Conflictul economic dintre SUA şi China produce pagube uriaşe companiilor. Impactul interdicţiei americane asupra afacerilor Huawei Technologies va fi de 30 de miliarde de dolari în acest an, peste aşteptări, a declarat fondatorul şi directorul general al grupului chinez, Ren Zhengfei.
Estimarea de 30 de miliarde de dolari făcută de Ren reprezintă prima cuantificare a impactului măsurii americane împotriva Huawei şi este surprinzătoare după ce directorii companiei au susţinut săptămâni la rând că Huawei se poate auto-susţine din punct de vedere tehnologic. Conform News.ro, Statele Unite au inclus Huawei pe o listă neagră de companii care nu pot face afaceri cu companii americane fără acordul guvernului SUA, din motive de securitate naţională.
Huawei, cel mai mare productor de echipamente de telecomunicaţii din lume şi al doilea mare producător de smartphone-uri, respinge suspiciunile că ar facilita spionajul din partea guvernului chinez. Interdicţia a obligat companii precum Google şi ARM să întrerupă relaţiile cu Huawei. Huawei nu s-a aşteptat că hotărârea SUA de a "zdrobi" compania "să fie atât de puternică şi de convingătoare", a afirmat Ren, la sediul central al Huawei din Shenzhen, care a adăugat: "Nu ne-am aşteptat să ne atace în atât de multe direcţii. Nu ne putem aproviziona cu componente, nu putem participa în multe organizaţii internaţionale, nu putem colabora cu multe universităţi, nu putem utiliza niciun fel de componente americane şi nu putem nici măcar stabili conexiuni cu reţele care utilizează astfel de componente". Huawei, care a obţinut anul trecut venituri de 721,2 miliarde de yuani (104 miliarde dolari), anticipează pentru acest an şi cel viitor venituri de circa 100 de miliarde de dolari. Obiectivul iniţial al companiei pentru acest an era de 125-130 de miliarde de dolari, în func-ţie de fluctuaţia cursului valutar.
Administraţia Trump a sancţionat Huawei într-un moment de agravare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China. Huawei a mai anunţat că ar putea lansa propriul său sistem de operare Hongmeng în termen de nouă luni, dacă va fi nevoie, deoarece telefoanele sale nu vor mai beneficia de actualizările Google pentru Android. Reprezentanţi din industrie sunt însă sceptici că producătorii chinezi de cipuri vor putea aproviziona rapid Huawei şi alte companii chineze de tehnologie. Vânzările de telefoane ale Huawei au scăzut cu 40%, a mai spus Ren, fără să precizeze perioada de timp, dar un purtător de cuvânt a precizat că acesta s-a referit la luna trecută. Directorul general a spus însă că Huawei nu va reduce cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare şi nici nu va face concedieri masive, în pofida impactului interdicţiei americane asupra finanţelor companiei.