Războiul este despre resurse

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 4 septembrie 2022

Sorin Rosca Stanescu

Războiul prin procură între statele NATO şi Federaţia Rusă, care se desfăşoară în Ucraina, are o singură cheie care merită descifrată. Resursele. Câştigă cine are mai multe resurse. Şi va obţine şi mai multe. Şi pierde cine are mai puţine. Şi va avea şi mai puţine. Ghici ghicitoarea mea. Cine învinge? Cine va fi învins?

În al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a plecat în goană după resurse. Spaţiul vital pe care l-a invocat însemna resurse de care Germania nu dispunea, dar de care avea nevoie pentru a stăpâni Europa şi apoi întreaga lume. Fiindcă resursele erau în altă parte, Wehrmacht-ul a pornit în căutarea lor. Şi, până la un punct, ambiţiile lui Hitler s-au împlinit. Cucerind Polonia, Cehoslovacia, Franţa, Belgia, Olanda şi încheind alianţe cu ţări bogate în resurse, cum era România, Germania devenise într-un fel stăpânul inelelor. Nu i se mai opunea decât Marea Britanie. Adolf Hitler însă a cântărit cu atenţie nevoile de resurse ale Germaniei, astfel încât Germania să poată deveni cu adevărat cea mai importantă putere a continentului. El a ajuns la concluzia că soluţia este Rusia. Imensele bogăţii ale spaţiului sovietic. Statul cu care încheiase un pact al diavolului. Împărţind Polonia şi alte state cu resursele lor. Şi astfel a pornit un război fatal, de tip sinucigaş, împotriva Uniunii Soviectice. Acest război le-a dat britanicilor oxigen. Şi, în cele din urmă, resursele s-au echilibrat, iar în final au atârnat mai greu în balanţă în favoarea aliaţilor şi împotriva Germaniei. Când maşinăria de război a Statelor Unite s-a pus în mişcare şi s-a dezlănţuit, Germania era condamnată la moarte. În acest război al resurselor, a cântărit extrem de mult până la urmă nu atât tenologia, unde, atenţie, Germania lui Hitler stătea mai bine, cât uriaşele resurse puse în mişcare, pe de-o parte de către Statele Unite, pe de altă parte de către Uniunea Sovietică. Şi s-a produs sfârşitul pe care îl cunoaştem. În războiul resurselor, Germania a gâfâit, s-a sufocat şi în final a pierdut.

Vladimir Putin a declanşat un război neprovocat împotriva Ucrainei şi şi-a ridicat în cap întreaga lume, iar acum asistăm pe de-o parte la un război clasic, care este de uzură şi ar putea să dureze extrem de mult şi, pe de altă parte, la un război al resurselor care este decisiv.

Uniunea Europeană şi G8 au decis să tempereze preţul energiei. Preţul petrolului şi preţul gazelor. Să-l plafoneze. Ceea ce înseamnă că, în câteva zile, ruşii nu vor mai putea să vândă peste preţul stabilit de adversarii săi. Este sigura armă secretă a Moscovei. Energia. Mai bine zis, era. În câteva zile, vom vorbi la trecut despre acest instrument utilizat până în prezent de Federaţia Rusă.

În războiul resurselor, Federaţia Rusă este condamnată la înfrângere. La disoluţie. Acesta este până la urmă sensul întregului conflict. Un război al resurselor, în care resursele Federaţiei Ruse se vor dovedi a fi insuficiente. Iar resursele NATO, abundente. Toate războaiele aşa au sfârşit. Puterea căreia i s-au epuizat resursele a pierdut. Puterea cu resurse a dobândit şi mai multe resurse. Federaţia Rusă este pe tobogan.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Nu despre democrație sau valori e

    vorba ci despre PROFIT/BANI 

    1. Mergi în soviet și bucură-te de societatea visurilor tale!

    Se cam uita ca Rusia are strategi buni . arma Rusiei la trecut , dar saracia Europei la prezent , e mult mai complicat si cu consecinte imprevizibile decat reiese din analiza SRS.

    1. Singura certitudine rămâne sărăcia ta.

    Sa nu uitam ca vine iarna si oamenii deja s-au obisnuit cu caldurica si sa nu uitam cu stomacul gol alfel gandesc oamenii. Parca Romania le trebuia ca se ne ajute, le trebuia piata de desfacere, resursele naturale pe care le-am vandut pe nimic si inca il vindem in continuare, forta de munca calificata pentru care nu a trebuit sa cheltuie bani si asa mai departe, probabil pe termen lung , foarte lung am pierdut mai mult decat am castigat. Sa uitam ca la sfarsitul erei de aur pentru un VCR am platit cat pentru Dacie noua sau o casa la tara. Eram ca indienii in America si inca suntem.

    Comparația e ilogică. Unii oferă bani fara acoperire fizica, alții oferă resurse reale. Iar plafonarea e peste prețul de acum câțiva ani. Nu asta pare mutarea decisivă...

    Da, Rusiei nu i pasa de plafonare, vor vinde in Asia fara numar ca si acum. India, China au cumparat peste 70% din petrolul rusesc in S1. Adevaratul razboi al Rusiei se da cu Sauditii, singurii care au cantitati la fel de mari la vanzare in Asia. Discountul de 20 dolari pe barilul vandut Chinei le a triplat vanzarile in ultimile luni...

    1. Peste 15 ani. Deocamdată ard gazul în bătaie de joc. E al poporului sovietic, desigur. :)

    The Great Reset al psihoticilor de la Davos o sa aiba loc in urmatoarele aproximativ 4 luni.

     

    Sa fiti pregatiti (sub toate aspectele privind continuitatea vietii - cash disponibil, alimente primare greu perisabile disponibile, etc).

    O sa presupuna o variatie mare a pretului petrolului, o variatie mare pe burse si pe monede, o crestere brusca si semnificativa a somajului la nivel mondial , etc... nu are rost sa stric surpriza.  

    1. da, nu esti departe de adevar....

      food for thought...  

      de ce oare toate monedele importante tind spre 1:1 si se mentin acolo ??? 

      :) 

      ma refer la euro, usd , gbp si chf .... 

      pregateste-te de resetare... in Ro resetarea va irita crunt romanii si asa satui pana peste cap de magariile neocomunistilor de dupa 1989!

      ... poate tu si ceilalti de aici incepeti sa intelegeti de ce vor avea loc marile revolte anuntate de mine, cele CARE PUN CAPAT COLONIALISMULUI EXERCITAT DE STRAINI IN ROMANIA, ODATA PENTRU TOTDEAUNA ! 

      La noi nu vor fi probleme cu siguranta fiindca te avem pe tine sa ne aperi!

    resursa este si va fi creierul ! srs lasa combinatiile de 2 bani ca te baga in parnaie baiatule.

    criza enegetica se poate rezolva simplu: Fotovoltaice ! La nivel ue nimeni nu scoate un cuvintel de ele ! de ce ? au alta tinta si merg la umbra calului troian...resursa neexploatata din marea neagra h2s sau hidrogen sulfurat. exista brevet de extractie si nimeni nu se apleaca sa il ia ! cele mai mari rezerve din lume de h2s stau neexploatate pana or sa apara la suprafata in 2036 - 2037 si atunci sa vezi dansuri ! de fapt cea mai mare bomba se afla in marea neagra. nimeni nu o dezamorseaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb