor din regiunea Cernăuţi, MAE este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare. În cadrul dialogului constant cu partea ucraineană, preocuparea autorităţilor române a fost transmisă ambasadorului Ucrainei la Bucureşti", se arată în sursa citată.

Ministerul face precizarea că au fost cerute elemente suplimentare şi clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, "înţelegând raţiunile fireşti ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securităţii şi apărării integrităţii teritoriale şi a fost exprimată, în acest context, aşteptarea părţii române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice".

Comunicatul precizează că mesaje similare au fost transmise autorităţilor centrale ucrainene prin Ambasada României la Kiev.

"Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă deplina înţelegere şi solidaritate cu familiile tinerilor etnici români, cetăţeni ucraineni, care ar putea fi mobilizaţi în regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, în continuare, operaţiuni militare împotriva separatiştilor. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procedurile specifice, promovate de către autorităţile ucrainene în contextul crizei de securitate din Ucraina de est şi a operaţiunilor militare împotriva responsabililor pentru acţiunile de încălcare a suveranităţii statului ucrainean se vor desfăşura cu luarea în considerare de către autorităţile de la Kiev a preocupării exprimate de proprii cetăţeni, de familiile etnicilor români din regiunea Cernăuţi şi cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminării etnice", a mai precizat MAE.

--------

Numeroase drumuri din Bucovina de Nord au fost blocate ieri de protestatari, printre care şi etnici români, nemulţumiţi de ordinele de mobilizare venite din partea autorităţilor de la Kiev, care vor să convoace rezerviştii pentru a lupta împotriva separatiştilor din estul Ucrainei. Oamenii au dat foc ordinelor de chemare sub arme. Până la închiderea ediţiei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu a emis un punct de vedere oficial despre acest subiect.

Potrivit presei locale, în regiunea Cernăuţi, locuitorii din satul Voloca (raionul Adâncata/Hliboca) au blocat ieri autostrada internaţională Cernăuţi-Porubne, care face legătura cu Suceava, autostrada internaţională Cernăuţi-Criva, care face legătura cu Chişinăul, precum şi autostrada care leagă raionul Noua Suliţa de raionul Herţa.

În raionul Herţa, românii din Ostriţa au blocat autostrada internaţională spre Hmelniţk şi Kiev.

Ultimele două sate care s-au răzvrătit împotriva ordinului preşedintelui Petro Poroşenko sunt Mămăliga şi Marşineţi, din Noua Suliţă, unul dintre raioanele regiunii Cernăuţi cu o populaţie românească semnificativă.

Începute în comuna Horbova (Ţinutul Herţa), revoltele s-au extins rapid în satele Bănceni, Godineşti, Buda-Mică, Buda-Mare, Pasat, Mogoşeşti, Mihoreni şi Tureni, cuprinzând, în prezent, aproape întregul raion Herţa.

Şeful Administraţiei Raionale de Stat Herţa, Viorel Iastremschi, a declarat că speră la o soluţie paşnică, fără mobilizare obligatorie, dar afirmaţiile oficialului nu au contribuit deloc la calmarea spiritelor.,,

Bogdan Diaconu (PSD): "Ucraina îi transformă pe românii din Cernăuţi în carne de tun"

În România, prima reacţie politică a venit din partea deputatului PSD Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Politicianul susţine că Ucraina face "un joc periculos" recrutând tineri români din regiunea Cernăuţi, ca să-i trimită "în prima linie a frontului în locul ucrainenilor". "Ucraina face un joc periculos încercând să diminueze numărul românilor din regiunea Cernăuţi, prin transformarea lor în carne de tun în zona de conflict din estul ţării. În timp ce tinerii ucraineni sunt retraşi din zona fierbinte şi li se acordă statut de refugiaţi, tinerii români au primit ordin de recrutare în masă", declară Diaconu într-un comunicat remis ieri redacţiei.

Parlamentarul este de părere că etnicii români din Ucraina nu au obligaţia să apere fostul stat sovietic, "care le-a închis şcolile şi a făcut tot posibilul să-i asimileze, negându-le drepturile şi identitatea, pentru ca acum să descopere că românii sunt totuşi buni pentru ceva: pentru a fi ucişi într-un război care nu le aparţine".

"Faptul că etnicii români din Ucraina sunt singurii care au primit ordin de încorporare, în timp ce alte minorităţi sunt protejate, arată că statul ucrainean are şi alte scopuri decât cel de a umple frontul: acela de a sparge majoritatea românească din regiunea Cernăuţi şi a continua astfel mai uşor ulterior opera de asimilare şi de negare a identităţii româneşti. Prin acest procedeu, Kievul egalează Rusia în cruzime şi dovedeşte că nu e cu nimic mai bună decât Moscova", se mai arată în comunicat.

Social-democratul subliniază că România trebuie să intervină imediat pe canale diplomatice, protestând faţă de "exterminarea românilor pregătită în laboratoarele Kievului" şi să fie pregătită ca, "în cazul în care Ucraina nu renunţă la planurile sale murdare", să protesteze la nivel european şi internaţional.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este inacceptabil ceea ce se intampla la adresa tinerilor romani din Ucraina.

    Autoritatile romane TREBUIE sa se implice pentru a impiedica obligarea romanilor sa participle la un razboi care nu este al lor dupa cat au avut de suferit pana acum 

    Atitudinea discriminatorie a Ucrainei este clara.

    Se impune o actiune de sanctionare din partea MAE a Romaniei. De ce MAE tace? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb