Războiul lor şi alegerile noastre

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 9 septembrie

Cristian Pîrvulescu

"Era soare în San Francesco: o vreme fabuloasă. Dar Raymond Shaw nu era deloc conştient de vremea frumoasă de afară, de dincolo de conacul din vârful dealului, pe când ţinea inconştient strâns telefonul ca pe o icoană fără să-şi permită luxul de a se gândi la ceea ce se afla în afara acelei clipe: prin vreun salon pe undeva, într-un pat diferit sau oriunde în altă parte". Aşa începea romanul The Manchurian Candidate (Candidatul manciurian) scris de Richard Condon şi apărut în 1959. Un roman de politic şi de spionaj tipic pentru prima parte a Războiului Rece care sugerează atmosfera dominată de fricile şi teoriile conspiraţiei apărute după Războiul din Coreea. Este povestea palpitantă a maiorului Bennett Marco şi a sergentului Raymond Shaw al căror pluton a fost capturat de un comando sovietic în 1952 în timpul războiului şi supus unor experienţe psihologice înspăimântătoare. Membrilor plutonului li se spală creierul şi tot ce-şi mai pot aminti este eroismul sergentului Shaw care le-ar fi salvat vieţile. Pentru faptele sale acesta va şi primi, de altfel, la întoarcerea în SUA Medalia de Onoare. Doar că Marco începe să aibă coşmaruri în care Shaw îşi ucide cu sânge rece camarazii. Coşmarurile se tot repetă, iar Marco află că şi alţi membrii ai plutonului au aceleaşi coşmaruri, aşa că se hotărăşte să descopere adevărul. Iar adevărul este că Shaw, provenind dintr-o familie de politicieni (mama era o senatoare ambiţioasă, iar tatăl vitreg un influent senator) fusese programat să-l asasineze pe candidatul prezidenţial al partidului părinţilor săi.

Mult mai cunoscute decât romanul lui Condon sunt filmele: mai întâi cel al lui Johan Frankenheimer din 1962 cu Franck Sinatra în rolul lui Bennett Marco şi Laurence Harvey în cel al sergentului Shaw, iar mai recent filmul din 2004 al lui Robert Demme (regizorul Tăcerii mieilor şi al Philadelphia), cu Denzel Washigton în rolul maiorului Marco şi Liev Schreiber în cel al sergentului Shaw.

Dar nu despre Candidatul manciurian vreau să vorbesc în acest articol, deşi starea de spirit care domină astăzi lumea nu e departe de cea descrisă în roman. De la războiul din Vietnam trecând prin asasinarea lui JFK până la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, multe evenimente au modelat imaginarul american făcând din Statele Unite un fel de paradis al conspiraţionismului. Iar Hollywood a jucat rolul său în toată această istorie. Şi ca ironia să fiecompletă, Candidatul manciurian a fost printre filmele preferate de John F. Kennedy.

Dar nu numai despre candidaţii lor, ci şi la (in)dependenţa candidaţilor noştri la prezidenţiale ar fi să reflectăm. Recent, pe 5 septembrie, Politico a publicat un articol, "FBI dossier reveals Putin's secret psychological warfare in Europe" (Dosarul FBI care dezvăluie războiul psihologic secret al lui Putin în Europa), în care sunt prezentate operaţiunile ruseşti pentru manipularea politicienilor germani, francezi, italieni şi englezi. Iar scopul acţiunilor agenţilor ruseşti implicate în campania de manipulare, precumAgenţia de Design Social, era de a aplica aşa numitele "măsurile active" pentru a-i contracara pe inamici, cam cum se întâmpla şi pe vremea Sovietelor. Scopul, atins cel puţin parţial, era divizarea Occidentului şi discreditarea Americii, în special pentru a submina sprijinul pentru Ucraina. Iar FBI a prezent un dosar de 277 de pagini justiţiei americane în procesul a doi agenţi ruşi judecaţi pentru încercarea de a influenţa alegerile americane în care sunt prezentate o serie de documente ruseşti, memorii şi minute de la întâlnirile grupurilor de experţi ai Kremlinului specializaţi în război psihologic.

Or, Moscova nu urmăreşte să intervină doar în alegerile americane, franţuzeşti şi germane, dar şi în cele din România şi Moldova. Şi nu sunt doar operaţiuni de influenţă electorală recente. Deja în 2016 Rusia a influenţat referendumul pentru Brexit şi alegerile prezidenţiale americane, iar în 2017 din cei patru candidaţi cu şanse la alegerile prezidenţiale franceze, (Fillon, Le Pen, Melenchon, şi Macron) doar ultimul nu avea relaţii bune cu Kremlinul. Dar a plătit apoi cu vârf şi îndesat, iar articolul din Politico trece pe scurt în revistă metodele. În ce priveşte influenţarea alegerilor din Moldova ştim câte ceva, dar în România e linişte. O linişte aparentă! Căci metodele descrise în articol au fost folosite cu succes pentru a diviza societatea românească.

Acum, când ne apropiem de alegeri, se pune întrebarea: cine sunt candidaţii lor? Probabil că nu doar cei care reproduc mecanic temele propagandei ruseşti de la afirmarea valorilor aşa zis tradiţionale, a suveranităţii, până la stoparea ajutorului pentru Ucraina, dar şi unii care sunt mai subtili. Dar dacă în 2025 România va redeveni o ţară instabilă în care crizele se vor succeda, Rusia îşi va fi atins obiectivele. Căci o ţară în criză - a se vedea Bulgaria - este o ţară slabă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. vorbi eternul Partzulescu, gaunos la maxim. Dar foarte convins ca e geniu. Pe bani.

    1. Fara substanta, fara nuanta, un vid abisal.

    Alegerile noastre au fost deja facute in cadrul alegerilor recente Europarlamentare si Locale acolo unde cetateanul a votat Europa si cele doua mari partide PSD si PNL ce au cumulat aprope 65 de procente la vot .Asadar Geoana sau Ciuca , functie de cine intra in turul doi al alegerilor Prezidentiale ,va fi noul Presedinte al Romaniei indiferent care ar fi contracandidatul .In alegerile Parlamentare cistigatorii , evident cei care pot depasi impreuna 51 la suta din procentele exprimate la vot , vor forma Guvernul .Ceea ce ne este foarte clar ne arata cum in afara PSD si PNL doar AUR si USR pot depasi pragul celor 5 procente necesare intarii in noul Parlament .UDMR nu intra si nici micile partide de dreapta nu intra cum nu intra nici SOS. functie de procentele obtinute vom sti cine conduce Romania timp de patru ani .Probabil actuala Coalitie va ramine in continuare la guvernare avind drept Presedinte fie pe Ciuca fie pe Geoana .

    Te asteapta Bulai !

    Cand te vedem coleg cu bulai la BECI?

    Unde l-a ascuns "fabrica de securisti" pe pieleanu? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb