Rusia a început să dezvolte un sistem de apărare anti-asteroizi. Anunţul a fost făcut de Agenţia Federală Spaţială Rusă (Roscosmos): "Academia Rusă de Ştiinţe şi Roscosmos au început să elaboreze un program pentru a investiga şi contracara ameninţările provenite din spaţiu: asteroizi şi fragmente de roci cosmice".
Roscosmos notează că deşeurile spaţiale de pe orbita Terrei reprezintă un pericol mai mare decât ameninţarea altor corpuri cereşti. Un grup de cercetători ruşi şi-a propus să folosească rachete balistice intercontinentale RS-20, într-o primă etapă, pentru crearea unui sistem de apărare planetar. Potrivit cercetătorilor ruşi, este necesară nu doar dezvoltarea tuturor componentelor sistemului, ci şi studierea caracteristicilor fizice ale corpurilor cereşti care pot reprezenta un pericol pentru Terra, cu ajutorul unor aparate de mai mici dimensiuni: "Dintre numeroasele sarcini ce pot fi îndeplinite cu rachete şi tehnologie spaţială cea mai importantă este crearea unui sistem planetar de apărare pentru a preveni coliziunile catastrofale pentru Terra cu asteroizi şi nuclee de comete. Pentru lansarea acestora se pot utiliza rachete portabile Dnepr, o versiune modificată a rachetei strategice RS-20, care sunt relativ ieftine şi a căror fiabilitate este verificată". Autorii comunicatului susţin că această tehnologie poate "veni în completarea şi chiar reprezenta o alternativă la misiunile spre asteroizi şi comete, care sunt mai scumpe şi de mai lungă durată".
Săptămâna trecută, NASA anunţa că va încerca, în premieră, să devieze un asteroid de pe orbita sa în 2022, cu ajutorul misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART). Misiunea DART va fi prima încercare a NASA de a demonstra ceea ce este cunoscut drept impact kinetic, care va lovi asteroidul pentru a-şi schimba orbita în vederea apărării împotriva unui viitor potenţial impact al asteroidului.